‘Αρθρο 60: Εργολαβικό Δίκης.

1. Επιτρέπεται η κατάρτιση έγγραφης συμφωνίας, η οποία εξαρτά την αμοιβή ή το είδος αυτής από την έκβαση της δίκης ή του αποτελέσματος της εργασίας ή από οποιαδήποτε άλλη αίρεση, όπως επίσης και συμφωνία, με την οποία εκχωρείται η μεταβιβάζεται μέρος του αντικειμένου της δίκης ή της εργασίας, ως αμοιβή (εργολαβικό δίκης). Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του αντικειμένου της δίκης. Σε περίπτωση που συμπράττουν πέραν του ενός δικηγόροι, το ως άνω ποσοστό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Σε συμφωνία, που εξαρτά την αμοιβή από το αποτέλεσμα της δίκης, η αμοιβή εισπράττεται είτε από το ίδιο το προϊόν της δίκης, είτε από την υπόλοιπη περιουσία του εντολέα. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος έχει προνόμιο μόνο στο προϊόν της δίκης. Δεν επιτρέπεται, με συνέπεια απόλυτης ακυρότητας, κάθε εκχώρηση του προϊόντος της δίκης ή οποιαδήποτε άλλη μεταβίβασή του εν ζωή ή με αιτία τον θάνατο ή με κατάσχεση, μέχρι το ποσό ή την αξία που δικαιούται ο δικηγόρος.
2. Η συμφωνία βάσει της οποίας εξαρτάται η αμοιβή του δικηγόρου από την έκβαση της δίκης και η οποία αναφέρεται σε υποθέσεις από ζημίες αυτοκινήτων, απαλλοτριώσεις ή σε μισθούς, ημερομίσθια, πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, εργασία νυκτερινή ή σε Κυριακές ή εορτές, δώρα, αντίτιμο για άδεια ή επίδομα αδείας, αποζημίωση για καταγγελία της σύμβασης εργασίας και γενικά σε απαιτήσεις που ανάγονται σε εργασιακή σύμβαση υπαλλήλων, εργατών ή υπηρετών ή σε αποδοχές γενικά μονίμων δημοσίων υπαλλήλων ή υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. σε όποια δικαιοδοσία δικαστηρίου κι αν υπάγονται καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται στο Δικηγορικό Σύλλογο του οποίου είναι μέλος ο δικηγόρος. Η γνωστοποίηση γίνεται με προσκόμιση δύο πρωτοτύπων συντάσσεται δε πράξη κάτω από το ένα πρωτότυπο, το οποίο παραλαμβάνει ο δικηγόρος. Το άλλο πρωτότυπο παραμένει στα αρχεία του Συλλόγου και καταχωρείται αμέσως σε ειδικό βιβλίο. Τα πρωτότυπα, στα οποία αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου των συμβαλλομένων, προσκομίζονται σε προθεσμία είκοσι ημερών από την ημέρα της κατάρτισης της σύμβασης . Αν παρέλθει η προθεσμία αυτή χωρίς να προσαχθεί η σύμβαση στο Σύλλογο, η σύμβαση είναι άκυρη.
3. Η αναγγελία της εκχώρησης τμήματος της απαίτησης για κάλυψη της αμοιβής του δικηγόρου γίνεται με κοινοποίηση του σχετικού συμφωνητικού στον οφειλέτη, οποτεδήποτε πριν από την πληρωμή της απαίτησης. Όταν οφειλέτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο, η αναγγελία γίνεται με υποβολή του εκχωρητικού εγγράφου στον οικείο Υπουργό και στην αρμόδια για την εκκαθάριση της δαπάνης Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, χωρίς να τηρούνται οι διατυπώσεις του άρθρου 95 του ν. 2362/1995 (Α΄ 247). Προκειμένου περί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών οργανισμών το ανωτέρω έγγραφο γνωστοποιείται στο νόμιμο εκπρόσωπο τους και στην αρμόδια για την πληρωμή της δαπάνης υπηρεσία του νομικού προσώπου. Σε κάθε περίπτωση, η γνωστοποίηση του εκχωρητικού εγγράφου γίνεται και στην αρμόδια για τη φορολόγηση του δικηγόρου Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Η μη αναγγελία της εκχώρησης κατά τις διατάξεις του παρόντος επάγεται την ακυρότητα αυτής. Η παρακράτηση και απόδοση της αμοιβής του δικηγόρου γίνεται από το αρμόδιο για πληρωμή της απαίτησης όργανο του Δημοσίου ή του Ν.Π.Δ.Δ.
4. Η παραπάνω συμφωνία, που εξαρτά την αμοιβή από την έκβαση της δίκης, ισχύει μόνο όταν ο δικηγόρος ανέλαβε την υποχρέωση να διεξάγει την δίκη μέχρι τελεσιδικίας χωρίς να λάβει κάποια αμοιβή σε περίπτωση αποτυχίας, ούτε ο ίδιος ούτε ο συμπληρεξούσιος ή υποκατάστατος αυτού.
5. Σε περίπτωση αμφιβολίας, για το αν κερδήθηκε η δίκη σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφαίνεται αμετάκλητα, μετά από αίτηση του εντολέα ή του δικηγόρου, το Συμβούλιο του Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο δικηγόρος.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 09:11 | Παρασκευή Γρομητσάρη

    Το εργολαβικό δίκης, αν και σύμφωνο με τον ελεύθερο χαρακτήρα άσκησης του λειτουργήματος, ενίοτε , δεν επιτρέπει σε νέους συναδέλφους την ανάληψη υποθέσεων, γιατί , ελλείψει πόρων , δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο του εγχειρήματος.

    Λαμβάνοντας υπ’όψιν και τον αντίστοιχο γαλλικό κώδικα δικηγόρων,όπου απαγορεύεται η αποκλειστική εξάρτηση της αμοιβής του δικηγόρου από το αποτέλεσμα (pacte de quota litis), αλλά επιτρέπεται σε περίπτωση του επιθυμητού αποτελέσματος η ποσοστιαία αμοιβή του,πέραν της δοθείσης για την προετοιμασία της υπόθεσης αμοιβής, θα πρότεινα μια πιο μετριοπαθή εκδοχή αυτού. Ειδικότερα, να θεσπισθεί η υποχρεωτική καταβολή ενός ποσού που να αντιστοιχεί σε μέρος των εξόδων, προκειμένου να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να αναλαμβάνουν τις σχετικές υποθέσεις χωρίς να απαιτείται κάποιο μεγάλο προυπάρχον κεφάλαιο και να παραμένει σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα ποσσοστιαίας αμοιβής επί του αποτελέσματος καθώς και συμψηφισμού της αρχικής αμοιβής.
    Επίσης, στα πλαίσια του εργολαβικού, θα μπορούσε να προβλέπεται διαβάθμιση της ποσοστιαίας αμοιβής του δικηγόρου ανάλογα με το αποτέλεσμα καθώς και να συνομολογείται ποιό στάδιο της διαδικασίας κρίνεται από τα μέρη ως αποτέλεσμα.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 00:16 | Αγοργιανίτης Στάθης

    1. Θεωρώ ότι, εφ’ όσον έχουμε άρση των περιορισμών στην άσκηση της δικηγορίας, και εφ’ όσον επιβαρυνόμαστε με ΦΠΑ και φορολογούμαστε με συντελεστή 26%, είναι υπέρμετρος περιορισμός των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων να υφίσταται ανώτατο ποσοστό, και μάλιστα το ιδιαίτερα χαμηλό 20% επι της αξίας του αντικειμένου της δίκης. Κάτι τέτοιο αντίκειται και στην αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων (361 ΑΚ) καθώς και στην επαγγελματική ελευθερία, όπως οριοθετείται και προστατεύεται απο το άρθρο 5 του Συντάγματος.

    2, Συμφωνώντας με τον συνάδελφο Σχινά, θέλω να τονίσω ότι, η ελεύθερη διαπραγμάτευση του δικηγόρου με τον πελάτη του ποσοστού της αμοιβής του τελευταίου (κατά την κατάρτιση του εργολαβικού δίκης), με δυνατό και το μικτό σύστημα (δηλ. τον συνδυασμό προκαταβλητέου τμήματος της αμοιβής με τμήμα της αμοιβής που εξαρτάται απο το αποτέλεσμα της δίκης) θα επιβοηθήσει τον πολίτη, έτσι ώστε να μην απωλέσει κανένα έννομο αγαθό η αξίωση που προστατεύει το δίκαιο σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.

    3. Δηλαδή, έτσι θα επιτύχουμε την επιμελή σε περίοδο κρίσης διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξώδικων και ενδίκων ενεργειών και μάλιστα σε βάθος χρόνου (με δεδομμένη την παρατεταμένη διάρκεια της δίκης), χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του πελάτη, ενω ταυτόχρονα, θα θεμελιώνεται και ένα αξιόλογο και ισχυρό δικαίωμα προσδοκίας απο πλευράς του δικηγόρου για μία αξιοπρεπή προς το λειτούργημα αμοιβή, ανάλογη του κόπου, της προσπάθειας και της μελέτης του δικηγόρου ως και του μακρού χρόνου διάρκειας της δίκης οδηγώντας την μεταξύ τους σχέση σε πρακτική εναρμόνιση, και εξισορρόπηση.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ, ΕΝΩ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΗΘΕΛΕ ΚΡΙΘΕΙ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΕΩΣ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ.

    4. Και απο πλευράς μου δεν κρίνω σκόπιμο να υπεισέρχεται ο Δικηγορικός Σύλλογος σε κρίσεις για την απώλεια η όχι μιας δίκης, διότι, πελατειακού τύπου σχέσεις δύνανται να επηρρεάζουν τις κρίσεις αυτές αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε εκθέτει σε πάσης φύσεως πιέσεις τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 19:33 | Ιωάννης Σχοινάς

    Καλημέρα Συνάδελφοι και Βουλευτές. Καταρχήν, άνευ ουσίας η υποχρεωτική καταχώρηση ονόματος και email. Οποιος θελει να μείνει ανώνυμος παρακάμπτει εύκολα την ως άνω υποχρέωση. Δεύτερον, νιώθω άσχημα που τόσο λίγοι Συνάδελφοι σχολίασαν τον «νέο» κώδικα. Αν και, αμφιβάλλω ότι τα σχόλιά μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Επί του άρθρου: Ως γνωστόν, η υποβάθμιση, θεσμική και οικονομική του κλάδου μας είναι σταθερή. Στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, το επάγγελμα είναι ευρέως περισσότερο σεβαστό οι Δικηγόροι έχουν περισσότερα κίνητρα να αφιερώσουν χρόνο σε μία υπόθεση, διότι πληρώνονται καλύτερα. Το ποσοστό επί της αμοιβής είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο. Φρονώ ότι το 20% που ισχύει πρέπει αν όχι να διαγραφεί, τουλάχιστον να γίνει 40%. Αυτό είναι κίνητρο για να δουλέψει μία δύσκολη υπόθεση ένας δικηγόρος (που επί έτη θα μένει, ως γνωστόν, απλήρωτος). Αυτό είναι επίσης κίνητρο να κερδίσει: και για να κερδίσει, πρέπει να εξειδικευθεί, και να εργαστεί σκληρά. Εξειδίκευση και σκληρή εργασία δίνουν περισσότερες πιθανότες και στον πελάτη να ικανοποιηθεί, ήτοι να «κερδισει περισσότερα». Δεν είναι καλύτερα για τον πελάτη να κερδίσει το 60% παρά να χάσει την υπόθεση από την οποία ήλπιζε ότι θα κερδίσει 80%; Ειναι και για τον δικηγόρο καλύτερα να εργαστεί σκληρά επί μίας υποθέσεως δύσκολης, που ειδικά στις μέρες μας δεν θα αναλάμβανε για μία ελπίδα κέρδους 20% μετά από πολλά έτη. Ετσι όλοι είναι κερδισμένοι.

    Ομοίως και με βάση το ανωτέρω φρονώ ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αποδέσμευση του αριθμού των δικηγόρων που θα χειριστούν την υπόθεση εν σχέσει με το επιτρεπτό μέγιστο ποσοστό αμοιβής. Αλλωστε η διάταξη εύκολα καταστρατηγείται για να επιτευχθεί το 30% επί όλων των υποθέσεων. Το ποσοσστό ας συμφωνείται όπως θα συμφωνείται και έπειτα ας είναι θέμα του δικηγόρου-ων που υπογράφουν το συμφωνητικό για το πως θα μοιράσουν το μελλοντικό κέρδος μεταξύ τους-αυτό άλλωστε είναι και πρέπει να είναι αδιάφορο για τον πελάτη.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 14:19 | nikolaos

    καλό είναι να υπάρξει ρητή ρύθμιση και ως προς το ζήτημα του ποιος καταβάλει τα δικαστικά έξοδα, που δεν μπορεί παρά να είναι ο πελάτης-εντολέας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 20:22 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 60 παρ. 4
    Η λέξη «τελεσίδικη» να αντικατασταθεί με τη λέξη «αμετάκληση», επειδή είναι δυνατή η εξαφάνιση της τελεσίδικης απόφασης με την άσκηση κατ’ αυτής αίτησης αναίρεσης και πιθανόν μετά την ενδεχόμενη παραδοχή της αίτησης αναίρεσης να απορριφθεί η αγωγή.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 21:44 | Κ. Ταμπάκης

    Η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου που ορίζει την αμετάκλητη εξουσία στο δ.σ. για να κρίνει αν κερδήθηκε η δίκη, θεωρώ ότι και αντισυνταγματική (παραβίαση του άρθρου 20 Συντάγματος για απαγόρευση πρόσβασης σε δικαιοσύνη) και θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και λαβές ποικίλων εξαρτήσεων μεταξύ των μελών του δικηγορικού συλλόγου αλλά και σε βάρος της δικαιοσύνης (π.χ. το ή τα μέλη του δ.σ. θα αποφασίζουν για την αμοιβή του δικηγόρου λαμβάνοντας ενδεχομένως υπόσχεση από τον τελευταίο για ευνοϊκή μεταχείριση άλλης υπόθεσης στην οποία είναι οι ίδιοι ή άλλοι προσκείμενοι σε αυτούς, αντίδικοι με τον δικηγόρο του οποίου αποφασίζεται ή όχι η λήψη της αμοιβής)

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 22:16 | Γεώργιος Νικολαϊδης

    Να ρυθμιστεί το θέμα λύσης του εργολαβικού και το θέμα της δικαιούμενης αμοιβής. Π.χ. ο εντολέας πελάτης επιθυμεί συμβιβασμό. Ο δικηγόρος δε συμφωνεί. Να δικαιούται ο πελάτης να καταγγείλει το εργολαβικό και να λάβει ο δικηγόρος την αμοιβή του επί του ποσού του συμβιβασμού όχι επί του αρχικού αιτήματος.