Άρθρο 95: Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.

1. Στο διοικητικό συμβούλιο κάθε δικηγορικού συλλόγου ανήκει :
(α) Η προαγωγή και προώθηση των σκοπών των Δικηγορικών Συλλόγων και η εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων τους.
(β) Η εποπτεία για την αξιοπρεπή και δεοντολογική άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος από τους δικηγόρους και τους ασκούμενους δικηγόρους,
(γ) Ο έλεγχος της ευδόκιμης άσκησης του λειτουργήματος και η προαγωγή των δικηγόρων σε ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια.
(δ) Η διευθέτηση των διενέξεων μεταξύ των δικηγόρων στην άσκηση του λειτουργήματος τους ή μεταξύ δικηγόρων και των εντολέων τους
(ε) Η διαχείριση των οικονομικών και της περιουσίας του Συλλόγου και η σχετική ετήσια λογοδοσία,
(στ) Η εκπροσώπηση του Συλλόγου για την κατάρτιση οποιωνδήποτε συμβάσεων με τις οποίες ο Σύλλογος αναλαμβάνει υποχρεώσεις και αποκτά δικαιώματα,
(ζ) Ο προσδιορισμός του ποσού της ετήσιας εισφοράς καθώς και κάθε άλλης εισφοράς των δικηγόρων.
(η) Η ανάθεση σε δικηγόρο της παροχής δωρεάν δικηγορικών υπηρεσιών σε θέματα που ανάγονται στην εφαρμογή και προώθηση των σκοπών των Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και σε όσους στερούνται οικονομικής δυνατότητας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον δικαστηρίων ή οποιασδήποτε Αρχής .
2. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι διαχειριστικές και οικονομικές, υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας της Γενικής Συνέλευσης.
3. Το διοικητικό συμβούλιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του μπορεί να αναθέτει σε ένα ή περισσότερα μέλη του τη μελέτη ζητημάτων, την εκπροσώπησή του, την διαπραγμάτευση, κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων.
4. Το διοικητικό συμβούλιο χωρίς να στερείται των αρμοδιοτήτων του μπορεί να συγκροτεί τριμελή επιτροπή από δικηγόρους με θητεία άνω των 15 ετών αρμόδια για την επίλυση των διενέξεων που ανακύπτουν μεταξύ των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Η επιτροπή αυτή μπορεί να έχει διάρκεια ίση ή και μικρότερη με εκείνη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διορίζει, ως αμειβόμενους υπαλλήλους του Συλλόγου, μέλη του ή μη, καθώς επίσης και τον Διευθυντή. Δεν είναι ασυμβίβαστος προς το δικηγορικό λειτούργημα ο διορισμός δικηγόρου ως υπαλλήλου ή Διευθυντή στο Δικηγορικό Σύλλογο, στον οποίο είναι διορισμένος ο δικηγόρος καθώς και του Διευθυντή. Τα καθήκοντα του Διευθυντή, των υπαλλήλων καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
6. Για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τηρείται βιβλίο, όπου καταγράφονται περιληπτικά πρακτικά των συζητήσεων, θεωρημένα, εγκεκριμένα και υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Στο βιβλίο αυτό καταχωρούνται κυρίως οι αποφάσεις ή και οι συζητήσεις και σε περίπτωση που το ζητήσει κάποιο μέλος καταχωρούνται περιληπτικά οι γνώμες και προτάσεις της μειοψηφίας. Τα πρακτικά συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου επιτρέπεται να τηρούνται και ηλεκτρονικά.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 21:37 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΛΗΣ

    Να προβλεφθεί ρητά ότι απαγορεύεται η κήρυξη αποχής από το ΔΣ.
    Η παράγραφος 2 όπως είναι καθιερώνει, ουσιαστικά, το ανέλεγκτο.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 13:42 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΔΣ περιλαμβάνεται η διαχείριση των οικονομικών κλπ και ετήσια λογοδοσία(παρ. 1.ε). Στο άρθρο 101 παρ.2 προβλέπεται μυστική ψηφοφορία για την έγκριση της λογοδοσίας. Στο άρθρο 98 προβλέπεται στην 1 η σύγκληση τακτικής ΓΣ μια φορά τον χρόνο, αλλά κατά την παρ. 5 τα θέματα ημερήσιας διάταξης καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ. Αλλά δεν συνδέεται χρονικά η σύγκληση της τακτικής ΓΣ με την λογοδοσία, ούτε προσδιορίζεται ο χρόνος καταρτίσεως της λογοδοσίας ούτε υποχρέωση υποβολής της για έγκριση στην ΓΣ. Και βέβαια ούτε κυρώσεις στο ΔΣ αν παραλείψει την λογοδοσία ή δεν την υποβάλλει για έγκριση. Αντίστοιχες διαδικασίες που θα μπορούσαν να ληφθούν ως βάση υπάρχουν στην νομοθεσία εταιρειών αλλά και σε κανονισμούς πολυκατοικιών. Είναι περίεργο να παραλείπονται προκειμένου περί συλλόγων οι οποίοι κατά το άρθρο 90 παρ 1 του νομοσχεδίου είναι ΝΠΔΔ. Και λείπει οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου από τρίτο ανεξάρτητο προς το ΔΣ πρόσωπο ή όργανο (πχ εξωτερικός ελεγκτής ή ελεγκτική επιτροπή που εκλέγεται από τη ΓΣ) για την παρακολούθηση της διαχείρισης κατά την διάρκεια του έτους. Και δυστυχώς έχει παραλειφθεί η διάταξη της παρ 3 του άρθ.203 του νδ 3026/1954 που προστέθηκε με το άρθρο 6 παρ.2 ν.4038/2012 (αν και ελλιπής σε σχέση με την υποχρέωση που προβλέπεται στο Ν. 4046/2012 ) και ορίζει «Οι Σύλλογοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν κατ` έτος, και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό τους, καθώς και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εισάγονται σε αυτούς, τα στάδια της διαδικασίας και τις επ` αυτών αποφάσεις ».

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 21:01 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 95
    Θα πρέπει να συσταθεί σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο επιτροπή, στην οποία θα αναφέρονται εγγράφως και επωνύμως οι δικηγόροι – μέλη του Συλλόγου, για όσα εξόφθαλμα και σοβαρά νομικά ή άλλα λάθη διαπιστώνουν στις δικαστικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, αν κρίνεται από την εν λόγω επιτροπή ότι είναι βάσιμες οι αιτιάσεις κατά της απόφασης, να διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος της αναφοράς με τα στοιχεία που θα έχει προσκομίσει ο δικηγόρος στον αρμόδιο επιθεωρητή του δικαστηρίου, στον οποίο υπηρετεί ο δικαστής, ο οποίος εξέδωσε την απόφαση.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 21:47 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 95 παρ. 5
    Ειδικά για τους εν λόγω Δικηγορικούς Συλλόγους, οι οποίοι έχουν προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να προβλέπεται έλεγχος των οικονομικών τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.