‘Αρθρο 12: Προϋποθέσεις της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου – Κωλύματα.

1. Ο ασκούμενος δικηγόρος πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις της δικηγορικής ιδιότητας.
2. Τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που ορίζονται για το δικηγόρο, ισχύουν και για τον ασκούμενο δικηγόρο.
3. Ο ασκούμενος δικηγόρος υπάγεται στη δικαιοδοσία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων του τόπου άσκησης σε πρώτο βαθμό και στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε δεύτερο βαθμό. Σε βάρος του επιβάλλονται οι ίδιες πειθαρχικές ποινές, όπως στο δικηγόρο, πλην της οριστικής ή πρόσκαιρης παύσης. Αντί των τελευταίων ποινών μπορεί να του επιβληθούν οι ποινές της διαγραφής από το μητρώο ασκουμένων και η παράταση του χρόνου της άσκησης μέχρι δύο (2) έτη, αντίστοιχα.
4. Σε περίπτωση διαγραφής ασκούμενου δικηγόρου ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις του παρόντος σχετικά με τον επαναδιορισμό του δικηγόρου που έχει παυθεί οριστικά.

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 13:21 | Αντώνης Τζωρτζακάκης

    Η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα θα πρέπει να μην αποτελεί ασυμβίβαστο για τη κτήση της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου.
    Ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου, να δικαιούται τη μετακινησή του, για όλη την περίοδο της άσκησης του, σε Δημόσια Υπηρεσία ή σε τμήμα που να του παρέχει τη δυνατότητα αυτή (δικαστικά γραφεία, δικαστικά και νομικά τμήματα Υπουργείων, Υπηρεσιών κλπ).
    Γενικά τα ασυμβιβαστα κτήσης της ιδιότητας του ασκούμενου δικηγόρου πρέπει να επανεξεταστούν και να αποσυνδεθούν από τα ασυμβιβαστα κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας.
    Η ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου, όπως έχει γίνει δεκτό και από την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν αποτελεί «νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα» και δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, ιδίως αν δεν προκύπτει η καταβολή ειδικής αμοιβής στον ασκούμενο για τις δικηγορικές και νομικές εργασίες που ενεργεί.

  • 15 Φεβρουαρίου 2013, 14:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

    νομίζω ότι στους ασκούμενους αναγνώρισαν τα Δικαστήρια τη δυνατότητα να εργάζονται -έστω και με υπαλληλική ιδιότητα για να μπορούν να ζουν.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:22 | Αναστασία Γιογλή

    Προβλέπεται ότι ο ασκούμενος πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις κτήσεως της δικηγορικής ιδιότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η αναγνώριση της «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» του τίτλου σπουδών, ακόμη και όταν αποκτήθηκε σ’ άλλο κράτος μέλος της ΕΕ Η προϋπόθεση όμως αυτή έχει κριθεί ότι αντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο (ΟλΣτΕ 2770, 2771/2011, ΣτΕ 3900/2012 7μ)..