Άρθρο 167: Τελικές Διατάξεις

1. Οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα είναι ειδικές έναντι κάθε άλλης διάταξης.
2. Από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καταργείται ο Κώδικας περί Δικηγόρων όπως αυτός έχει κυρωθεί με το ν.δ. 3026/1954.
3. Ο νόμος αυτός, με την επιφύλαξη του άρθρου 166 του παρόντος Κώδικα, ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 12:00 | Κώστας Δημητρίου

    1- Ο χρόνος διαβούλευσης είναι λίγος.
    2- Δεν κλήθηκε το σώμα των δικηγόρων να προτείνει-διαβουλευτεί-συζητήσει.
    3- Μερικά θέματα θέλουν επαναδιαμόρφωση κλ.
    4- Χρειάζεται να υπάρξει πρόβλεψη για διαρκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για κώδικες νομικών επαγγελμάτων.
    5- Η έναρξη ισχύος των διατάξεων πρέπει να συνδιάζεται με το χρονικό σημείο έναρξης δικαστικού έτους. Ήδη ρυθμίσεις δικονομικές που έγιναν και πρόβλεψαν άμεση ισχύ ή χρονικό σημείο έναρξης την 1η Ιανουαρίου δημιούργησαν προβλήματα. Υπάρχει δε και η γνωστή ρύθμιση υπουργού Κουβελάκη που έγινε τελικά «ανέκδοτο» μέχρι να ισχύσει όπως ίσχυσε !

    Πριν λίγο καιρό ο κ. Βγόντζας βρισκόταν στο Αγρίνιο για επαγγελματική υπόθεση και σε ομήγυρη δικηγόρων ανακοίνωσε ότι είχε ετοιμαστεί το σχέδιο για τον κώδικα και παραδοθεί. Κάπου γίνεται λόγος ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή. Τελικά τι ισχύει ;

    Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Κώδικας περί Δικηγόρων είναι αποσπασματικό νομοθέτημα που αφορά συγκεκριμένο νομικό επάγγελμα, το οποίο το έθιξαν άμεσα οι διάφορες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (πρώην, πιο πρώην, νυν) και που έγινε «σουρωτήρι», καθώς δεν έγινε απελεύθερωση υπέρ των δικηγόρων και του λαού, αλλά όπως φαίνεται υπέρ πολυεθνικών, τραπεζών, μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών, ασφαλιστικών εταιριών, μεγαλογραφείων κλ. ->

    Άρα αν θέλουμε να είμαστε έστω και τώρα σοβαροί πρέπει άσχετα αν θα τεθεί ο συγκεκριμένος κώδικας σε ισχύ, να γίνει το εξής:

    1) Ενιαία συγκρότηση των νομικών επαγγελμάτων – Ίσως με μια μορφή Νομικού Επιμελητηρίου -> ομπρέλα για όλα τα νομικά επαγγέλματα και τους πτυχιούχους νομικών τμημάτων .
    2) Ενιαίος κώδικας για όλα τα νομικά επαγγέλματα. Απαραίτητη προυπόθεση η κτήση της δικηγορικής ιδιότητας για να γίνει κανείς δικαστικός επιμελητής (που δεν τους έθιξε κανείς και σε τίποτε), συμβολαιογράφος, υποθηκοφύλακας, δικαστικός λειτουργός .
    3) Αναμόρφωση σπουδών . Στο σημείο αυτό δεν χρειάζεται υπερειδίκευση, αλλά αναμόρφωση ποιοτική και ποσοτική. Για την προστασία του Έλληνα πτυχιούχου νομικού τμήματος θα πρέπει το πτυχίο νομικής να είναι επιπέδου master και όχι απλά δίπλωμα πανεπιστημιακό και στον τομέα αυτό θα έπρεπε να προβλεφθεί στο μέλλον (άμεσα) ότι οι σπουδές ή θα γίνουν δέκα εξάμηνα με κτήση και πτυχίου και επιπλέον μεταπτυχιακής ειδίκευσης ή δώδεκα εξάμηνα -> με πρόβλεψη για νομοθετική εξομοίωση των ήδη εχόντων την δικηγορική ιδιότητα καθώς και για τους πτυχιούχους με βάση το έτος εισαγωγής σε νομικό τμήμα .
    4) ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ ΑΜΙΣΘΟΥΣ. ΠΛΗΡΗΣ ! ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ υπάρχει η δικηγορία εκ του ασφαλούς και η δικηγόρια του μαχόμενου δικηγόρου. Ιδίως στον δημόσιο τομέα και τράπεζες κλ. όπου κάποιοι δικηγόροι δουλεύουν ως έμμισθοι λειτουργούν εις βάρος των λοιπών καθώς δικηγορούν εκ του ασφαλούς.
    5) Πρόβλεψη για όριο (ηλικιακό) εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα. Έτσι θα ανοίξει λίγο και η αγορά εργασίας για τους νέους δικηγόρους.
    6) Και λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης και αναβάθμισης της άσκησης κλ.

    => Όλα αυτά είναι ωραία και απαραίτητα, αλλά φαίνεται ότι είναι όνειρο απατηλό, ιδίως αν κρίνει ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει βούληση για τομές κλ. ή ό,τι γίνεται γίνεται εις βάρος του λαού ελέω τρόικας, μνημονίου κλ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ! ΚΑΙ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:56 | Αναστασία Γιογλή

    Επισημαίνεται ότι το σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων δόθηκε προώρως σε διαβούλευση, αφού δεν υπάρχει ειδικός νόμος που να προβλέπει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την κατάρτιση του και, αυτονοήτως, δεν υπάρχει τέτοια επιτροπή (αρθ 76 παρ 6). Προτείνεται η απόσυρση του σχεδίου από τη διαβούλευση μέχρι να συγκροτηθεί, να λειτουργήσει και να καταρτίσει τον Κωδ Δικηγ η επιτροπή που προβλέπεται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά (αρθ 73 παρ 4 α, β) Διαφορετικά θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το έργο της επιτροπής αυτής θα είναι «εικονικό» και ως εκ τούτου τίθεται ως ζήτημα καταστρατήγησης του Συντάγματος (αρθ 76 παρ 6).
    Επίσης πρέπει να περιληφθεί διάταξη όμοια ή ανάλογη με το άρθρο 60 του ΝΔ 3026/1954 (ο δικηγόρος υπόκειται στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ως προϊσταμένη αυτού αρχή κλπ)

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 11:31 | Κ.ΑΓΓΕΛΙΔΗ

    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΝΑ ΑΝΑΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗ , ΤΟΣΟ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΜΙΣΘΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΑΡ. 44 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4024/2011 ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΥΘΕΙΑΣ ΡΥΘΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4111/2013 ΑΡ. 39 ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΕΣΟ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.