Άρθρο 161: Υποχρέωση αποζημίωσης από δικηγόρο

1. Ο δικηγόρος, που προκάλεσε ζημία στον εντολέα του παράνομα, με ενέργεια ή παράλειψή του, από δόλο ή βαριά αμέλεια ή αρνησιδικία, έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.
2. Ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

  • 1. Ο δικηγόρος, που προκάλεσε ζημία στον εντολέα του παράνομα, με ενέργεια ή παράλειψή του, από δόλο ή βαριά αμέλεια ή αρνησιδικία, έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.
    2. Ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

    Προσθήκη, (άλλως σε όποιο άρθρο συντρέχει)
    3. Δικηγόρος που του ανατίθετε, και αναλαμβάνει, υποθέσεις υπεράσπισης περιουσιακών στοιχείων σε Ο.Τ.Α.

    α) είναι υποχρεωμένος να ζητά ενυπόγραφα την πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του Ο.Τ.Α. που στοιχειοθετούν τα υπέρ του Ο.Τ.Α. δίκαια.
    β) δηλώνει ενυπόγραφα ότι ο ίδιος δεν εχει ιδία ιδιωτικά συμφέροντα αντικρουόμενα, ως και συγγενείς αυτού μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας, στην επικράτεια του Δήμου του Ο.Τ.Α. που άπτονται της φύσης της υπόθεσης που του έχει ανατεθεί, και ο ίδιος αποδέχθηκε να φέρει σε πέρας.
    γ) το Ν.Π.Δ.Δ. και ο Δικηγόρος, από κοινού δημιουργούν φάκελο έξέλιξης της υπόθεσης με καταγραφή των εγγράφων των στοιχείων υπεράσπισης της υπόθεσης.
    δ)τα στοιχεία είναι κοινά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προσβάσιμα στην ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοδελίδα του Δήμου του Ο.Τ.Α. (με ημερομηνία παράδοσης στο δικηγόρο, με επεξηγηματικό του περιεχόμενου του στοιχειου, και την υπογραφή του υπεύθυνου υπαλλήλου ή του Δημάρχου)
    ε) Ο δικηγόρος σε κάθε στάδιο της εξέλιξης της υπόθεσης (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, κ.τ.λ., είναι από κοινού υποχρεωμένος με τη γραμματεία του Δήμου του Ο.Τ.Α., ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, να αποστέλουν πλήρη φάκελο φωτοοαντιγράφων των παρουσιασθέντων ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΜΙΣΘΕΝΤΩΝ στοιχείων ενώπιον του Δικαστηρίου, ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ της ΈΔΡΑΣ του Δικαστηρίου, στο Σώμα Ειδικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
    ζ) Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. σε αγαστή συνεργεία με το ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του Δ.Σ.Α. αποδέχεται ενστάσεις των πολιτών στοιχειοθετημένες ως προς απόκρυψει στοιχειων, εκ μέρους του Ο.Τ.Α. ή του δικηγόρου, από το Δικαστήριο κατά την έκβαση της υπόθεσης. (λ.Χ. Σκύρος)

  • Η συγκεκριμένη διάταξη θα μπορούσε να συνδυαστεί με την υποχρεωτική ομαδική ασφάλιση των μελών κάθε δικηγορικού συλλόγου για περιπτώσεις αστικής ευθύνης.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 11:54 | Κ.Σακελλαριάδης

    Φρονώ ότι πρέπει να προστεθεί παράγραφος 3 με το εξής περιέχομενο:

    «3.Από το λογαριασμό του άρθρου 74 παραγρ. 3 με απόφαση του ΔΣ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, θα καλύπτονται οι δαπάνες πληρωμής ασφαλιστικών συμβολαίων ομαδικής ασφαλιστικής κάλυψης των δικηγόρων μελών του Συλλόγου για την περίπτωση επέλευσης της ζημίας των προηγουμένων παραγράφων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:53 | Δημητριος Κυριακαράκος

    Πως συνδυάζεται αυτό με τις διατάξεις περί κακοδικίας;