Άρθρο 154: Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

1. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου από τον Πρόεδρο του οικείου δικηγορικού συλλόγου μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και εφ’ όσον προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος.
2. Το έγγραφο της πειθαρχικής δίωξης μαζί με το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου αποστέλλονται αμέσως στον Πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων τμημάτων στο πειθαρχικό συμβούλιο της έδρας του πολιτικού εφετείου, ο σχετικός φάκελος διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του τμήματος που έχει τα περισσότερα χρόνια ενεργούς δικηγορίας. Ο τελευταίος διενεργεί κλήρωση ενώπιον των Προέδρων όλων των τμημάτων της ίδιας εφετειακής περιφέρειας για το ποιο τμήμα θα χρεωθεί την υπόθεση μεταξύ όλων των τμημάτων που έχουν συγκροτηθεί στην έδρα του πολιτικού εφετείου.

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 18:28 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Το βασικό πρόβλημα της διάταξης είναι ότι αναφέρεται στην παρ.2 σε τμήματα τα οποία δεν προβλέπονται σε άλλο άρθρο του σχεδίου. Ούτε προβλέπεται σε άλλο άρθρο η κλήρωση μελών περισσοτέρων των 5 που συγκροτούν το πειθαρχικό. Η παρ. του αρθ 148 παρέχει την δυνατότητα ίδρυσης περισσοτέρων πειθαρχικών (προβληματική διάταξη όπως έχει σχολιασθεί ήδη) αλλά όχι τμημάτων. Τα τμήματα πως προκύπτουν ξαφνικά;