‘Αρθρο 13: Δικαίωμα παράστασης του ασκούμενου δικηγόρου

1. Ο ασκούμενος δικηγόρος έχει τη δυνατότητα να παρίσταται στα Πταισματοδικεία, στις προανακριτικές αρχές, στα Ειρηνοδικεία για παράσταση στις ένορκες βεβαιώσεις και για τη συζήτηση μικροδιαφορών, καθώς και ενώπιον οποιασδήποτε διοικητικής αρχής.
2. Ο ασκούμενος δικηγόρος μπορεί να συμπαρίσταται και να συνυπογράφει τις προτάσεις με τον δικηγόρο, στον οποίο ασκείται σε όλα τα δικαστήρια του πρώτου και δευτέρου βαθμού.
3. Ομοίως μπορεί να συμπαρίσταται στα ποινικά δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού και να συνυπογράφει σχετικά υπομνήματα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 23:32 | ΑΜ

    Πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα παράστασης του ασκουμένου δικηγόρου, μετά από άδεια του δικηγόρου στον οποίο πραγματοποιεί την άσκησή του, για την αναβολή. Είναι κάτι που γίνεται στην πράξη και είναι άσκοπο να εθελοτυφλούμε.
    Κατά τα λοιπά φαίνεται υπερβολική η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ασκουμένων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ασκούμενος δικηγόρος δεν είναι δικηγόρος.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 17:19 | Κώστας Δημητρίου

    πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ασκούμενο για επικύρωση αντιγράφων ή για επικύρωση μεταφράσεων

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:48 | Αναστασία Γιογλή

    Διευρύνονται υπερβολικά οι δίκες στις οποίες δύναται να παρίσταται ο ασκούμενος ακόμη και σε υποθέσεις που «υπερβαίνουν την φέρουσα δυνατότητα του» (πχ παράσταση σε προανάκριση ακόμη και για σοβαρά πλημμελήματα, παράσταση ακόμη και σε ενδικοφανείς διαδικασίες).

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 09:17 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 13
    Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στον ασκούμενο δικηγόρο να επικυρώνει αντίγραφα εγγράφων θέτοντας κάτω από την υπογραφή του την επαγγελματική σφραγίδα του με την ένδειξη «ασκούμενος δικηγόρος»
    και το δικαίωμα να εμφανίζεται στα δικαστήρια, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με την έγγραφη άδεια του δικηγόρου, στον οποίο ασκείται, και να ζητά την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης, αλλά και να δηλώνει, με την έγγραφη άδεια του δικηγόρου στον οποίο ασκείται, το «συζητείται η υπόθεση», στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν πρόκειται να εξεταστούν μάρτυρες.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 13:10 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η παράγραφος 3 αποτελεί ρύθμιση που εννοιολογικά περιλαμβάνεται στην παρ. 2 που αναφέρεται σε όλα τα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ποιος ο λόγος να υπάρχει επανάληψη για τα ποινικά δικαστήρια; Αδικαιολόγητα η συνυπογραφή υπομνημάτων παραλείπεται στην παρ 2 που είναι και πιο συνήθης στην διοικητική δίκη και γιατί δεν περιλαμβάνεται η συνυπογαφή προτάσεων της πολιτικής δίκης; Εφόσον μπορεί ο ασκούμενος να συμπαρίσταται γιατί δεν μπορεί να συνυπογράφει παρά μόνον υπομνήματα της ποινικής δίκης; Αδικαιολόγητα παραλείπεται η συμπαράσταση στην προανακριρτική και ανακριτική διαδικασία, πειθαρχικά συμβούλια και σε διαδικασίες ενώπιον ανεξάρτητων αρχών κατά την διαδικασία επιβολής κυρώσεων όπως αυτή ισχύει μετά την ισχύ του άρθρου 61 του Ν.4055/2012;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:35 | Κουγιουμτζοπούλου Ζωή

    Θα πρέπει να εξετασθεί και η δυνατότητα παράστασης ασκουμένου μόνο για αναβολή σε κάποια δικαστήρια, ενδεχομένως και με έγγραφη εξουσιοδότηση του δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση.