Άρθρο 57:Διάρκεια – Λύση και Εκκαθάριση.

Η Εταιρεία μπορεί να έχει αόριστη διάρκεια ή η διάρκειά της να είναι ορισμένου χρόνου. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η αρχική διάρκεια να ορισθεί βραχύτερη των πέντε (5) ετών. Το Καταστατικό μπορεί να προβλέπει τον τρόπο μεταβολής της διάρκειας της Εταιρείας από ορισμένη σε αόριστη και από αόριστη σε ορισμένη, καθώς και την παράταση ή τη σύντμηση της διάρκειας της Εταιρείας.
2. Εφόσον δεν παραταθεί η διάρκεια της Εταιρίας ή αποφασισθεί η πρόωρη λύση της σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, η Εταιρεία λύεται και τίθεται υπό εκκαθάριση. Η λύση και εκκαθάριση διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 779 έως και 783 του Αστικού Κώδικα, των διατάξεων του Καταστατικού και τη σχετική απόφαση των εταίρων, με την οποία και ορίζεται ένας ή περισσότεροι εκκαθαριστές. Η Εταιρεία εξακολουθεί να έχει νομική προσωπικότητα μέχρι την περάτωση της εκκαθάρισης και για τις ανάγκες αυτής.
3. Εκκρεμείς υποθέσεις εντολέων-πελατών παραδίδονται στους εκκαθαριστές, οι οποίοι αποφασίζουν για την ανάθεση του περαιτέρω χειρισμού τους.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 13:15 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η δικηγ. εταιρεία κατά το άρθρο 50 είναι αστική εταιρεία με νομική προσωπικότητα. Όμως γιατί στη εκκαθάριση επιλέγεται η αναλογική εφαρμογή των ΑΚ 779-783 και όχι των άρθρων 268 και 269 του ν.4072/2012; Με βάση το άρθρο 270 του ν. 4072/12 οι πιο πάνω διατάξεις εφαρμόζονται και στις αστικές εταιρείες με νομική προσωπικότητα. Το ίδιο άρθρο ορίζει ότι διατηρούνται οι ειδικές διατάξεις για τις επαγγελματικές εταιρείες και επομένως και για τις υφιστάμενες δικηγορικές εταιρείες, αλλά εφόσον θεσπίζονται νέες διατάξεις ποιος ο λόγος να ακολουθούνται διατάξεις τις οποίες ο νομοθέτης ήδη έκρινε ότι δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Αν και η ελάχιστη διάρκεια κατά την σύσταση της εταιρείας πρέπει να είναι 5 έτη δεν ορίζεται ρητά αν μπορεί να λυθεί πριν την πάροδο της 5ετίας, αν και κανείς δεν μπορεί να εξαναγκασθεί σε συμμετοχή. Η περεταίρω ανάθεση του χειρισμού των εκκρεμών υποθέσεων από τους εκκαθαριστές τους δίνει εξουσία που από τα λοιπά άρθρα δεν προκύπτει ότι έχουν οι διαχειριστές. Και δυστυχώς παραλείπεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή στην περίπτωση αυτή η απόφαση είναι του πελάτη και όχι του εκκαθαριστή. Ο χειρισμός της υπόθεσης έχει οικονομική αξία για την εταιρεία αλλά δεν είναι περιουσιακό στοιχείο της ώστε να το διαθέτει ο εκκαθαριστής κατά την ρευστοποίηση της εταιρικής περιουσίας.

  • Τυχόν εκ του παρελθώντος ευθύνες κακοδικίας της Εταιρείας, που λύεται και τίθεται υπό εκκαθάριση, και αναδικνύοτε μετά από παρέμβαση του Ο.Τ.Α. ή ΚΑΙ πολίτη δεν παραγράφονται, αλλά ακολουθούν την πρωσοπική ευθύνη του δικηγόρου της Εταιρίας που χειρήστικε την υπόθεση, εφόσον δεν εκπλήρωσε τους όρους

    11 Φεβρουαρίου 2013, 15:11 | Αθανασιάδης Ν. Κωνσταντίνος
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    1. Ο δικηγόρος, που προκάλεσε ζημία στον εντολέα του παράνομα, με ενέργεια ή παράλειψή του, από δόλο ή βαριά αμέλεια ή αρνησιδικία, έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.
    2. Ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

    Προσθήκη, (άλλως σε όποιο άρθρο συντρέχει)
    3. Δικηγόρος που του ανατίθετε, και αναλαμβάνει, υποθέσεις υπεράσπισης περιουσιακών στοιχείων σε Ο.Τ.Α.

    α) είναι υποχρεωμένος να ζητά ενυπόγραφα την πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του Ο.Τ.Α. που στοιχειοθετούν τα υπέρ του Ο.Τ.Α. δίκαια.
    β) δηλώνει ενυπόγραφα ότι ο ίδιος δεν εχει ιδία ιδιωτικά συμφέροντα αντικρουόμενα, ως και συγγενείς αυτού μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας, στην επικράτεια του Δήμου του Ο.Τ.Α. που άπτονται της φύσης της υπόθεσης που του έχει ανατεθεί, και ο ίδιος αποδέχθηκε να φέρει σε πέρας.
    γ) το Ν.Π.Δ.Δ. και ο Δικηγόρος, από κοινού δημιουργούν φάκελο έξέλιξης της υπόθεσης με καταγραφή των εγγράφων των στοιχείων υπεράσπισης της υπόθεσης.
    δ)τα στοιχεία είναι κοινά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προσβάσιμα στην ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοδελίδα του Δήμου του Ο.Τ.Α. (με ημερομηνία παράδοσης στο δικηγόρο, με επεξηγηματικό του περιεχόμενου του στοιχειου, και την υπογραφή του υπεύθυνου υπαλλήλου ή του Δημάρχου)
    ε) Ο δικηγόρος σε κάθε στάδιο της εξέλιξης της υπόθεσης (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, κ.τ.λ., είναι από κοινού υποχρεωμένος με τη γραμματεία του Δήμου του Ο.Τ.Α., ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, να αποστέλουν πλήρη φάκελο φωτοοαντιγράφων των παρουσιασθέντων ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΜΙΣΘΕΝΤΩΝ στοιχείων ενώπιον του Δικαστηρίου, ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ της ΈΔΡΑΣ του Δικαστηρίου, στο Σώμα Ειδικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
    ζ) Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. σε αγαστή συνεργεία με το ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του Δ.Σ.Α. αποδέχεται ενστάσεις των πολιτών στοιχειοθετημένες ως προς απόκρυψει στοιχειων, εκ μέρους του Ο.Τ.Α. ή του δικηγόρου, από το Δικαστήριο κατά την έκβαση της υπόθεσης. (λ.Χ. Σκύρο)