Άρθρο 153: Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση.

1. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ευθύς ως λάβει αναφορά με την οποία καταγγέλλονται πειθαρχικά επιλήψιμες πράξεις ή ανακοίνωση δημόσιας ή δικαστικής Αρχής ή λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση σχετικά με την τέλεση τέτοιων πράξεων, παραγγέλλει την διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, αναθέτοντάς την σε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
2. Η προκαταρτική εξέταση είναι συνοπτική και όσο το δυνατόν σύντομη, δεν επιτρέπεται δε να διαρκέσει πέραν των 30 ημερών. Περατώνεται είτε με γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται είτε με πράξη με την οποία τίθεται η υπόθεση στο αρχείο.
3. Το μέλος του συλλόγου που διενεργεί την προκαταρτική εξέταση μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να αναζητά άλλα νόμιμα αποδεικτικά μέσα. Κατά τη διεξαγωγή της προκαταρτικής εξέτασης φροντίζει έτσι ώστε να μην προσβάλλεται δυσανάλογα η τιμή και η υπόληψη του δικηγόρου, του οποίου η συμπεριφορά ερευνάται.
4. Ανώνυμες καταγγελίες δεν λαμβάνονται υπόψη και αρχειοθετούνται αμέσως.
5. Σε περίπτωση που η αναφορά δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία ή ανεπίδεκτη οποιασδήποτε εκτίμησης, ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου την αρχειοθετεί με συνοπτική αιτιολογία και ανακοινώνει στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου την πράξη αρχειοθέτησης.
6. Δεν διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για πράξεις, για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
7. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος δικηγόρου. Την ίδια υποχρέωση έχει και σε περίπτωση έκδοσης τελεσίδικης αθωωτικής ή καταδικαστικής απόφασης σε βάρος δικηγόρου, αποστέλλοντας πλήρες αντίγραφο.

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 18:06 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η παράγραφος 1 προβλέπει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ο πρόεδρος του συλλόγου αναθέτει σε μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου. Εφόσον όμως το πειθαρχικό είναι ανεξάρτητο από τον σύλλογο και ο πρόεδρος δεν είναι μέλος του πειθαρχικού με ποια αρμοδιότητα γίνεται η ανάθεση αυτή; Ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση, με ποιά ιδιότητα θα την διενεργήσει; Είναι προανακριτικός υπάλληλος; Και με ποια διαδικασία; Ποια είναι η εξουσία/ιδιότητά του που του επιτρέπει να λαμβάνει καταθέσεις; Ο ΚΠοινΔ έχει σχετικές διατάξεις. Ο Ν.2960/2001 για τις τελωνειακές παραβάσεις αλλά και ο προηγούμενος τελωνειακός κώδικας ομοίως. Εδώ με ποια αιτιολογία δίνονται αρμοδιότητες προανακριτικού υπαλλήλου όχι σε δημόσιο υπάλληλο αλλά σε ιδιώτη, έστω και μέλος του πειθαρχικού έστω και αν θέλουμε να ονομάζουμε τον δικηγόρο δημόσιο λειτουργό; Και αν ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση είναι μέλος του πειθαρχικού, τότε κωλύεται να συμμετάσχει στην πειθαρχική δίκη ( βλ και ΣτΕ 4654/1984, ΕΔΔΑ Piersack κατά Βελγίου, Hauschildt κατά Δανίας, Padovani κατά Ιταλίας, Nortier κατά Ολλανδίας).