Άρθρο 148: Πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.

1. Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια είναι πενταμελή και συγκροτούνται ως ακολούθως:
(α) Κάθε Δεκέμβριο ανά τετραετία συντάσσεται, μετά από πρόταση των διοικητικών συμβουλίων και κατά την αναλογία των μελών κάθε συλλόγου, κατάλογος πενταπλάσιου του αναγκαίου αριθμού υποψηφίων μελών πειθαρχικού συμβουλίου στην έδρα κάθε πολιτικού εφετείου για την επόμενη θητεία. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων μελών κάθε εφετειακής περιφέρειας αποφασίζεται από τη συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. Η συντονιστική επιτροπή μετά από πρόταση ενός ή περισσοτέρων δικηγορικών συλλόγων μπορεί να προβλέψει περισσότερο του ενός πειθαρχικά συμβούλια στην έδρα συγκεκριμένων πολιτικών εφετείων.
(β) Μέσα στον ίδιο μήνα από τη σύνταξη του καταλόγου υποψηφίων μελών γίνεται δημόσια κλήρωση των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου στην έδρα κάθε πολιτικού εφετείου με πρωτοβουλία και παρουσία του Προέδρου αυτού και παρουσία των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας του πολιτικού εφετείου.
2. Υποψήφια μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων δύνανται να είναι:
(α) Δικηγόροι, που έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετή δικηγορία,
(β) Επίτιμοι δικηγόροι, που έχουν διακριθεί εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της ενεργούς δικηγορίας τόσο για τις επιστημονικές τους ικανότητες όσο και για την επαγγελματική τους συμπεριφορά.
3. Δεν δύνανται να είναι μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων όσοι τελούν σε αναστολή, όσοι είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και όσοι έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, πλην της προειδοποίησης και της επίπληξης.
4. Καθήκοντα Προέδρου κάθε πειθαρχικού συμβουλίου ασκεί μέλος του που έχει κληρωθεί με τα περισσότερα χρόνια ενεργούς δικηγορίας.
5. Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων συντάσσει σχέδιο Κανονισμού λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων και μετά από πρότασή της εγκρίνεται από την Ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
6. Δικηγόροι που διορίσθηκαν μέλη πειθαρχικού συμβουλίου απέχουν υποχρεωτικά των καθηκόντων τους για όσο χρόνο υπάρχει εκκρεμής σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη.

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 18:35 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Στο άρθρο 5 ορίζεται η υποχρέωση του δικηγόρου να υπηρετεί τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αντίστοιχη υποχρέωση αναφέρεται και σε άλλα άρθρα. Και η παραβίαση αυτών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα κατά το άρθρο 141. Είναι λοιπόν άξιο απορίας το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία του παρόντος σχεδίου και ιδίως στην πειθαρχική διαδικασία περιλαμβάνονται διατάξεις που είναι αμφίβολης συμβατότητας με το άρθρα 20 , 43 και 88-99 ]του Συντάγματος και τα άρθρα 6 και 7 της ΕΣΔΑ. Αυτά ως γενικό σχόλιο με την επιφύλαξη εξειδίκευσης στα επί μέρους άρθρα.
    Ειδικότερα για το άρθρο 148: Ο κατάλογος συντάσσεται ανά τετραετία τον Δεκέμβριο και η κλήρωση γίνεται τον ίδιο μήνα. Όμως η θητεία είναι των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων κατά το άρθρο 150 είναι τριετής. Η αναντιστοιχία είναι προφανής. Σε αντίθεση με το άρθρο 149 για το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο που προβλέπει ρητά για αναπληρωματικά μέλη, για τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη.
    Η κλήρωση των μελών γίνεται στην έδρα του πολιτικού εφετείου με την παρουσία και πρωτοβουλία του προέδρου του. Η αρμοδιότητα αυτή του προέδρου είναι διοικητικό καθήκον και είναι αντίθετη στο πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 89 του Συντάγματος, Ενώ αντίθετα η συμμετοχή στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο κατά το άρθρο 149 επιτρέπεται κατά την παρ.2 του ιδίου άρθρου 89.
    Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ.1 και η παρ. 5 του άρθρου 148 θεσπίζουν αρμοδιότητες της ολομέλειας και της συντονιστικής επιτροπής (σύσταση περισσοτέρων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, σύνταξη και έγκριση κανονισμού ) που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρμοδιότητές τους κατά τα άρθρα 134,135 και 138 του σχεδίου. Αποτελούν άραγε όργανα της διοίκησης κατά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος και τα εν λόγω θέματα είναι θέματα που εμπίπτουν στην ίδια συνταγματική διάταξη και είναι επιτρεπτή η νομοθετική εξουσιοδότηση γι’ αυτά σε άλλο όργανο πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας; Αν βέβαια πρόκειται για κανονιστικές διοικητικές πράξεις τότε υπόκεινται σε δημοσίευση κατά τα οριζόμενα στους Ν. 3469/2005, 3682/2010 και ΠΔ 520/1976 και υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ εφόσον δεν προβλέπεται αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ.1 έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο εδάφιο.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 12:59 | Κώστας Δημητρίου

    Οι επίτιμοι γιατί να είναι μέλη πειθαρχικών συμβουλιών ; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:08 | Αναστασία Γιογλή

    Άρθρο 148: Ο αριθμός των μελών των πρωτοβάθμιων Συμβουλίων πρέπει να είναι ανάλογος των μελών του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου του Εφετείου
    β) Υπάρχει ασάφεια ως προς το αν η υποψηφιότητα πρέπει να υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο ή είναι υποχρεωτική για όσους δικηγόρους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 21:53 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 148
    Είναι σκόπιμο να προεδρεύουν των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Πρόεδροι Πρωτοδικών ή Εφέτες, και για να έχουν μεγαλύτερο κύρος οι αποφάσεις, αλλά και για να αποφεύγεται «η εκκαθάριση λογαριασμών» μεταξύ των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων με τα πειθαρχικώς ελεγκτέα μέλη του του ίδιου Συλλόγου.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 21:58 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 148 παρ. 2 εδ. β΄
    Να διαγραφεί. Ό,τι προσέφεραν, προσέφεραν.