ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 3468/2006 Άρθρο 3 Σκοπός – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 3468/2006 (άρθρο 3 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001)

Το άρθρο 1 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί σκοπού του εν λόγω νόμου, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Σκοπός
1. Με τον παρόντα ενσωματώνεται η Οδηγία (EΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (L 328) και προωθείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.
2. Η προστασία του κλίματος, μέσω της προώθησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας.
3. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε συλλογικά το μερίδιο της ενέργειας από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2030 να ανέρχεται τουλάχιστον στο τριάντα δύο τοις εκατό (32%) ή σε οποιοδήποτε άλλο μερίδιο καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Η συνεισφορά της Ελλάδας στην επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της παρ. 3 καθορίζεται στοΕθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Β’ 4893/2019).».

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 11:51 | Νίκος Φωτόπουλος

    Από τους εθνικούς στόχους του Νομοσχεδίου απουσιάζει η διάσταση της προώθησης στόχων που εξυπηρετούν την Εθνική Άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων, μέσω της δικτυοκεντρικής αυτοπαραγωγής ΗΕ, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες και τις νησιωτικές περιοχές. Η προώθηση της αυτοπαραγωγής συνεπάγεται στιβαρότητα και αντοχή σε καταστροφές υποδομών αφού η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παράγεται in situ. Το παράδειγμα της Ουκρανίας πρέπει να μας διδάξει. Για αυτούς τους λόγους σε περιοχές κρίσιμες για την Άμυνα της Χώρας και την λειτουργία του Κράτους πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα και ελευθερίες στην αυτοπαραγωγή για Εθνικούς λόγους και να μην ισχύουν περιορισμοί στην μέγιστη ισχύ αυτοπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
    Επίσης, στο άμεσο μέλλον όσο το ποσοστό εκείνων που υιοθετούν στην χώρα μας την ηλεκτροκίνηση και τα ανανεώσιμα αέρια, αυξάνεται, στα αστικά κέντρα θα υπάρχούν περίοδοι της μέρας όπου η ζήτηση για ρεύμα θα αυξάνεται πολύ, πρωΐ και απόγευμα. Θα ήταν χρήσιμο στους σκοπούς να συμπεριληφθεί ευνοϊκότερο πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση το οριζόντιο όριο των 10 KW για τους οικιακούς χρήστες και των 100 KW για τις επιχειρήσεις ακυρώνει στην πράξη συνολικά τους σκοπούς του νομοθετήματος.