Άρθρο 20 Λύση – Εκκαθάριση – Συγχώνευση – Μετατροπή-Προσθήκη άρθρου 6ΙΒ στον ν. 3468/2006

Στο Κεφάλαιο ΒΑ του ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 6ΙΒ ως εξής:
«Άρθρο 6ΙΒ
Λύση – Εκκαθάριση – Συγχώνευση – Μετατροπή
1. Η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) λύεται:
α) Αν μειωθεί ο αριθμός των μελών της, κάτω από τα όρια του άρθρου 6Γ και δεν αντικατασταθούν ή συμπληρωθούν τα μέλη, εντός τριμήνου,
β) όταν λήξει η χρονική διάρκειά της,
γ) με απόφαση της γενικής συνέλευσης,
δ) αν κηρυχθεί σε πτώχευση.
2. Μετά τη λύση της Κ.Α.Ε. ακολουθεί η εκκαθάρισή της. Την εκκαθάριση διενεργούν δύο (2) εκκαθαριστές, οι οποίοι ορίζονται από τη γενική συνέλευση. Η Κ.Α.Ε. εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη λύση της, για όσο χρόνο διαρκεί η εκκαθάριση. Κατά την εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ιδίως εισπράττονται οι απαιτήσεις, ρευστοποιείται η περιουσία και πληρώνονται τα χρέη της Κ.Α.Ε.. Από το θετικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφονται στα μέλη οι δοθείσες συνεταιριστικές μερίδες και οι εισφορές τους. Το υπόλοιπο διανέμεται σε κοινότητες παραγωγών ή σωματεία ή συλλόγους ή φορείς ή ενώσεις προσώπων ή οργανώσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
3. Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, παύουν να ισχύουν, αυτοδικαίως, η ισχύς της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής και γενικότερα όλων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ή σταθμούς αποθήκευσης.
4. Η παρ. 3 δεν εφαρμόζεται σε σταθμούς που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία κατά τον χρόνο λύσης της Κ.Α.Ε.. Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπεται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο νέος κάτοχος που αποκτά τον σταθμό δεν λαμβάνει Λειτουργική Ενίσχυση, αλλά αποζημιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 12Α του ν. 4414/2016 (Α’ 149).
5. Απαγορεύεται κάθε είδους συμμετοχή Κ.Α.Ε. σε εταιρικό μετασχηματισμό με οποιαδήποτε ιδιότητα, ιδίως ως απορροφώμενη, απορροφώσα, συγχωνευόμενη, διασπώμενη, εισφέρουσα, επωφελούμενη, συνιστώμενη (νέα) ή μετατρεπόμενη.».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:06 | Τάκης Γρηγορίου – Υπερίων Ε.Κοιν.

    Να επιτραπεί η δυνατότητα συγχώνευσης Κ.Α.Ε.

    Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσότερων Κ.Α.Ε που δραστηριοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του ν. 4513/2018, καθώς αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη συνέχιση λειτουργίας των Κ.Α.Ε που κινδυνεύουν να λυθούν (π.χ., σε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών τους).

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:15 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Σχετικά με την παράγραφο 5, η οποία εισάγει την απαγόρευση της δυνατότητας συγχώνευσης της Κ.Α.Ε. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσότερων Κ.Α.Ε που δραστηριοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του ν. 4513/2018, καθώς αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τη συνέχιση λειτουργίας των Κ.Α.Ε που κινδυνεύουν να λυθούν (π.χ., σε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών τους). Περαιτέρω, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα συγχώνευσης αλλά και η δυνατότητα απορρόφησης ΕΚοιν του νόμου 4513/2018 από Κ.Α.Ε. που δραστηριοποιείται εντός της ίδιας Περιφέρειας.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 08:55 | Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής

    Σχετικά με την παράγραφο 5, η οποία εισάγει την απαγόρευση της δυνατότητας συγχώνευσης της Κ.Α.Ε. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσότερων Κ.Α.Ε που δραστηριοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του ν. 4513/2018, καθώς αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τη συνέχιση λειτουργίας των Κ.Α.Ε που κινδυνεύουν να λυθούν (π.χ., σε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών τους).
    Επιπλέον, να προβλεφθεί και η περίπτωση μία ΚΑΕ (ή ΕΚΠ) να μπορεί να απορροφήσει μία ΕΚΟΙΝ του ν.4513 εντός της ίδιας Περιφέρειας μετά από τη σύμφωνη απόφαση των ΓΣ των 2 οντοτήτων.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:27 | Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY

    Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα συγχώνευσης δύο ή περισσότερων Κ.Α.Ε που δραστηριοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του ν. 4513/2018, καθώς αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη συνέχιση λειτουργίας των Κ.Α.Ε που κινδυνεύουν να λυθούν (π.χ., σε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών τους).