Άρθρο 42 Ενωσιακή βάση δεδομένων – Προσθήκη άρθρου 32ΣΤΕ στον ν. 3468/2006

Στον ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 32ΣΤΕ ως εξής:
«Άρθρο 32ΣΤΕ
Ενωσιακή βάση δεδομένων («Union Database»)
(Παρ. 2 έως 4 άρθρου 28 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001)
1. Οι οικονομικοί φορείς καταχωρίζουν στην ενωσιακή βάση δεδομένων του άρθρου 28 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (L 328), πληροφορίες για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και τα χαρακτηριστικά αειφορίας των εν λόγω καυσίμων, περιλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά τον κύκλο ζωής τους, με αφετηρία το σημείο παραγωγής τους, μέχρι τον προμηθευτή καυσίμων που διαθέτει τα καύσιμα στην αγορά.
2. Οι προμηθευτές καυσίμων που υπέχουν υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 32ΣΤΑ, 32ΣΤΒ, 32ΣΤΓ, 32ΣΤΔ, 32Ζ, 32Η και 32Θ, καταχωρίζουν στη βάση δεδομένων της παρ. 1 τις πληροφορίες που απαιτούνται για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των άρθρων αυτών.
3. Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως αρμόδια για την εφαρμογή του παρόντος, έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της παρ. 1 και λαμβάνει μέτρα, όπως η διενέργεια ελέγχων, για να διασφαλίσει ότι οι οικονομικοί φορείς εισάγουν τις ακριβείς πληροφορίες στην εν λόγω βάση, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2.
4. Αν η διεύθυνση της παρ. 3 εντοπίσει φαινόμενα παραβίασης των κανόνων και των υποχρεώσεων του παρόντος, εισηγείται την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 32ΘΑ και ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις αντίστοιχες αρχές των άλλων κρατών-μελών και τα αναγνωρισμένα εμπλεκόμενα εθελοντικά και εθνικά καθεστώτα, όπου απαιτείται.
5. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να:
α) μεταβάλλεται ο κατάλογος των υπόχρεων οικονομικών φορέων και προμηθευτών καυσίμων για υποβολή στοιχείων στην ενωσιακή βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2,
β) επιβάλλονται ειδικοί και συμπληρωματικοί όροι και διαδικασίες για την υποβολή των στοιχείων από τους ανωτέρω υπόχρεους και τον έλεγχο και την επαλήθευση των υποβαλλόμενων στοιχείων από την αρμόδια αρχή της παρ. 3,
γ) τροποποιείται η αρμόδια αρχή της παρ. 3 ή προστίθεται άλλη αρμόδια αρχή,
δ) καθορίζεται ο τομέας ευθύνης κάθε αρμόδιας αρχής,
ε) εξειδικεύονται και συμπληρώνονται τα μέτρα και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.».

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:17 | ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ A.E.

    ΑΡΘΡΟ 42, Παράγραφος 1.
    Να καθοριστεί η περίοδος καταχώρησης των στοιχείων στη νέα Ευρωπαϊκή ενωσιακή βάση εντός 30 ημερών από την λήξη του μήνα αναφοράς, όπως ισχύει για την έκδοση των βεβαιώσεων χαρακτηριστικών αειφορίας.