‘Αρθρο 19: Περιεχόμενο της δοκιμασίας επάρκειας.

1. Η δοκιμασία περιλαμβάνει την εξέταση στο ελληνικό Σύνταγμα, αστικό, ποινικό, και διοικητικό δίκαιο καθώς και στα αντίστοιχα δικονομικά δίκαια.
2. Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε βαθμολογία τουλάχιστον 5 με άριστα το 10 σε κάθε μάθημα.
3. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να επιλέγει σε ποιό ή ποιά από τα εξεταζόμενα μαθήματα επιθυμεί να εξεταστεί σε κάθε εξεταστική περίοδο και δικαιούται να κατοχυρώσει τη βαθμολογία του σε περίπτωση επιτυχίας του.
4. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να συμμετάσχει μόνο τρεις φορές στις εξετάσεις κάθε μαθήματος.
5. Οι λεπτομέρειες της εξέτασης, όπως η εξεταστέα ύλη, ο τόπος και ο τρόπος διενέργειας των εξετάσεων και το ύψος των εξέταστρων που καταβάλλονται στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Επάρκειας.
6. Για τη συμμετοχή του στη δοκιμασία επάρκειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή μέχρι το τέλος Μαρτίου αίτηση που συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά, νομίμως μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.
(α) Έγγραφο δημόσιας ή δημοτικής αρχής από το οποίο να αποδεικνύεται η ιδιότητα του ως πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(β) Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
(γ) Αντίγραφο τίτλου εκπαίδευσης, πρόγραμμα σπουδών και αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων και, εφόσον διαθέτει, μεταπτυχιακή ή διδακτορική εργασία.
(δ) Πιστοποιητικά που αφορούν την απόκτηση προσόντων και τη συναφή επαγγελματική εμπειρία, η οποία έχει αποκτηθεί στο μεταξύ.
Τα ανωτέρω υπό α και β δικαιολογητικά δεν λαμβάνονται υπόψη αν παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την έκδοσή τους.
7. Αυτός που επιτυγχάνει στη δοκιμασία επάρκειας εγγράφεται, μετά από αίτησή του, στο μητρώο ασκουμένων δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου επιθυμεί να ασκηθεί, και συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν ασκεί ασυμβίβαστη δραστηριότητα.
8. Για τη συμπλήρωση του χρόνου άσκησης όσων είχαν ήδη εγγραφεί ως ασκούμενοι δικηγόροι στο μητρώο Δικηγορικού Συλλόγου κράτους μέλους της Ε.Ε., η Επιτροπή αναγνωρίζει, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιτύχει στη δοκιμασία, και το χρόνο άσκησης στο κράτος – μέλος.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:07 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αγγελος

    Καταρχήν υπάρχουν πτυχιούχοι άλλων τμημάτων νομικών σχολών και συγκεκριμένα πολιτικών επιστημών που αφενός μεν έχουν λάβει το πτυχίο τους έχοντας δώσει επιτυχώς εξετάσεις στο Συνταγματικό και στο Δημόσιο Δίκαιο αφετέρου δε θα προσκομίσουν πτυχίο αναγνωρισμένης νομικής σχολής ευρωπαϊκής ένωσης και κατά συνέπεια γι αυτούς η τυχόν δοκικασία επάρκειας θα πρέπει φυσικά να περιοριστεί στα υπόλοιπα μαθήματα πλην αυτών που περιλαμβάνονταν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών του του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου.
    Ομως πρώτιστα επισημαίνεται ότι οι διατάξεις των άρθων 16, 17, 18 και 19 επιχειρούν να θεσπίσουν εμπόδια στην εγγραφή ασκουμένων δικηγόρων ,με μεγάλο μάλιστα κόστος και πρέπει ειδικά για τους πτυχιούχους αναγνωρισμένων νομικών σχολών της ευρωπαϊκής ένωσης να διαγραφούν οι σχετικές ρυθμίσεις , διότι:
    Είναι αντίθετες στο Κοινοτικό Δίκαιο και στην αρχή της ελευθερίας εγκατάστασης .
    Είναι αντίθετες στην μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία για εξομοίωση των τίτλων σπουδών των αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και καθιερώνει στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα επιλεκτικά στον χώρο των δικηγόρων, μια ανεπίτρεπτη διάκριση που στοχεύει στο «κλείσιμο» του επαγγέλματος .
    Είναι ακόμη οι ρυθμίσεις αυτές αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των διατάξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Τονίζεται ότι τυχόν ισχύς τέτοιων διατάξεων εθνικών νομοθεσιών θα βλάψει ανεπίτρεπτα όχι μόνο του αποφοίτους των νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά και τους νέους αποφοίτους ελληνικών νομικών σχολών οι οποίοι τα επόμενα χρόνια ιδίως για λόγους που συνδέονται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα προβλήματα όταν θελήσουν, όπως ήδη συμβαίνει, να εγγραφούν ως ασκούμενοι δικηγόροι σε δικηγορικούς συλλόγους μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες όταν θα αντιληφθούν την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών τους θα εισάγουν ανάλογα εμπόδια στις εθνικές τους νομοθεσίες για τους έλληνες πτυχιούχους νομικής .
    Κατά συνέπεια οι διατάξεις των άρθρων 16,17,18 και 19 πρέπει να ισχύουν μόνον για τους λοιπούς πτυχιούχους νομικών σχολών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και οι πτυχιούχοι νομικών σχολών ευπαϊκής ένωσης να εγγράφονται άμεσα και να κρίνονται όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών στη δοκιμασία στο τέλος της άσκησης.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:59 | Αναστασία Γιογλή

    Ενώ στην παρ 16 περιπτ γ, ορθά ορίζεται ότι το πτυχίο πρέπει να παρέχει την δυνατότητα εγγραφής ως ασκούμενου Δικηγόρου σε Δικηγορικό Σύλλογο του κράτους λήψης του τίτλου, στη παρ 6 του άρθρου 19 δεν προβλέπεται υποβολή τέτοιας βεβαίωσης. Επίσης δεν προβλέπεται υποβολή βεβαίωσης, ότι ο τίτλος νομικής είναι ίδιος με τον τίτλο που απονεμήθηκε από το ΑΕΙ που τον χορήγησε, σε περίπτωση πραγματοποίησης των σπουδών εν όλω ή εν μέρει σ’ άλλο κράτος μέλος με βάση συμφωνία δικαιόχρησης ή πιστοποίησης.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 14:04 | Αλεξιος Θεοδωροπουλος

    Πέραν των όσων ανωτέρω ανέφερα στο άρθρο 16, κρίθηκε σκόπιμο (γιατί άραγε?) να προβλεφτεί τεράστιος όγκος ύλης στις εξετάσεις με την προσθήκη του δημοσίου δικαίου και δικονομίας όταν μέχρι τώρα εξεταζόταν μόνο το Συνταγματικό, κάτι το οποίο είναι υπεραρκετό!

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 23:58 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Δεν είμαι σίγουρος ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 19 δεν αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην ελευθερία εγκατάστασης

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:14 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Βλ. σχόλιο στα άρθρα 16 & 17. Ενσωματώνονται ή καταργούνται και αντικαθίστανται οι διατάξεις του ΠΔ 122/2010;

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 18:24 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 19.
    Να διαγραφεί. Οι κάτοχοι πτυχίων Νομικών Σχολών Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ασκηθούν κατά το οριζόμενο από τον παρόντα κώδικα χρονικό διάστημα, θα υποστούν τις νόμιμες εξετάσεις, όπως και οι ασκούμενοι – κάτοχοι πτυχίων ημεδαπών Νομικών Σχολών, και, είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν, αναλόγως του πόσον εγκρατείς γνώστες του ελληνικού δικαίου θα είναι. Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται τη βάσανο αμφίβολης νομικής ισχύος επιτροπής, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες και παρενέργειες.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 19:25 | Παναγιώτα Δεδούση

    Ως απόφοιτος Πανεπιστημιακής Σχολής έχει αποδείξει τις γνώσεις του, επιτυγχάνοντας σε μερικές δεκάδες γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Γιατί να απαιτείται ξανά και ξανά να αποδεικνύει τι γνωρίζει;
    Εκτός και αν θεωρεί ο νομοθέτης ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει πτυχία χωρίς γνωστικό αντίκρυσμα. Αλλά και αυτό να συμβαίνει, ας φροντίσει να ενισχύσει τις δομές του Πανεπιστημίου, ώστε αυτό να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου γνώσεις που θα ζητούσε η εν λόγω Επιτροπή Επάρκεια και να βεβαιώνει την ποιότητα των αποφοίτων ως επαγγελματιών και επιστημόνων.