‘Αρθρο 83:Παροχή υπηρεσιών δωρεάν ή με μειωμένη αμοιβή.

1. Δεν επιτρέπεται στο δικηγόρο να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.
2. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών, χωρίς τον περιορισμό της παραγράφου 1, προς σύζυγο ή προς συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού, καθώς και προς δικηγόρο, ασκούμενο δικηγόρο, δικηγόρο σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή συνταξιούχο δικηγόρο, εφόσον πρόκειται για προσωπική τους υπόθεση, οι οποίοι όμως προκαταβάλλουν τα δικαστικά έξοδα.
3. Η παράβαση των διατάξεων των παραπάνω παραγράφων τιμωρείται πειθαρχικά από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, εάν κρίνεται ότι αντίκειται στη δικηγορική αξιοπρέπεια.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 18:22 | Κώστας Δημητρίου

    δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, όπως στο ισχύον

    δυνατότητα παροχής δωρεάν υπηρεσιών σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γιατί υφίσταται ήδη θέμα λόγω αυξημένων παραβόλων κλ. λ.χ. σε περιβαλλοντικά θέματα όταν θέλει ένα σωματείο να προσφύγει στο ΣΤΕ – πρέπει να εξεταστεί και αυτή η περίπτωση !

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:35 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΙΝΙΩΤΗΣ

    Αποτελεί παγκόσμαι πρωτοτυπία η απαγόρευση pro bono παροχή νομικών υπηρεσιών. Κρίνεται άστοχη η εν λόγω ρύθμιση και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Ενδέχεται ο σκοπός της εν λόγω διάταξης να είναι η διασφάλιση ενός υγιούς ανταγωνισμού, αντανακλαστικά όμως καταδικάζονται περιπτώσεις, κατά τις οποίες η δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη και ενδείκνυεται στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης (π.χ. παροχή νομικών υπηρεσιών σε ιδρύματα κτλ)

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 17:58 | ΣΟΦΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Σύμφωνο συμβίωσης! Στα πρόσωπα προς τα οποία επιτρέπεται η παροχή δωρεάν υπηρεσιών επιβάλλεται να συμπεριληφθεί και ο σύντροφος του δικηγόρου δυνάμει συμφώνου συμβίωσης, αφού είναι παράλογο να επιτρέπεται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών από το δικηγόρο σε συγγενείς του, αλλά όχι στο πρόσωπο με το οποίο και συμβιώνει, δυνάμει συμφώνου.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 21:49 | Κ. Ταμπάκης

    Η διάταξη που δεν επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών δωρεάν προς άλλα εκτός από τα οριζόμενα πρόσωπα δεν φαίνεται να εναρμονίζεται προς τις φορολογικές διατάξεις του πρόσφατου ΚΦΑΣ που επιτρέπουν την αναγραφή στα τιμολόγια ή της ΑΠΥ της ένδειξης ΔΩΡΕΑΝ χωρίς περιορισμούς. Προσθέτω επίσης και την διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική των δικηγόρων να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους όποτε το κρίνουν ως προσφορά δική τους και εν γένει του λειτουργήματος το οποίο ασκούν (pro bono)

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 20:03 | ilias

    ίσως πρέπει να τεθεί ο τέταρτος βαθμός συγγενείας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    Να διευρυνθούν τα όρια της παρ. 2 και σε περιπτώσεις ευαίσθητων κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων ατόμων κατά την κρίση και υπεύθυνη δήλωση του δικηγόρου. Ο δικηγόρος είναι κοινωνικός λειτουργός και κανείς δεν μπορεί να τον αποτρέψει από το να παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Οι καιροί άλλαξαν. Η αλληλεγγύη δεν αποτυπώνεται μόνο με «φόρους αλληλεγγύης». Η δικαιολογία της δήθεν καταστρατήγησης για αποφυγή φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής κλπ. δεν είναι επαρκής πλέον, ούτε αυτή οτι δήθεν τις περιπτώσεις αυτές καλύπτουν οι διατάξεις περί ευεργετήματος πενίας και νομικής βοήθειας κλπ. οι οποίες είναι εντελώς δύσχρηστες, αναχρονιστικές και πρακτικά ανεφάρμοστες. Ο κώδικας δικηγόρων πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως το κοινωνικό σύνολο με την απρόσκοπτη παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, την προστασία των αδυνάμων που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και τη διατήρηση καθεστώτος αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών από τους παρόχους δικηγόρους και όχι την εισπρακτική πολιτική του Δημοσίου και των φορέων του.