Άρθρο 54 Αντικείμενο δραστηριότητας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47Δ ως εξής:
«Άρθρο 47Δ
Αντικείμενο δραστηριότητας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών
(παρ. 11 άρθρου 2 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)
1. Οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.) δραστηριοποιούνται εντός μιας (1) ή περισσότερων περιφερειών, τηρουμένου του κριτηρίου ουσιαστικού ελέγχου της παρ. 3 του άρθρου 47Β.
2. Οι Ε.Κ.Π. ασκούν υποχρεωτικώς μια (1) τουλάχιστον από τις εξής δραστηριότητες: παραγωγή, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σωρευτική εκπροσώπηση, παροχή ευελιξίας και εξισορρόπησης, καθώς και παροχή υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων υπηρεσιών ενέργειας στα μέλη της.
3. Η Ε.Κ.Π. δύναται να ασκεί:
α) Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την προώθηση του σκοπού της.
β) Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή τη συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της.
γ) Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ενεργειακής αειφορίας.
δ) Δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας καταναλωτών, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν οι εν λόγω καταναλωτές είναι μέλη της, ιδίως παροχή ή συμψηφισμό ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.
4. Οι Ε.Κ.Π. μπορούν να ασκούν επιπλέον τις δραστηριότητες των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας (K.A.Ε.) του άρθρου 6Ε του ν. 3468/2006 (Α’ 129) και να απολαμβάνουν τα οικονομικά κίνητρα και μέτρα στήριξης των Κ.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 6ΙΣΤ του ως άνω νόμου, εφόσον τηρούν το άρθρο 6Ζ του ιδίου νόμου, περί σύστασης Κ.Α.Ε..
5. Το καταστατικό της Ε.Κ.Π. δεν δύναται να περιλαμβάνει άλλες δραστηριότητες, εκτός αυτών των παρ. 2, 3 και 4.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:45 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Να προστεθεί ότι η ιδιότητα του μέλους ΕΚΠ δεν καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 08:31 | Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής

    Να προστεθεί ότι η ιδιότητα του μέλους ΕΚΠ δεν καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:49 | Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY

    Η ιδιότητα του μέλους ΕΚΠ να μην καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.