Άρθρο 52 Μέλη Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών – Προσθήκη άρθρου 47Β στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47Β ως εξής:
«Άρθρο 47Β
Μέλη Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών
(Περ. β) και γ) παρ. 1 και περ. α) παρ. 2 άρθρου 16 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)
1. Οι τελικοί πελάτες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (Ε.Κ.Π.) διατηρώντας παράλληλα τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις που έχουν ως τελικοί πελάτες. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η συμμετοχή τους σε E.K.Π. δεν αποτελεί την κύρια εμπορική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα.
2. Μέλη Ε.Κ.Π. μπορεί να είναι:
α) φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, , συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, κατα παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης,
β) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, καθώς και επιχειρήσεις που ανήκουν κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού,
γ) νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου,
δ) επιχειρήσεις.
3. Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κ.Π. είναι εξήντα (60) μέλη, υπό την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου. Ο ελάχιστος αριθμός μελών Ε.Κ.Π. ορίζεται σε:
α) τριάντα (30) μέλη, αν πρόκειται για Ε.Κ.Π. με έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
β) δεκαπέντε (15) μέλη, αν συμμετέχουν στην Ε.Κ.Π., αποκλειστικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
γ) τρία (3) μέλη, αν συμμετέχουν ως μέλη της Ε.Κ.Π., τουλάχιστον δύο (2) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β’ βαθμού και το τρίτο μέλος είναι είτε επιχείρηση που ανήκει κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ ή β’ βαθμού, είτε Ο.Τ.Α α’ ή β΄βαθμού.
3. Τουλάχιστον το πενήντα ένα τοις εκατό (51%) των μελών έχουν εγγύτητα, κατά την περ. 16β του άρθρου 2 του ν. 3468/2006 (Α’ 129).
4. Η Ε.Κ.Π. τελεί υπό τον ουσιαστικό έλεγχο, κατά την περ. ζ) της παρ. 1 του άρθρου 2, των μελών της, σύμφωνα με την υποπερ. α της περ. μιθ) της παρ. 3 του άρθρου 2.
5. Τα μέλη της Ε.Κ.Π.:
α) έχουν δυνατότητα να αποχωρήσουν από την Ε.Κ.Π., με διατήρηση των δικαιωμάτων τους ως πελατών, σύμφωνα με το άρθρο 47,
β) διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν ως οικιακοί πελάτες ή ενεργοί πελάτες.
6. Μέλος της Ε.Κ.Π. δεν δύναται να είναι μέλος σε άλλη Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ε.Κ.Π. που ασκεί ίδιες δραστηριότητες και δραστηριοποιείται στην ίδια περιφέρεια, με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7.
7. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και επιχειρήσεις που ανήκουν κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ και β΄βαθμού μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες από μια Ε.Κ.Π. ως μέλη, κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του παρόντος και της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1667/1986 (Α’ 196).
8. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε μια ή περισσότερες Ε.Κ.Π. ως μέλη, ανεξαρτήτως αν στην ίδια Κοινότητα συμμετέχουν και μέλη που ανήκουν στον ίδιο αγροτικό συνεταιρισμό.
9. Μέλη που συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Ε.Κ.Π., τηρουμένου του περιορισμού της παρ. 5.».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:29 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Το Άρθρο 2(11) της Οδηγίας 2019/944 προβλέπει την ανοιχτή και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες, καθώς και τον ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχό τους από πολίτες. Οι ενεργειακές κοινότητες αποκλειστικά επιχειρήσεων (παράγραφος 3β) ή Δήμων αντιβαίνουν σε αυτή τη λογική.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:23 | ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ_ΠΡΑΣΙΝΟΙ_Χ/Φ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

    Στην παράγραφο 3. όπου αντί του :
    3. Τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) των μελών έχουν εγγύτητα στην περιοχή όπου η Ε.Κ.Π. ασκεί τις δραστηριότητές της και αναπτύσσει το έργο Α.Π.Ε. ,
    προτείνεται το :
    Τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των μελών έχουν εγγύτητα στην περιοχή όπου η Ε.Κ.Π. ασκεί τις δραστηριότητές της και αναπτύσσει το έργο Α.Π.Ε.”
    και στην παράγραφο 4 , αντί του :
    4. Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Κ.Α.Ε. είναι εξήντα (60) μέλη, υπό την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου. Ο ελάχιστος αριθμός μελών του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε:
    α) τριάντα (30) μέλη, αν η Ε.Κ.Π. έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
    β) δεκαπέντε (15) μέλη, σε περίπτωση που συμμετέχουν αποκλειστικά Μ.Μ.Ε.,
    γ) τρία (3) μέλη, αν συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού και το τρίτο μέλος είναι είτε επιχείρηση που ανήκει κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ ή β’ βαθμού, είτε Ο.Τ.Α α’ ή β΄ βαθμού”
    προτείνεται να αλλάξουν σε :
    Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κ.Π. είναι σαράντα (40) μέλη, υπό την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου. Ο ελάχιστος αριθμός μελών του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε:
    α) δεκαπέντε (15) μέλη, αν η Ε.Κ.Π. έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
    να προστεθεί δε μια κατηγορία ακόμη :
    δ/ είκοσι εως εικοσιπέντε μέλη (20 -25) αν υπάρχει μικτή συμμετοχή Μ.Μ.Ε. , φυσικών προσώπων και ενός Ο.Τ.Α. με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων (στην πιό πρόσφατη Απογραφή)

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:54 | ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ_ΠΡΑΣΙΝΟΙ_Χ/Φ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

    Στην παράγραφο : «2. Μέλη Ε.Κ.Π. είναι:”
    να προστεθούν τουλάχιστον :
    ε/ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. του Ν.4430/2016 και Ν.4887/2022) τοπικού χαρακτήρα ,
    στ/ διάφορες συλλογικότητες με δικαιοπρακτική ικανότητα και ως εκπρόσωποι των μελών τους π.χ. Εξωρραϊστικοί σύλλογοι – Εμπορικός σύλλογος – Επιμελητήριο – Ένωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 08:42 | Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής

    Το Άρθρο 2(11) της Οδηγίας 2019/944 προβλέπει την ανοιχτή και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες, καθώς και τον ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχό τους από πολίτες. Οι ενεργειακές κοινότητες αποκλειστικά επιχειρήσεων (παράγραφος 3β) ή Δήμων αντιβαίνουν σε αυτή τη λογική.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 22:54 | Βασίλειος Σπυρόπουλος

    Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018, Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π.. Θα δημιουργηθεί σύγχυση ως προς την επιλογή, σύσταση, δυνατότητες, διαχείριση, κτλ.. Για Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. ο ελάχιστος αριθμός των 60 μελών είναι μεγάλος και θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στη δημιουργία τους με τόσα μέλη. Ο ελάχιστος αριθμός των μελών σύστασης πρέπει να περιοριστεί σε 10 μέλη για φυσικά πρόσωπα και 5 για Μ.Μ.Ε. ή Ν.Π.Ι.Δ..

    Η διαδικασία σύστασης Ε. Κοιν. μέχρι την αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί πολλές διαδικασίες, χρόνο και έξοδα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι πελάτες έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες σύστασης Ε. Κοιν. του ν. 4513/2018. Κάποιοι βρίσκονται σε στάδιο καταχώρησης καταστατικού στο Γ.Ε.ΜΗ., άλλοι έχουν ολοκληρώσει την καταχώρηση και συνεχίζουν στο επόμενο αδειοδοτικό βήμα για υποβολή αίτησης στο ΔΕΔΔΗΕ. Τι γίνεται με αυτούς που έχουν κάνει ενέργειες με το υπάρχων νομικό πλαίσιο;

    Προτείνεται για τις Ε. Κοιν. του ν. 4513/2018 που είναι σε εξέλιξη με το υπάρχον καθεστώς να οριστεί μεταβατικό στάδιο για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία, και η ημερομηνία εφαρμογής του νέου νόμου να οριστεί τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:20 | Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY

    Το Άρθρο 2(11) της Οδηγίας 2019/944 προβλέπει την ανοιχτή και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες, καθώς και τον ουσιαστικό δημοκρατικό τους έλεγχο από πολίτες. Οι ενεργειακές κοινότητες αποκλειστικά επιχειρήσεων (παράγραφος 3β) ή Δήμων αντιβαίνουν σε αυτή τη λογική.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 17:55 | Franjesko_Enviromentally_Concerning_Architect

    Στην παράγραφο 3 του άρθρου, προτείνεται η μεταβολή :
    Τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των μελών έχουν εγγύτητα στην περιοχή όπου η Ε.Κ.Π. ασκεί τις δραστηριότητές της και αναπτύσσει το έργο Α.Π.Ε.
    Στην παράγραφο 4 του άρθρου προτείνεται η μεταβολή :
    Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κ.Π είναι σαράντα (40) μέλη, υπό την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου. Ο ελάχιστος αριθμός μελών του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε:
    α) δεκαπέντε (15) μέλη, αν η Ε.Κ.Π. έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
    να προστεθεί δε μια κατηγορία ακόμη :
    δ/ είκοσι εως εικοσιπέντε μέλη (20 -25) αν υπάρχει μικτή συμμετοχή Μ.Μ.Ε. , φυσικών προσώπων και ενός Ο.Τ.Α. με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων (στην πιο πρόσφατη Απογραφή)

  • Στο Άρθρο 52 Παράγραφος 8:

    Το εδάφιο:

    «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε μια ή περισσότερες Ε.Κ.Π. ως μέλη, ανεξαρτήτως αν στην ίδια Κοινότητα συμμετέχουν και μέλη που ανήκουν στον ίδιο αγροτικό συνεταιρισμό»

    Προτείνουμε να αντικατασταθεί από το εδάφιο:

    «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αστικοί συνεταιρισμοί του ν.1667/19986, μπορούν να συμμετέχουν σε μια ή περισσότερες Ε.Κ.Π. ως μέλη, ανεξαρτήτως αν στην ίδια Κοινότητα συμμετέχουν και μέλη που ανήκουν στον ίδιο αγροτικό ή αστικό συνεταιρισμό».

  • Στο Άρθρο 52 Παράγραφος 3:

    Συμφωνούμε με το σχόλιο που ήδη έχει κατατεθεί:

    «Στις ρυθμίσεις περί Ενεργειακών Κοινοτήτων, τίθεται ως ελάχιστος αριθμός μελών (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις) τα εξήντα (60) μέλη. Κατανοούμε ότι η ρύθμιση αυτή θέλει να περιορίσει τις στρεβλώσεις που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο καθεστώς με την εύκολη σχετικά δημιουργία κοινοτήτων για πώληση του 100% της παραγόμενης ενέργειας (μακράν της πολιτικής στόχευσης των Κοινοτικών Οδηγιών που θεωρούν ότι “πρωταρχικός σκοπός των Κοινοτήτων δεν είναι το οικονομικό κέρδος, αλλά η προσφορά στα μέλη τους και στις τοπικές περιοχές δραστηριοποίησής τους, περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού οφέλους”). Επειδή όμως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο (π.χ. στα άρθρα 18, 19, 58 και 59) περιορίζει τις στρεβλώσεις, και επειδή η δημιουργία Κοινοτήτων (ιδίως σε ορεινές, νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ή μικρές κοινότητες στην επικράτεια) δυσχεραίνεται με την υψηλή απαίτηση για τον αριθμό των μελών που ορίζει το νομοσχέδιο»

    Συμφωνούμε και με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στις οποίες όμως θα θέλαμε να προσθέσουμε ακόμη μία και αφορά την προσθήκη του εδαφίου δ).

    Επομένως η Παράγραφος 3 του Άρθρου 52 θα διαμορφωνόταν ως εξής:

    «3. Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κ.Π. είναι τριάντα (30) μέλη, υπό την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου. Ο ελάχιστος αριθμός μελών Ε.Κ.Π. ορίζεται σε:
    α) δεκαπέντε (15) μέλη, αν πρόκειται για Ε.Κ.Π. με έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
    β) πέντε (5) μέλη, αν συμμετέχουν στην Ε.Κ.Π., αποκλειστικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
    γ) τρία (3) μέλη, αν συμμετέχουν ως μέλη της Ε.Κ.Π., τουλάχιστον δύο (2) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β’ βαθμού και το τρίτο μέλος είναι είτε επιχείρηση που ανήκει κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ ή β’ βαθμού, είτε Ο.Τ.Α α’ ή β΄βαθμού.
    δ) τρία (3) μέλη, αν συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αστικοί συνεταιρισμοί του ν.1667/1986 και το τρίτο μέλος είναι επιχείρηση που ανήκει εκατό τοις εκατό (100%) σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ή αστικούς συνεταιρισμούς του ν. 1667/1986»

  • Στο Άρθρο 52 Παράγραφος 2:

    Προτείνουμε να προστεθεί εδάφιο δ) ως εξής:

    «δ) Αγροτικοί συνεταιρισμοί και αστικοί συνεταιρισμοί του ν. 1667/1986».

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 13:26 | Βαγγέλης Ξ.

    Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τη σύσταση μιας Ε.Κ.Π. ορίζεται στα 60 μέλη, αριθμός αρκετά υψηλός. Με αποτέλεσμα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία μιας Ε.Κ.Π. από φυσικά πρόσωπα και να στερεί τη δυνατότητα από τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στην ενεργειακή μετάβαση όντας μέλη συνεργατικού σχήματος. Προτείνεται η μείωση του ελάχιστου απαιτητού αριθμού μελών από 60 σε 30.

  • 2. Στις ρυθμίσεις περί Ενεργειακών Κοινοτήτων, τίθεται ως ελάχιστος αριθμός μελών (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις) τα εξήντα (60) μέλη. Κατανοούμε ότι η ρύθμιση αυτή θέλει να περιορίσει τις στρεβλώσεις που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο καθεστώς με την εύκολη σχετικά δημιουργία κοινοτήτων για πώληση του 100% της παραγόμενης ενέργειας (μακράν της πολιτικής στόχευσης των Κοινοτικών Οδηγιών που θεωρούν ότι “πρωταρχικός σκοπός των Κοινοτήτων δεν είναι το οικονομικό κέρδος, αλλά η προσφορά στα μέλη τους και στις τοπικές περιοχές δραστηριοποίησής τους, περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού οφέλους”). Επειδή όμως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο (π.χ. στα άρθρα 18, 19, 58 και 59) περιορίζει τις στρεβλώσεις, και επειδή η δημιουργία Κοινοτήτων (ιδίως σε ορεινές, νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ή μικρές κοινότητες στην επικράτεια) δυσχεραίνεται με την υψηλή απαίτηση για τον αριθμό των μελών που ορίζει το νομοσχέδιο, προτείνουμε τα εξής:

    Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Κ.Α.Ε. (ή της Ε.Κ.Π αντίστοιχα) είναι τριάντα (30) μέλη, με τις εξής εξαιρέσεις:
    α) δεκαπέντε (15) μέλη, αν η ΚΑΕ έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,
    β) πέντε (5) μέλη, σε περίπτωση που συμμετέχουν αποκλειστικά Μ.Μ.Ε.,
    γ) τρία (3) μέλη, αν συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού και το τρίτο μέλος είναι είτε επιχείρηση που ανήκει κατά εκατό τοις εκατό (100%) σε Ο.Τ.Α α’ ή β’ βαθμού, είτε Ο.Τ.Α α’ ή β΄ βαθμού.