Άρθρο 162:Παραγραφή

1. Οι αξιώσεις του προηγούμενου άρθρου παραγράφονται τρία (3) έτη μετά από την ενέργεια ή παράλειψη που επικαλείται ο ενάγων.
2. Η παραγραφή των αξιώσεων του προηγούμενου άρθρου αναστέλλεται ή διακόπτεται για όσο χρόνο προβλέπεται στα άρθρα 255 επ. και 260 του Αστικού Κώδικα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 22:54 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΕ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ (του άρθρου 73 §§ 1,4 και 5 ΕισΝ ΚΠολΔ) ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ 3 ΕΤΩΝ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ (ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ) ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αυτή να περιορισθεί στην στενά εκ προθέσεως ταύτης και μάλιστα κατά αντιστοιχία της προθεσμίας 6 μήνου περί αστικής ευθύνης (κακοδικία) με βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη κατ’ έγκληση εντός τριμήνου ενάρξεως της διώξεως προκειμένου ως απολύτως Συνταγματικά έχει κριθεί, να μπορεί ο Δικηγόρος, να εκτελεί απερίσπαστος τα καθήκοντα του. Διαφορετικά τελεί «υποχείριο» των εκάστοτε κακόπιστων και ιδιότροπων εντολέων του, σε περιόδους μάλιστα «δύσκολους» που διανύουμε που η οικονομική δυσπραγία ανοίγει διαύλους και ορέξεις σε καιροσκόπους. Εάν σκεφθεί κανείς την καχυποψία που τις μέρες μας διακατέχει τους πολίτες και τους ίδιους τους πελάτες των δικηγόρων οι οποίοι μετέρχονται πάντα τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού τους και τεκμηριώνουν το γνωστό προς ημάς γνωμικό ότι « ο χειρότερος εχθρός του Δικηγόρου είναι …..ο πελάτης του». Έτσι λοιπόν εν προκειμένω ο Δικηγόρος και δη ο μαχόμενος βρίσκεται διαρκώς ως (βορρά) του εκάστοτε δυσαρεστημένου πελάτη του.

    Προτείνεται: να διατηρηθεί η ισχύς του άρθρου 73 §§ 1,4 και 5 ΕισΝ ΚΠολΔ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται αγωγή κακοδικίας κατά δικηγόρου όταν περάσουν έξι μήνες από την πράξη ή παράλειψη, που επικαλείται ο ενάγων (Κάτι που δεν περιορίζει το δικαίωμα των τρίτων την στιγμή που έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο όλως ενδεικτικά 1744/2008 ΑΠ (496263)
    ότι η έναρξη του εξαμήνου ξεκινά από την γνώση του ενάγοντος). Εξάλλου, κατά το άρθρο 20 § 1 του Συντάγματος «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ` αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει». Κατά την έννοια της συνταγματικής αυτής διατάξεως, ο κοινός νομοθέτης δεν κωλύεται να θεσπίζει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την άσκηση της αγωγής, με την οποία ζητείται η δικαστική προστασία. Τέτοιος περιορισμός είναι και η υποχρέωση για την άσκηση της πιο πάνω αγωγής κακοδικίας, κατά δικηγόρου, μέσα σε σύντομη αποσβεστική προθεσμία και δικαιολογείται από ιδιαίτερους λόγους και μάλιστα κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος, ενόψει της ιδιότητας των δικηγόρων, ως άμισθων δημόσιων λειτουργών (άρθρο 1 και 38 του ν.δ. 3026/1954), προκειμένου αυτοί να ενεργούν ανεπηρέαστοι και απερίσπαστοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι περιορισμοί όμως στην άσκηση της αγωγής και οι συνέπειες που επισύρει η παράβασή τους πρέπει να αποβλέπουν στο να καταστήσουν προσεκτικό τον ενάγοντα και να περιφρουρήσουν το γενικότερο συμφέρον, που επιβάλλει ασφαλή και ταχεία εκκαθάριση τέτοιων δικών αλλά να μην είναι υπέρμετροι σε σημείο, που να καταλύουν το δικαίωμα σε παροχή έννομης προστασίας, το οποίο καθιερώνει η πιο πάνω συνταγματική διάταξη. Εξάλλου, η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος γενική αρχή της ισότητας απαγορεύει στο νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων πραγμάτων ή σχέσεων ή καταστάσεων ή κατηγοριών προσώπων, να προβαίνει σε διαφορετική μεταχείριση, εκτός αν αυτή ανταποκρίνεται σε λόγους γενικότερου (κοινωνικού ή δημοσίου) συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων ελέγχεται δικαστικώς. Κατ` ακολουθία των ανωτέρω, η θέσπιση εξάμηνης προθεσμίας δεν αντίκειται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά ούτε και στο άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ, που καθιερώνει το δικαίωμα της ελεύθερης προσβάσεως σε δικαστήριο, β) δεν αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, δεδομένων των κατά τα άνω ιδιαιτέρων λόγων κοινωνικού ενδιαφέροντος από τους οποίους επιβλήθηκε. Τέλος, ενόψει του κατά τα άνω σκοπού της θεσπίσεως της εν λόγω προθεσμίας, υπόκειται σε αυτήν τόσο η αποζημιωτική αγωγή, λόγω των πράξεων ή παραλείψεων του δικηγόρου, που κατ’ άρθρο 73 παρ. 4 ΕισΝΚΠολΔ συνιστούν την κακοδικία όσο και η εκ του αδικαιολογήτου πλουτισμού αξίωση κατ` αυτού, που συνδέεται με τις ως άνω πράξεις ή παραλείψεις. Και συνεπώς, δεν υπάρχει έδαφος εφαρμογής του άρθρου 938 ΑΚ, κατά το οποίο, όποιος οφείλει αποζημίωση από αδικοπραξία έχει την υποχρέωση, κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό (ΑΚ 904 επ.), να αποδώσει ότι περιήλθε σ` αυτόν, ακόμη και αν η απαίτηση από την αδικοπραξία έχει παραγραφεί.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 21:15 | Σκούρτος Νικόλαος

    Είναι ευνόητοι οι κίνδυνοι για τον δικηγόρο μιας επιμήκυνσης της παραγραφής όπως όμως είναι και αναγκαία η ουσιαστική προστασία του πολίτη/καταναλωτή δικηγορικών υπηρεσιών. Αυτό που μπορεί να προστατέψει και τις δύο πλευρές είναι η θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης του δικηγόρου

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:12 | Αναστασία Γιογλή

    Αφετηρία της παραγραφής έχει κριθεί τόσο από τον ΑΠ όσο και από το ΕυρΔΑΔ, ότι είναι η γνώση της ενέργειας ή παράλειψης και όχι η ενέργεια ή παράλειψη. Ενόψει του γεγονότος αυτού και της ιδιαιτερότητας άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και της ασφάλειας και βεβαιότητας δικαίου, το χρονικό διάστημα της 3ετίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Προτείνεται ετήσια παραγραφή.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 11:05 | Ανώνυμος

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Το χρονικό διάστημα των τριών ετών είναι δυσανάλογα μεγάλο και φοβάμαι ότι θα επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:48 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 162
    Η παραγραφή να επέρχεται μετά από την παρέλευση πενταετίας, αφότου προκλήθηκε η ζημία, εν πάση δε περιπτώσει μετά από την παρέλευση πενταετίας αφότου ο παθών πληροφορήθηκε την πρόκληση της ζημίας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 10:25 | Αντωνης Ευστρατιαδης (ΑΜΔΣΘ 1576)

    Όποια παραγραφή ισχύει για τις αγωγές κακοδικίας ΟΛΩΝ των υπολοίπων υποκειμένων σε αγωγή κακοδικίας να ισχύει και για τους δικηγόρους. Μερικά πράγματα ας είναι ενιαία. Δηλαδή ή έξι μήνες, ή τρία ή πέντε χρόνια από την αποκάλυψη ή δημοσίευση ή εξωτερίκευση ή γνωστοποίηση της πράξη (όχι από την γνώση της πράξης από τον παθόντα γιατί έτσι καταργείται η παραγραφή) να ισχύει το ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:31 | Ιωάννης Π. Καβακλιώτης Α.Μ.Δ.Σ.Θ.10067

    Κρίσιμος δεν είναι τόσο ο χρόνος, όσο το σημείο όπου τοποθετείται η έναρξη της προθεσμίας. Νομίζω ότι το τίμιο και το δίκαιο είναι η έναρξη να συμπίπτει με την γνώση όχι της ζημιογόνου πράξεως ή παραλείψεως του δικηγόρου αλλά της ΖΗΜΙΑΣ από τον ζημιωθέντα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα – ζημίες από τις πράξεις ή τις παραλείψεις του δικηγόρου γίνονται γνωστά ύστερα από χρόνια ολόκληρα στους εντολείς… Συνεπώς, αρκεί και το εξάμηνο ή το έτος, αλλά από την γνώση της ζημίας από τον ζημιωθέντα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:39 | Ανώνυμος

    Κατά την άποψή μου, πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς της αποσβεστικής προθεσμίας της αγωγής κακοδικίας ως έχει. Δηλαδή να κατατίθεται η αγωγή εντός έξι μηνών από τότε που περιήλθε στη γνώση του ενάγοντος η ενέργεια ή η παράλειψη του δικηγόρου.
    Το χρονικό διάστημα των τριών ετών είναι πολύ μεγάλο και πιθανότατα να οδηγήσει σε ασυδοσίες και νέες «μόδες»…
    Οι έξι μήνες είναι υπερ-αρκετοί ώστε να κατανοήσει ο ενδιαφερόμενος τις πιθανές παραλέιψεις του δικηγόρου και να στραφεί εναντίον του. Διαφορετικά, οι «καπάτσοι» γνώστες της διάταξης θα έχουν υποχείριά τους δικηγόρους τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.