‘Αρθρο 46: Περιορισμοί στους έμμισθους δικηγόρους.

. Δικηγόρος που έχει συμπληρώσει α) το 67ο έτος της ηλικίας του ή β) τις προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), δεν επιτρέπεται εφεξής να προσληφθεί με πάγια περιοδική αμοιβή σε οποιοδήποτε εντολέα. Το 67ο έτος θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί στην 31η Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους.
2. Δικηγόροι που προσφέρουν τις νομικές ή δικηγορικές υπηρεσίες τους με πάγια περιοδική αμοιβή σε υπηρεσίες, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κάθε είδους νομικά πρόσωπα και υπάγονται ή θα υπαχθούν για τις υπηρεσίες τους αυτές στην ασφάλιση του ασφαλιστικού οργανισμού που καλύπτει το προσωπικό του εντολέα τους, είτε βάσει του Κανονισμού ή Οργανισμού του ασφαλιστικού φορέα είτε από τις κείμενες διατάξεις, αποχωρούν υποχρεωτικά και η σύμβασή τους λύεται αυτοδικαίως, αφότου θεμελιώσουν από τις παραπάνω υπηρεσίες τους δικαίωμα για πλήρη σύνταξη κατά τη νομοθεσία που διέπει τον Οργανισμό αυτόν. Στις περιπτώσεις αυτές οι αποχωρούντες δικαιούνται να λάβουν κατ’ επιλογήν τους, είτε την προβλεπόμενη εξαιτίας της αποχώρησής τους εφάπαξ πλήρη παροχή από τον ασφαλιστικό οργανισμό, είτε την προβλεπόμενη αποζημίωση από το άρθρο 49 του παρόντος.
3. Εντολείς που προσλαμβάνουν έμμισθο δικηγόρο είναι υποχρεωμένοι, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή μη της σύμβασης πρόσληψης να αναγγείλουν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους του τόπου που παρέχονται οι δικηγορικές ή νομικές υπηρεσίες κάθε τέτοια σύμβαση μέσα σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης ή το διορισμό. Η αναγγελία πρέπει να περιέχει ονομαστική κατάσταση των δικηγόρων και νομικών συμβούλων που προσλαμβάνονται, ημερομηνία σύναψης της σχετικής σύμβασης, το ποσό της αντιμισθίας και το δικηγορικό σύλλογο που είναι μέλος του ο προσλαμβανόμενος. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εντολείς αυτοί να παρέχουν τις πιο πάνω πληροφορίες, μέσα στην ίδια προθεσμία των τριάντα ημερών, όταν τους ζητηθεί από το δικηγορικό σύλλογο της έδρας τους ή του τόπου όπου απασχολούν τους δικηγόρους ή νομικούς συμβούλους.
4. Ο δικηγόρος που συνταξιοδοτείται από το δημόσιο ή άλλο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούται μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την συνταξιοδότησή του, να υποβάλλει στον οικείο δικηγορικό σύλλογο δήλωση, στην οποία θα ανακοινώσει τη συνταξιοδότησή του, το φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται, τη χρονολογία έναρξης καταβολής της σύνταξης και το ποσό της.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:49 | Αναστασία Γιογλή

    Τα ηλικιακά όρια, ιδίως όταν δεν θεμελειώνεται δικαίωμα λήψης πλήρους σύνταξης, ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικά.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 23:53 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Θεωρώ ότι με την παράγραφο 1 δημιουργείται δυσμενής διάκριση λόγω ηλικίας που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:27 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Στο τέλος της παρ. 2 για το ζήτημα επιλογής της αποζημίωσης από δικηγόρους του απασχολούνται σε ορισμένους οργανισμούς κλπ γίνεται παραπομπή στο άρθρο 49, το οποίο ρυθμίζει άλλο θέμα. Αποζημίωση αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου 47, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του άρθρου 47. Η αποζημίωση άλλωστε διέπεται πλέον από το άρθρο 12 της 19.11.2012(ΦΕΚ Α’ 229) και ήδη το άρθρο 39 του Ν. 4111/2013.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 08:23 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΔΑΛΑΣ

    Η καθιέρωση ορίου ηλικίας για ένα ελεύθερο επαγγελματία δεν είναι σωστή και πάσχει απο λογικής αλλά και από συνταγματικής πλευράς. Ο έμμισθος δικηγόρος έχει σχεδόν κλείσει το ιδιωτικό του γραφείο και δεν μπορεί να αναπτύξει ελεύθερη πελατεία μετά τα 67 του, αφου έχει ήδη αφιερωθεί στην έμμισθη υπηρεσία του. Το άρθρο αυτό θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα πέραν των άλλων. Επί πλέον, όριο ηλικίας δεν τίθεται για άλλα ελεύθερα επιστημονικά επαγγέλματα, όπως του γιατρού καιτου μηχανικού. Συνεπώς, χρειάζεται η τροποποίηση του άρθρου 46 του σχεδίου και η απάλειψη του ορίου ηλικίας για τους παραπάνω λόγους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:42 | Αλεξανδρος Μπραϊνης

    Σε ποια άλλη χώρα της ΕΕ υποχρεούται εταιρία να ανακοινώσει την προσληψη ενος νομικού στον….οικείο δικηγορικό σύλλογο μαζί με την αμοιβή του και ό,τι άλλο φανταζόταν όστις συνέταξε το άρθρο αυτό 60 χρόνια πριν?

    Αν η απαντηση ειναι «σε καμία», γιατι η Ελλαδα ειναι πάλι η εξαίρεση???

    Η παράγραφος 3 θελει απλα, διαγραφή, σε συνδυασμό με τον πλήρη διαχωρισμό εμμίσθου δικηγόρου και ελεύθερου επαγγελματία δικηγόρου.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:23 | Κωνσταντίνος Ξενάκης

    Τι δουλειά έχει αυτό το άρθρο στον Κώδικα? Αφορά αποκλειστικά συνταξιοδοτικά διακαιώματα και τον Ασφαλιστικό μας φορέα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 23:15 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Η παράγραφος 1 να τροποποιηθείως εξής: »Δικηγόρος που έχει συμπληρώσει α) το 67ο έτος της ηλικίας του ή β) τις προϋποθέσεις για να λάβει πλήρη σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), λύεται υποχρεωτικά η σύμβασή του με οποιοδήποτε εντολέα. Το 67ο έτος θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί στην 31η Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους.»

    Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων εμμίσθων Δικηγόρων και απορροφούνται περισσότεροι Δικηγόροι.