‘Αρθρο 16: Ειδικές προϋποθέσεις

1. Πτυχιούχοι νομικής ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιούν άσκηση στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
(α) είναι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συμβαλλόμενου Κράτους της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
(β) είναι κάτοχοι πτυχίου Τμήματος Νομικής Σχολής από πανεπιστημιακή σχολή των πιο πάνω Κρατών
(γ) το πτυχίο τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν άσκηση για την απόκτηση άδειας άσκησης δικηγορίας στο κράτος λήψης του πτυχίου τους.
(δ) έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε δοκιμασία επάρκειας, η οποία πιστοποιεί ότι οι γνώσεις και τα προσόντα τους αντιστοιχούν στις γνώσεις και τα προσόντα που απαιτούνται από την ελληνική νομοθεσία για την εγγραφή κάποιου ως ασκουμένου και περιλαμβάνουν γνώση του εθνικού δικαίου, ανάλογη με αυτή που πιστοποιείται από το πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ελληνικού Πανεπιστημίου.
2. Τις ίδιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν και όσοι θέλουν να ασκηθούν στην Ελλάδα και έχουν ήδη εγγραφεί ως ασκούμενοι δικηγόροι στο μητρώο Δικηγορικού Συλλόγου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Πτυχιούχοι νομικών σχολών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που αιτούνται να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων, οφείλουν, προηγουμένως, να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους ως ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των ελληνικών νομικών σχολών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 15:10 | Ιωαννα Καλαντζακου

    Η διάταξη αυτή αποβλέπει να προσαρμόσει το ελληνικό δίκαιο στις κοινοτικές οδηγίες, που αξιώνουν να κρίνεται από τους δικηγορικούς συλλόγους –και όχι από ανεξάρτητα όργανα- η επάρκεια των πτυχίων ξένων νομικών σχολών προκειμένου να μπορούν οι πτυχιούχοι τους να εγγράφονται ασκούμενοι. Ως προς τα πτυχία νομικών σχολών άλλων χωρών της Ε.Ε. αυτή η διακρίβωση πρέπει όμως να γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και όχι με εξετάσεις. Αν η διάρκεια φοίτησης σε μία ευρωπαϊκή νομική σχολή και το πρόγραμμα σπουδών της είναι ανάλογα εκείνων των ελληνικών σχολών, οι πτυχιούχοι της πρέπει να εγγράφονται ασκούμενοι άνευ ετέρου, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό λύκειο ή ότι αποδεικνύουν κατ’ άλλο τρόπο άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ούτε είναι σύμφωνο με το πνεύμα της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε., αλλ’ ούτε και δίκαιο να υποβάλλονται χωρίς λόγο οι πτυχιούχοι εφάμιλλων με τις ελληνικές ευρωπαϊκών νομικών σχολών σε εξετάσεις για να εγγραφούν ασκούμενοι, τη στιγμή μάλιστα που η επάρκεια των γνώσεών τους στο ελληνικό δίκαιο θα ελεγχθεί λεπτομερώς με τις μετέπειτα εξετάσεις για την εγγραφή τους ως δικηγόρων. Η αδικία μάλιστα επιτείνεται, αν λάβει κανείς υπόψη τις προϋποθέσεις εγγραφής ως δικηγόρων (απευθείας) ατόμων που είναι δικηγόροι σε άλλη χώρα της Ε.Ε.: γι’ αυτούς αρκεί τριετής συνεργασία με έλληνα δικηγόρο, χωρίς να εξετάζονται ούτε στο ελληνικό δίκαιο, αλλ’ ούτε καν στην ελληνική γλώσσα!

    Ιωάννα Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη,
    Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:17 | Χαρίλαος Τζαμακλής

    Στη Νομική Σχολή του European University της Λευκωασίας στην Κύπρο φοιτούν δεκάδες Έλληνες, οι οποίοι διδάσκονται και Ελληνικό και Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική γλώσσα. Με την διατήρηση του εδ. (γ) της παρ. 1 του άρθρου 16 του νέου Κώδικα Δικηγόρων μπορεί να συμβεί το εξής παράδοξο: Έλληνας φοιτητής της ανωτέρω Νομικής Σχολής να έχει διδαχθεί μόνον Ελληνικό Δίκαιο και εκ του λόγου αυτού το πτυχίο του να μην του δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άσκηση για την απόκτηση άδειας άσκησης δικηγορίας στην Κύπρο, όπου, ως γνωστόν, εφαρμόζεται το Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο. Ο ίδιος φοιτητής, εκ του λόγου ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άσκηση για την απόκτηση άδειας άσκησης δικηγορίας στημ Κύπρο, δεν θα έχει ούτε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άσκηση!!!!! Δηλαδή, στο τέλος των σπουδών του ΠΙΘΑΝΟΝ να μην μπορεί να ασκηθεί ΟΥΤΕ στην Ελλάδα, ΟΥΤΕ στην Κύπρο!!!!!! Νομίζω ότι πρέπει να απαλειφθεί το εδ. (γ) της παρ. 1 του άρθρου 16 του νέου Κώδικα Δικηγόρων ή να τροποποιηθεί έτσι, ώστε να υπάρχει ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ υπό την εξής έννοια: Ο Έλληνας φοιτητής κάποιας Νομικής Σχολής (της Αγγλίας π.χ.), που θα έχει διδαχθεί ΜΟΝΟΝ Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο και εκ του λόγου αυτού το πτυχίο του να του δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άσκηση για την απόκτηση άδειας άσκησης δικηγορίας στην Αγγλία, θα έχει ΚΑΙ στην Ελλάδα την ίδια δυνατότητα, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!!!!

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:20 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αγγελος

    Οι διατάξεις των άρθων 16, 17, 18 και 19 επιχειρούν να θεσπίσουν εμπόδια στην εγγραφή ασκουμένων δικηγόρων ,με μεγάλο μάλιστα κόστος και πρέπει ειδικά για τους πτυχιούχους αναγνωρισμένων νομικών σχολών της ευρωπαϊκής ένωσης να διαγραφούν οι σχετικές ρυθμίσεις , διότι:
    Είναι αντίθετες στο Κοινοτικό Δίκαιο και στην αρχή της ελευθερίας εγκατάστασης .
    Είναι αντίθετες στην μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία για εξομοίωση των τίτλων σπουδών των αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και καθιερώνει στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα επιλεκτικά στον χώρο των δικηγόρων, μια ανεπίτρεπτη διάκριση που στοχεύει στο «κλείσιμο» του επαγγέλματος .
    Είναι ακόμη οι ρυθμίσεις αυτές αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των διατάξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Τονίζεται ότι τυχόν ισχύς τέτοιων διατάξεων εθνικών νομοθεσιών θα βλάψει ανεπίτρεπτα όχι μόνο του αποφοίτους των νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά και τους νέους αποφοίτους ελληνικών νομικών σχολών οι οποίοι τα επόμενα χρόνια ιδίως για λόγους που συνδέονται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα προβλήματα όταν θελήσουν, όπως ήδη συμβαίνει, να εγγραφούν ως ασκούμενοι δικηγόροι σε δικηγορικούς συλλόγους μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες όταν θα αντιληφθούν την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών τους θα εισάγουν ανάλογα εμπόδια στις εθνικές τους νομοθεσίες για τους έλληνες πτυχιούχους νομικής .
    Κατά συνέπεια οι διατάξεις των άρθρων 16,17,18 και 19 πρέπει να ισχύουν μόνον για τους λοιπούς πτυχιούχους νομικών σχολών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και οι πτυχιούχοι νομικών σχολών ευπαϊκής ένωσης να εγγράφονται άμεσα και να κρίνονται όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών στη δοκιμασία στο τέλος της άσκησης .

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:46 | Αναστασία Γιογλή

    Στην περιπτ β της παρ 1 δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μονοετών ή διετών σπουδών νομικής, ιδίως με βάση τίτλο σπουδών άσχετης επιστήμης (Ε πρβλ ΣτΕ 2770/2011). Αν δεν αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, τότε όλα τα τμήματα όλων των ΑΕΙ και ιδίως των συγγενών προς την Νομική, μ’ ένα έτος νομικών σπουδών, σ’ άλλο κράτος μέλος, θα «μετατραπούν» σε νομικά τμήματα. Συνεπώς η περιπτ β της παρ 1 πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής: «είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής από Πα/κή Σχολή των πιο πάνω κρατών και το πτυχίο να αποκτήθηκε μετά από τριετείς τουλάχιστον αμιγώς νομικές σπουδές».

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 14:40 | Αλεξιος Θεοδωροπουλος

    Από τις πιο αποτυχημένες διατάξεις του νέου κώδικα αποτελούν οι διατάξεις του Τμήματος Β του νέου Κώδικα. Η πρόβλεψη δοκιμασίας επάρκειας για τους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων είναι πρωτοφανής, διαστρεβλώνοντας πλήρως τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου όπως αυτό εξελίσσεται και τείνει να γίνει ακόμα πιο ελαστικό όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ενιαία αγορά εργασίας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δε, οι διατάξεις αυτές αντίθετες ακόμα και με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) που ορίζει ότι «Λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΔΕΚ».
    Δοκιμασία επάρκειας θα είχε νόημα αν γινόταν πλήρης απεμπλοκή της αναγνώρισης των πτυχίων νομικής από τον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που δεν συμβαίνει αφού ισοτιμία και αντιστοιχία προβλέπεται στα άρθρα 6 παρ. 2 και 25 παρ.2β. Συνεπώς, ο απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου καλείται να δώσει ΤΡΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για να διοριστεί δικηγόρος (μια με την δοκιμασία επάρκειας, μια για τις εξετάσεις αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ και μια τις εξετάσεις του Συλλόγου). Η κορύφωση δε του παραλογισμού έρχεται με την παρ. 3 που διαχωρίζει τους αποφοίτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι οφείλουν να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους (χωρίς δοκιμασία επάρκειας?) ΠΡΙΝ εγγραφούν ως ασκούμενοι αντί να γίνεται η διαδικασία αυτή ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την άσκηση. Τέλος, λανθασμένη είναι και η πρόβλεψη της παρ. 1(γ) αφού άλλα είναι τα κριτήρια που ένα πτυχίο δίδει το δικαίωμα άσκησης σε κάθε χώρα.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 13:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το άρθρο 16 δεν είναι ξεκάθαρο. Να ξεκαθαριστεί πλήρως με σαφήνεια οτι οι διαδικασίες αναγνώρισης για το ΔΟΑΤΑΠ είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για απόφοιτους πανεπιστημίων που το πτυχίο τους έχει αποκτηθεί απο χώρα μη Κράτους Μέλους της Ε.Ε
    Ειδάλλως δεν βλέπω το λόγο να αλλάξει ο Κώδικας του 1954.
    Με το Νέο Κώδικα Δικηγόρων πρέπει να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με τα Ευρωπαικά πρότυπα. Σε καμία χώρα της Ε.Ε δεν υπάρχει η λεγόμενη «αναγνώριση» του πτυχίου.
    Και εν κατακλείδι δεν ζητάς απο έναν απόφοιτο ευρωπαικού πανεπιστημίου να δώσει σωρεία εξετάσεων όταν αυτός ο ίδιος είναι γνώστης τουλάχιστον 2 Δικαίων, ενώ ο απόφοιτος του Ελληνικού Πανεπιστημίου δίνει μόνο εξετάσεις για την άδεια. Εμπεριέχει μεγάλη αντίφαση και αδικία.

    Ευχαριστώ.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 22:10 | Κώστας Κουγιουρούκης

    Στο άρθρο 16 – Ειδικές προϋποθέσεις, δημιουργείται ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.
    Συγκεκριμένα :
    Σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν Πανεπιστήμια, με τμήματα Νομικής, τετραετούς φοίτησης και κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου αλλά και ύλη σπουδών αντίστοιχη εκείνης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα Πανεπιστήμια αυτά θεωρούνται με πράξη της Κυβέρνησης του κράτους – μέλους ως ισότιμα και ομοταγή με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ενώ και από τον ΔΟΑΤΑΠ έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και ομοταγή με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Από τον ΔΟΑΤΑΠ δε τα πτυχία των φοιτητών αυτών κρίνονται ως ισότιμα αλλά και αντίστοιχα των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η αναγνώριση των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι ευνόητο ότι προϋποθέτει ότι τα προγράμματα είναι τετραετούς φοίτησης, στην ελληνική γλώσσα, κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου, διδάσκεται το Εθνικό δίκαιο και η ύλη σπουδών εκείνη που προβλέπεται στις Νομικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να απαιτείται η συμμετοχή σε δοκιμασία επάρκειας των πτυχιούχων Νομικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν διδαχθεί το Εθνικό Δίκαιο στις Πανεπιστημιακές Σχολές λήψης του πτυχίου τους.
    Για τους ανωτέρω λόγους :
    Στο άρθρο 16 – Ειδικές προϋποθέσεις, πρέπει να προστεθεί η παράγραφος:
    « 4. Πτυχιούχοι Νομικών Τμημάτων, Σχολών Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέχουν πτυχία τα οποία αναγνωρίζονται από τον ΔΟAΤΑΠ ως ισότιμα και αντίστοιχα των πτυχίων Νομικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εγγράφονται ως ασκούμενοι στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας εφόσον έχουν διδαχθεί το Εθνικό δίκαιο στις Πανεπιστημιακές Σχολές λήψης του πτυχίου τους και έχουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 11 προϋποθέσεις. »

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 21:45 | Σοφία Παυλίδου

    Σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν Πανεπιστήμια, με τμήματα Νομικής, τετραετούς φοίτησης και κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου αλλά και ύλη σπουδών αντίστοιχη εκείνης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Τα Πανεπιστήμια αυτά θεωρούνται με πράξη της Κυβέρνησης του κράτους – μέλους ως ισότιμα και ομοταγή με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
    Ενώ και από τον ΔΟΑΤΑΠ έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και ομοταγή με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Από τον ΔΟΑΤΑΠ δε τα πτυχία των φοιτητών αυτών κρίνονται ως ισότιμα αλλά και αντίστοιχα των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η αναγνώριση των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι ευνόητο ότι προϋποθέτει ότι τα προγράμματα είναι τετραετούς φοίτησης, στην ελληνική γλώσσα, κατεύθυνσης ελληνικού δικαίου και η ύλη σπουδών εκείνη που προβλέπεται στις Νομικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων.Επομένως θα ήταν αναγκαίο να προβλεφθεί διαφορετική αντιμετώπιση αναφορικά με την αναγνώριση των πτυχίων απο τα συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσα από την προσθήκη μιας παραγράφου η οποία θα αναφέρει χαρακτηριστικά:«Πτυχιούχοι Νομικών Τμημάτων, Σχολών Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέχουν πτυχία τα οποία αναγνωρίζονται από τον ΔΟAΤΑΠ ως ισότιμα και αντίστοιχα των πτυχίων Νομικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εγγράφονται ως ασκούμενοι στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας εφόσον έχουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 11 προϋποθέσεις.»

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 21:06 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Έχω υπόψιν μου περιπτώσεις πανεπιστημίων χωρών κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ένωσης αναγνωρισμένων απο τον ΔΟΑΤΑΠ που διδάσκουν ελληνικό δίκαιο στην ελληνική γλώσσα με Έλληνες καθηγητές απόφοιτους νομικών σχολών της Ελλάδας χρησιμοποιώντας εγχειρίδια ελληνικού δικαίου Ελλήνων συγγραφέων.Πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις φοιτητών στο εξωτερικό που σπουδάζουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο νομική με αυτόν που σπουδάζουν οι φοιτητές νομικής στην Ελλάδα.Προτείνω λοιπόν μια επαναδιατύπωση του άρθρου αυτού προκειμένου να υπάρξει ειδική μεταχείριση της συγκεκριμένης μερίδας φοιτητών, απόφοιτων των σχολών αυτών.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 19:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

    Πρέπει να περιληφθεί στο συγκεκριμένο άρθρο ρύθμιση ώστε οι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών χωρών της Ε.Ε και τουλάχιστον των Πανεπιστημίων της Κύπρου (Λευκωσίας και Ευρωπαικού) που διδασκονται το Ελληνικό Δίκαιο να αντιμετωπίζονται όπως οι Πτυχιούχοι της Νομικών Σχολών των τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τούτο δικαιολογείται αφενός μεν για λόγους ουσιαστικούς, αφού οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι έχουν λάβει την ίδια γνώση με τους πτυχιούχους των Ελληνικών Πανεπιστημίων και μάλιστα εφαρμόζοντας ως επί το πλείστον το πρόγραμμα σπουδών αυτών, και αφετέρου και κυρίως για λόγους (ευνόητα) ΕΘΝΙΚΟΥΣ. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος μας προσφέρει ειδική μεταχείριση στους φοιτητές από τη χώρα μας, μειώνοντας σημαντικά τα δίδακτρα. Η ρύθμιση αυτή επιπλέον θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τους Ελληνες να σπουδάσουν στη Κύπρο μας και όχι σε χώρες τις οποίες δεν θα ήθελα να κατονομάσω.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 15:11 | Δημήτρης Μυλωνέρος

    Η συγκεκριμένη διάταξη πραγματικά μου γεμίζει πάμπολλες απορίες ως προς τον σκοπό της εφαρμογής της.Από την στιγμή που οποιοσδήποτε απόφοιτος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά βάσει νόμου στον ΔΟΑΤΑΠ και μετά από σχετικό έλεγχο του Οργανισμού αποφαίνεται εάν ο απόφοιτος αυτός πληρεί ή όχι της προϋποθέσεις για να πάρει ισοτημία το πτυχίο του καθώς και αντιστοιχία βάσει των ελληνικών προγραμμάτων σπουδών τα οποία παρέχονται από τα Ελληνικά ΑΕΙ,γιατί ο ίδιος απόφοιτος ο οποίος έχει πάρει αναγνώριση να υποχρεούται να περάσει εκ νέου καινούργια αξιολόγηση όσο αναφορά τα επαγγελματικά του προσόντα από τον Δικηγορικό Σύλλογο.Αυτό σαφέστατα αντιβαίνει στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 13:15 | Εμμανουηλ Ζεζιος

    Θα ήθελα να εκφράσω μια απορία σχετικά με την διαδικασία αναγνώρισης όπως αυτη διατυπώνεται στο παραπάνω άρθρο.αν κάποιος διδάσκεται νομικη σε πανεπιστήμια του εξωτερικού τότε ποια θα ειναι τα μαθήματα ελληνικού δικαίου στα οποία θα καλείται να εξεταστεί;επίσης αν κάποιο ιδιωτικο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελλάδας η του εξωτερικού διδάσκει νομικη αναγνωρισμένη απο το ελληνικό κράτος τότε γιατι να υποβληθεί σε αυτη τη διαδικασία εξετάσεων; Απο την στιγμη που το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει κάποιο πανεπιστημιο τότε η παραπάνω διαδικασία θα ειναι καθαρά χάσιμο χρόνου και χρημάτων.οποτε θα ήταν εύλογο να εξετασθεί σε βάθος η περίπτωση πανεπιστημίων που έχουν προγραμμα ελληνικής νομικής!

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 12:04 | Γεωργιος Περρακης

    Στο συγκεκριμενο αρθρο δημιουργειται ενα προβλημα.υπαρχουν περιπτωσεις πανεπιστημιων που διδασκουν νομικη και ειδικοτερα κατευθυνση ελληνικου δικαιου!τα πανεπιστημια συτα φαινεται να ειναι αναγνωρισμενα απο τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισα και ομοταγη με τα αντιστοιχα τμηματα νομικης των ελληνικων πανεπιστημιων!συμφωνα με την διαταξη δ) της παραγραφου 1 ολοι οσοι αποφοιτουν απο παμεπιστημια του εξωτερικου θα πρεπει να υποβαλλονται στην συγκεκριμενη διαδικασια αναγνωρισης!πως ειναι δυνατον ακομη και εκεινοι οι φοιτητες που διδασκονται κατευθυνση ελληνικου δικαιου στο εξωτερικο αναγνωρισμενη ομως απο το ελληνικο κρατος να μην αντιμετωπιζονται με διαφορετικο τροπο;ειναι αντιθετη στις ενεργειες του ΔΟΑΤΑΠ η διαταξη αυτη και καλο θα ηταν να ξανασυζητηθει.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 18:24 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 16 παρ. 1δ και παρ. 2.
    Να διαγραφούν. Οι κάτοχοι πτυχίων Νομικών Σχολών Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ασκηθούν κατά το οριζόμενο από τον παρόντα κώδικα χρονικό διάστημα, θα υποστούν τις νόμιμες εξετάσεις, όπως και οι ασκούμενοι – κάτοχοι πτυχίων ημεδαπών Νομικών Σχολών, και, είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν, αναλόγως του πόσον εγκρατείς γνώστες του ελληνικού δικαίου θα είναι. Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται τη βάσανο αμφίβολης νομικής ισχύος εξεταστικών επιτροπών, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες και παρενέργειες.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 13:58 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Φαίνεται να ρυθμίζει τα ίδια θέματα που ρυθμίζει το ΠΔ 122/2010, το οποίο δεν είναι σαφές αν καταργείται ή διατηρείται διότι υπάρχουν ρυθμίσεις του που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου κώδικα. Το ΠΔ 122/2010 θεσπίσθηκε σε προσαρμογή προς την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, η οποία αντικατέστησε μεταξύ άλλων την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ (ΠΔ 52/1993). Όμως σύμφωνα με το προοίμιο της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ οι διατάξεις της δεν θίγουν τις διατάξεις της οδηγίας 77/249/ΕΟΚ, της 22ας Μαρτίου 1977, περί διευκολύνσεως της πραγματικής ασκήσεως της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους (2) ή της οδηγίας 98/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16 Φεβρουαρίου 1998, για τη διευκόλυνση της μόνιμης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος σε κράτος μέλος διάφορο εκείνου στο οποίο αποκτήθηκε ο επαγγελματικός τίτλος. Κατά συνέπεια καθίσταται ασαφής ο σκοπός των διατάξεων του άρθρου αυτού σε σχέση με τα πιο πάνω νομοθετήματα, σχέση που επηρεάζει το κύρος των διατάξεων. Θα πρέπει οι διατάξεις του άρθρου να επανεξετασθούν ώστε να αποκλεισθεί αντίθεσή τους στις προαναφερόμενες οδηγίες ΕΕ. Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη φαίνεται να αγνοεί και καταργεί τις πιο πάνω διατάξεις.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:04 | GP

    Τι θα απαιτείται για απόφοιτους 3ετούς προγράμματος Νομικής Αγγλικού πανεπιστημίου ώστε να μπορεί να εγγραφεί ασκούμενος?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:38 | Δημητριος Κυριακαράκος

    Τι γίνεται με ενδιαφερόμενους από Τρίτες Χώρες; Αυτοί αποκλείονται από την Ελληνική Δικηγορία, εκτός εάν είναι Ομογενείς;