Άρθρο 62 Ενώσεις – Ομοσπονδία – Προσθήκη άρθρου 47ΙΒ στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 47ΙΒ ως εξής:
«Άρθρο 47ΙΒ
Ενώσεις – Ομοσπονδία
1. Πέντε (5) τουλάχιστον Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.), μπορούν να συστήσουν ένωση Ε.Κ.Π. για τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης Ε.Κ.Π., απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας, που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των Ε.Κ.Π., σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη της Ε.Κ.Π.. Αν το υπόλοιπο της διαίρεσης του αριθμού των μελών υπερβαίνει τον αριθμό δύο (2), η Ε.Κ.Π. εκλέγει έναν (1) ακόμη αντιπρόσωπο. Ε.Κ.Π. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγουν έναν (1) αντιπρόσωπο. Ε.Κ.Π. με περισσότερα από εξήντα (60) μέλη, εκλέγουν δέκα (10) αντιπροσώπους.
2. Οι ενώσεις Ε.Κ.Π. όλης της χώρας μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία των Ε.Κ.Π. της Ελλάδας για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας συμμετέχουν όλες οι ενώσεις με δύο (2) αντιπροσώπους η καθεμία. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ενώσεων.
3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 12 του ν. 1667/1986 (Α’ 167).».

  • Δεν μπορούμε να διακρίνουμε το λόγο για τον οποίο θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές ενώσεων και τρεις διαφορετικές Ομοσπονδίες, για οργανώσεις που επί της ουσίας είναι ομοειδής. Κατ’ επέκταση:

    **************************************************

    Στο Άρθρο 62 Παράγραφος 1:

    Τα εδάφια:

    «Πέντε (5) τουλάχιστον Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.), μπορούν να συστήσουν ένωση Ε.Κ.Π. για τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης Ε.Κ.Π., απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας, που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των Ε.Κ.Π., σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη της Ε.Κ.Π.. Αν το υπόλοιπο της διαίρεσης του αριθμού των μελών υπερβαίνει τον αριθμό δύο (2), η Ε.Κ.Π. εκλέγει έναν (1) ακόμη αντιπρόσωπο. Ε.Κ.Π. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγουν έναν (1) αντιπρόσωπο. Ε.Κ.Π. με περισσότερα από εξήντα (60) μέλη, εκλέγουν δέκα (10) αντιπροσώπους».

    Προτείνουμε να αντικατασταθούν με τα εδάφια:

    «Πέντε (5) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.), Κοινότητες Ενέργειας (Ε.Κ.) του ν. 4513/2018, μπορούν να συστήσουν ένωση ενεργειακών συνεταιρισμών (Ε.Ε.Σ.) για τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης ενεργειακών συνεταιρισμών, απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των μελών που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών, σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη. Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγουν έναν (1) αντιπρόσωπο. Ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει μια Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. στην ένωση είναι δέκα (10)».

    **************************************************

    Στο Άρθρο 62 Παράγραφος 2:

    Το εδάφιο:

    «Οι ενώσεις Ε.Κ.Π. όλης της χώρας μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία των Ε.Κ.Π. της Ελλάδας για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας συμμετέχουν όλες οι ενώσεις με δύο (2) αντιπροσώπους η καθεμία. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ενώσεων»

    Προτείνουμε να αντικατασταθούν με τα εδάφια:

    «Οι ενώσεις Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π. και Ε.Κ. όλης της χώρας ή τουλάχιστον 10 Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π. και Ε.Κ., με περισσότερα από τριάντα (30) μέλη καθεμία, μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Ο.Ε.Κ.Ε.) για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των μελών που μετέχουν σε αυτή. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών, σε αναλογία ένα (1) στα δεκαπέντε (15) μέλη. Ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει μια Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. ή μία Ε.Ε.Σ. στην Ομοσπονδία είναι δέκα (10)».