Άρθρο 137: Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων.

1. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος οργανώνει κάθε τετραετία τουλάχιστον πανελλήνιο συνέδριο, το οποίο σκοπό έχει τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που αναφέρονται στη δικαιοσύνη, στη δικηγορία, στη νομοθεσία και νομολογία καθώς και σε θέματα γενικότερου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Σύνεδροι είναι οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων, δικαίωμα όμως παρέμβασης έχουν και εκπρόσωποι παρατάξεων που συμμετείχαν στις τελευταίες αρχαιρεσίες των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων.
2. Με απόφαση της Ολομέλειας ορίζεται επταμελής επιτροπή, η οποία συντάσσει τον κανονισμό του συνεδρίου, που ορίζει το χρόνο και τόπο διοργάνωσης αυτού, την ημερήσια διάταξη, τους εισηγητές και τα μέλη των επιτροπών επεξεργασίας των θεμάτων αυτής, τον τρόπο παρέμβασης των εκπροσώπων παρατάξεων που συμμετείχαν στις τελευταίες αρχαιρεσίες των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων και γενικά ό,τι αφορά στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Εισηγητές και μέλη των επιτροπών μπορούν να ορισθούν μη μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων. Ο κανονισμός αυτός εγκρίνεται από την Ολομέλεια και η εφαρμογή του ανατίθεται στην πιο πάνω επταμελή επιτροπή.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 12:09 | Κώστας Δημητρίου

    Στο πανελλήνιο συνέδριο θα πρέπει να συμμετέχει διπλάσιος αριθμός από αυτόν της Ολομέλειας. Ο επιπλέον αντιπρόσωπος ή οι επιπλέον αντιπρόσωποι κάθε δικηγορικού συλλόγου θα εκλέγονται σε γενική συνέλευση που θα συγκαλείται για τον σκοπό αυτό . Αν η γενική συνέλευση δεν έχει απαρτία ή δεν εκλέξει για οποιοδήποτε λόγο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους, δεν θα γίνεται δια άλλου τρόπος ορισμός εκπροσώπων. Αυτό θα συμβάλει και στην αντιπροσωπευτικότητα. Υποψήφιοι εκπρόσωποι (εκτός αυτών που θα συμμετέχουν λόγω συμμετοχής στην Ολομέλεια) θα είναι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω που δεν θα συμμετέχουν ως μέλη ή δεν θα είναι πρόεδροι ή δεν θα διετέλεσαν ή διατελούν μέλη ή πρόεδροι και για οποιοδήποτε λόγο παραιτήθηκαν ή ανακλήθηκε η εκλογή τους κατά την θητεία των οργάνων του δικηγορικού συλλόγου που λαμβάνει χώρα το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων. Η ψηφοφορία θα γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και κάθε μέλος του δικηγορικού συλλόγου θα δύναται να θέσει από μία έως πέντε επιλογές.