‘Αρθρο 73: Έλεγχος Τίτλων.

1. Για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτου και στη σύνταξη της σχετικής έκθεσης του αγοραστή ή του πωλητή, καθώς και για έρευνα στα βιβλία μεταγραφών, υποθηκών ή κατασχέσεων, η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία.
2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία, η νόμιμη αμοιβή ορίζεται ως εξής:
(α) αν αφορά στον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτου και στη σύνταξη της σχετικής έκθεσης, για την υπογραφή συμβολαίου, ορίζεται σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του μισού (1/2) αυτής που υπολογίζεται επί της αξίας του αντικειμένου της δικαιοπραξίας και με βάση το ποσοστό που ο δικηγόρος υποχρεούται να προκαταβάλλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, σύμφωνα με το άρθρο 63 του παρόντος και
(β) αν αφορά στην έρευνα στα βιβλία μεταγραφών, υποθηκών ή κατασχέσεων, για την εξακρίβωση των ακινήτων ιδιοκτησίας κάποιου προσώπου και των βαρών αυτής, ορίζεται σε ωριαία βάση, ανάλογα με τον χρόνο παροχής εργασίας, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Ι του παρόντος.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 09:55 | Παρασκευή Γρομητσάρη

    Καλημέρα σας κύριοι συνάδερφοι.

    Δεδομένου πως η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια έχει συρρικνωθεί,μέχρι να αποτελέσει παρελθόν αλλά και το ότι ο έλεγχος των τίτλων και η σχετική ευθύνη του εγχειρήματος εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων μας, θα πρότεινα μια διαδικασία διασφάλισης και σχετικής αντικειμενικοίησης της αμοιβής μας επ’αυτού.
    Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ ότι είναι φρόνιμο να ορισθεί σαφέστερα το πλαίσιο για την έγγραφη συμφωνία περί της αμοιβής μας και ειδικότερα, όπως προβλέπεται το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό,παρομοίως να ορισθεί και το ελάχιστο, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες αποκκλίσεις επί της αμοιβής της εργασίας μας.