Άρθρο 37 Κοινά καθεστώτα στήριξης – Αντικατάσταση άρθρου 32Δ του ν. 3468/2006

Το άρθρο 32Δ του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί καθεστώτων στήριξης, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 32Δ
Κοινά καθεστώτα στήριξης
(Άρθρο 13 Οδηγίας 2018/2001)
1. Με την επιφύλαξη των ενωσιακών υποχρεώσεων για το άνοιγμα των καθεστώτων στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είναι δυνατή η συνένωση ή ο εν μέρει συντονισμός του εθνικού καθεστώτος στήριξης της Ελλάδας, με τα εθνικά καθεστώτα στήριξης άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις περιπτώσεις αυτές, ορισμένη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία παράγεται στην Ελλάδα, μπορεί να καταλογίζεται στο μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές άλλου συμμετέχοντος κράτους μέλους αν η Ελλάδα:
α) προβαίνει σε στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένων ποσοτήτων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ένα κράτος μέλος, σε άλλο κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 32Α ή
β) καθιερώνει κανόνα κατανομής με τον οποίο συμφωνούν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, βάσει του οποίου ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατανέμονται μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών. Ο κανόνας κατανομής κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός τριών (3) μηνών, από το τέλος του πρώτου έτους, κατά το οποίο ισχύει.
1. Εντός τριών (3) μηνών, από το τέλος κάθε έτους, σε περίπτωση που έχει γίνει κοινοποίηση δυνάμει της περ. β) της παρ. 1, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή, στην οποία αναφέρεται η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας, η οποία παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές, κατά τη διάρκεια του έτους, η οποία υπόκειται στον κανόνα κατανομής.
2. Για τους σκοπούς του υπολογισμού των μεριδίων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με το παρόν, η ποσότητα ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία κοινοποιείται σύμφωνα με την παρ. 2, κατανέμεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, σύμφωνα με τον κοινοποιηθέντα κανόνα κατανομής.».