‘Αρθρο 32: Υποβολή Ετησίων Δηλώσεων.

1. Μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους ο δικηγόρος οφείλει να υποβάλει δήλωση, σε ενιαίο τύπο δηλώσεων, στην οποία αναφέρει (α) τα πλήρη στοιχεία του (β) το ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΔΟΥ, (γ) τη διεύθυνση κατοικίας και επαγγελματικής του δραστηριότητας, (δ) την ηλεκτρονική του διεύθυνση αλληλογραφίας και να δηλώνει αν:
(α) ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου ή αν τελεί σε ολική ή μερική αναστολή
(β) διαμένει και παρέχει τις υπηρεσίες του εκτός Ελλάδας,
(γ) είναι μέλος άλλου δικηγορικού συλλόγου εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
(δ) συμμετέχει σε δικηγορική εταιρία,
(ε) ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου μόνος ή σε συνεργασία με άλλο δικηγόρο και αμείβεται με πάγια αντιμισθία
(στ) έχει έμμισθη εντολή ή σχέση εργασίας από φυσικό ή νομικό πρόσωπο
(ζ) λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα.
(η) διατηρεί ιστοσελίδα.
2. Με την δήλωσή του αυτή ο δικηγόρος οφείλει επίσης να βεβαιώνει ότι δεν είναι διαχειριστής ΕΠΕ ή διευθύνων σύμβουλος ΑΕ, ούτε εκπρόσωπος άλλης εταιρίας εμπορικής ή πιστωτικής μορφής, ούτε έχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο από αυτά που προβλέπονται στο παρόντα κώδικα.
3. Με την ετήσια δήλωση συνυποβάλεται απόδειξη καταβολής της ετήσιας εισφοράς υπέρ του δικηγορικού συλλόγου.
4. Ο ενιαίος τύπος της ετήσιας δήλωσης καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου και δύναται να περιλαμβάνει και άλλα επιπρόσθετα στοιχεία με την προϋπόθεση τήρησης της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα . Με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων δύναται να προβλεφθεί ενιαίος τύπος δήλωσης για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.
5. Αν ο δικηγόρος δεν υποβάλλει την ετήσια δήλωση και την εισφορά του μέχρι την 30 Ιουνίου του τρέχοντος δικαστικού έτους, ειδοποιείται από το σύλλογο εγγράφως και εάν δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του αυτή εντός δύο μηνών διαγράφεται από το μητρώο του οικείου δικηγορικού συλλόγου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης επανεγγραφής το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά με αιτιολογημένη απόφασή του τους επικαλούμενους από τον ενδιαφερόμενο λόγους.
6. Η αξίωση του οικείου δικηγορικού συλλόγου για την καταβολή της ετήσιας εισφοράς μπορεί να συμψηφισθεί με την αξίωση του δικηγόρου να λάβει το μέρισμα από τους διανεμητικούς λογαριασμούς που τηρεί και διαχειρίζεται κάθε σύλλογος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 11:18 | ΖΗΣΗΣ ΔΟΥΓΑΛΗΣ

    -Δεν αρκεί να δηλώσει ο δικηγόρος μια φορά το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του? Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν?
    -Δεν αρκεί να δηλώσει μια φορά τη διεύθυνσή του, τηλέφωνο, e-mail, ιστοσελίδα κλπ. και μετά μόνο σε περίπτωση αλλαγής?
    – Δεν αρκεί να δηλώσει μια φορά αν έχει έμμισθη εντολή και μετά σε περίπτωση αλλαγής ή τερματισμού της σχέσης?
    – Δεν αρκεί να δηλώσει μια φορά αν είναι μέλος άλλου δικηγορικού συλλογου?
    – Γιατί να βεβαιώνει κάθε χρόνο ότι δεν συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπό του? Μόλις ανακαλυφθεί το κώλυμα, ας πάει πειθαρχικό. Ή μήπως θα του κάνουν και δεύτερο, τρίτο, τέταρτο πειθαρχικό για ψευδείς βεβαιώσεις?

    Έχουμε τόσο εθιστεί στη γραφειοκρατεία, στις βεβαιώσεις και στις δηλώσεις, που δεν μπορούμε ούτε τους συλλόγους μας να εξορθολογίσουμε.
    Ενώ τα πράγματα είναι απλά:
    Ο δικηγόρος εγγράφεται.
    Δηλώνει κάθε μεταβολή των στοιχείων του μία φορά στο Μητρώο.
    Ο σύλλογος ανακοινώνει στην αρχή του έτους την εισφορά και ο δικηγόρος την αποδίδει μέσω τραπέζης στο λογαριασμό του συλλόγου.

    Ενδεικτικά σχολίασα σε αυτό το άρθρο, είμαι σίγουρος ότι ανάλογα σχόλια θα είχα να κάνω στα περισσότερα, αλλά δεν έχω χρόνο.
    Αθάνατη Ελλάδα!

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 19:37 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ

    κλιμακωτή εισφορά , με ανώτατο οριο τα 100 ευρώ ετήσια εισφορά

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 10:40 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Αντίστοιχη διάταξη είναι αυτή του άρθρου 28 του ισχύοντος κώδικος, διάταξη που όμως έχει κριθεί αντισυνταγματική (ΣτΕ 1618/1988 Ολομ., 2498/1996, 325/2005, 1383/2006, 2042/2011), έστω και η κρίση περί αντισυνταγματικότητας σχετίζεται με την απόλυτη απαγόρευση επαναδιορισμού, δυνατότητα που δεν είναι σαφές αν παρέχεται με το παρόν σχέδιο.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:30 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η πρόβλεψη στην παρ. 4 για ενιαίο τύπο δήλωσης με απόφαση της ολομέλειας των δικ. συλλόγων είναι αντίθετη στον ρόλο της ολομέλειας κατά το άρθρο παρ.3 του νομοσχεδίου. Άλλωστε η ολομέλεια δεν είναι όργανο στο ποίο μπορεί να δοθεί έγκυρα εξουσιοδότηση κατά το άρθρο 43 παρ.2 του Συντάγματος. Η διαγραφή από τα μητρώα σε περίπτωση μη υποβολής της ετήσιας δήλωσης αποτελεί ποινή δυσανάλογη προς την βαρύτητα της παράλειψης, η οποία φαίνεται να είναι αυτοδίκαιη χωρίς απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου. Σε περίπτωση δε της διαγραφής αυτής είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου η ρύθμιση της παρ. 6 για συμψηφισμό. Φαίνεται από τον συνδυασμό των παρ. 5 και 6 ότι σκοπός είναι η εξασφάλιση είσπραξης της ετήσιας συνδρομής και μόνον.