‘Αρθρο 68: Αμοιβή για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση.

1. Για τη σύνταξη προτάσεων κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, η νόμιμη αμοιβή του μεν δικηγόρου του εναγομένου είναι ίση με την αμοιβή για σύνταξη αγωγής κλπ., που ορίζεται στο άρθρο 65 παράγραφος 1, του δε δικηγόρου του ενάγοντος είναι το μισό αυτής.
2. Για τη σύνταξη προτάσεων για κάθε μία ενώπιον των αυτών δικαστηρίων επομένων συζητήσεων της υπόθεσης, η νόμιμη αμοιβή των δικηγόρων και των δύο διαδίκων είναι ίση με την οριζόμενη στη προηγούμενη παράγραφο αμοιβή του δικηγόρου του ενάγοντος.
3. Για τη σύνταξη προτάσεων επί των παρεμπιπτουσών αγωγών, όταν αυτές συνεκδικάζονται με την κύρια αγωγή, ο δικηγόρος δεν έχει δικαίωμα αμοιβής.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 12:17 | Κων/νος Πολυζωγόπουλος

    Μετά τον ν. 2915/2000 η πρώτη συζήτηση έχει πλέον καταργηθεί με την παλαιά έννοια που είχε και διεξάγεται πλέον μια μόνο κατ’ αρχάς συζήτηση. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα του 254 ΚΠολΔ ή των λοιπών δυνατοτήτων του άρθρ. 270. Θα πρέπει η διάταξη να εκσυγχρονισθεί και να προσαρμοσθεί στις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠολΔ με ευρύτητα διατύπωσης, ώστε να καλύψει και τις επερχόμενες τροποποιήσεις. Είναι αναγκαία η ρύθμιση για κάθε συζήτηση πέραν της αρχικής που λαμβάνει χώρα σε άλλη δικάσιμο, βέβαια με άλλη αντιμετώπιση της αμοιβής (όχι αναλογική) στις περιπτώσεις αυτές.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:25 | Κουγιουμτζοπούλου Ζωή

    Οταν το αντικείμενο της παρεμπίπτουσας αγωγής διαφέρει από την ουσία της κύριας αγωγής, γιατί ο δικηγόρος του καθ’ ου η παρεμπίπτουσα αγωγή, που έχει να αντικρούσει την παρεμπίπτουσα, να μην έχει δικαίωμα αμοιβής; (π.χ. στην κύρια αγωγή αυτοκινήτων αντικρούει την υπαιτιότητα και τα κονδύλια, και στην παρεμπίπτουσα της ασφαλιστικής εταιρείας το ζήτημα της ασφάλισης).