‘Αρθρο 47: Διάρκεια και λήξη έμμισθης εντολής – Αποζημίωση.

Η σύμβαση μεταξύ εμμίσθου δικηγόρου και εντολέα είναι πάντοτε αορίστου χρόνου και λύνεται μόνο: α) με το θάνατο ή τη θέση σε πλήρη ή και μερική δικαστική συμπαράσταση του εντολοδόχου ή του εντολέα, β) τη λύση καθ’ οιονδήποτε τρόπο του οποιασδήποτε μορφής νομικού πρόσωπου εντολέως του δικηγόρου, γ) την πτώχευση του εντολέα, και δ) με καταγγελία της σύμβασης από τον εντολέα ή εντολοδόχο. Αν για το προσωπικό του εντολέα ισχύει κανονισμός εργασίας που προβλέπει μονιμότητα στην υπηρεσία, η καταγγελία της σύμβασης από τον εντολέα γίνεται μόνο για σπουδαίο λόγο. Η καταγγελία γίνεται πάντοτε με έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ο λόγος της απόλυσης και επιδίδεται στον εντολέα με δικαστικό επιμελητή.
2. Οι διατάξεις για τη χορήγηση ετήσιας άδειας και επιδόματος αδείας που ισχύουν για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους. Σε περίπτωση ύπαρξης Κανονισμού εργασίας για τους εργαζόμενους, στον εντολέα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού, εφόσον είναι ευνοϊκότερες. Εφαρμόζονται επίσης στους έμμισθους δικηγόρους όλες οι κείμενες διατάξεις για χορήγηση αδείας λόγω ασθενείας, αναρρωτικής άδειας και προστασίας της κύησης και της λοχείας.
3. Καταγγελία συμβάσεων εμμίσθων δικηγόρων για όσο χρόνο αυτοί είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων δικηγορικών συλλόγων δεν επιτρέπεται και αν γίνει είναι άκυρη, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι για την απώλεια της δικηγορικής άδειας ή χορηγηθεί πριν την επίδοση του εγγράφου της καταγγελίας ειδική και ονομαστική άδεια για την καταγγελία αυτή από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου που υπηρετεί ο έμμισθος.

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 14:12 | Μιχαήλ Ι. Χατζηφώτης

    Και κάτι ακόμη: καταπληκτική η ανωτέρω ρύθμιση περί αδειών και επιδομάτων… το κουδουνάκι στον λαιμό του γάτου ποιός θα το κρεμάσει; Ποιός θα υποχρεώσει τον κ. Ταδόπουλο, του «Ταδόπουλος και συνεργάτες» να την εφαρμόσει, όταν υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι οι οποίοι δεν δικαιούνται ούτε αδείας; Ποιές θα είναι οι συνέπειες για όποιον παρανομεί; Εκτός κι αν οι συντάκτες θεωρούν ότι μία ατελής «λευκή» ποινική και πειθαρχική διάταξη ως η ανωτέρω αρκεί…

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 14:55 | Μιχαήλ Ι. Χατζηφώτης

    Το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών όχι απλώς στα εθνικά δικαστήρια αλλά και στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα για σωρεία παραβάσεων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων ή της κοινοτικής νομοθεσίας εξαιτίας της ανωτέρω ρυθμίσεως, το έχουν λάβει υπόψιν τους οι συντάξαντες το παρόν «σχέδιο»; Ούτε λίγο ούτε πολύ, με την εισαγόμενη «ρύθμιση», ο νομοθέτης επεμβαίνει στο δικαιοπρακτικό θεμέλιο μιας έννομης σχέσης χωρίς να υφίσταται οποιοδήποτε νομικό έρισμα προς τούτο. Το δε ενδεχόμενο οι συντάξαντες να θεωρούν ότι το «κενό» καλύπτεται από την πρόσφατη ΠΝΠ, ουδαμώς διορθώνει τα πράγματα…

    Επί τη ευκαιρία, θεωρώ απόλυτα εύστοχα και ουσιαστικά τα σχόλια του καλού συναδέλφου μας κ. Μάρκελλου Πάιερ για τον ρόλο των εμμίσθων δικηγόρων στην ευρύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης. Πλην όμως στο Yunanistan, οι μεν μη έμμισθοι νομίζουν ότι αν τεθούν «εκτός» αγοράς οι έμμισθοι θα ανοίξει η αγορά – μιλάμε για αστεία πράγματα – οι δε φωστήρες του Υπουργείου νομίζουν ότι αυξάνοντας το κόστος της Δικαιοσύνης για τους πολίτες θα αποσυμφορηθούν τα πινάκια και τα εκθέματα…

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 14:46 | ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

    Συμφωνούμε απόλυτα με το από 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.50π.μ. σχόλιο των Δικηγόρων EUROBANK με το ακόλουθο περιεχόμενο :
    «Με την από 19.11.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 39 του ν. 4111/2013, τροποποιήθηκε το ποσό αποζημίωσης στις περιπτώσεις καταγγελίας σύμβασης έμμισθης εντολής, που προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων (αρ. 94 παρ. 1) και συγκεκριμένα εξομοιώνεται η αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης έμμισθης εντολής δικηγόρου με τις ισχύουσες αποζημιώσεις για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
    Περαιτέρω φαίνεται ότι με την προαναφερόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε, διατηρήθηκαν οι αποζημιώσεις παραιτήσεως, οι οποίες προβλέπονταν στο αρ. 94 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ.
    Ήδη με το υπό διαβούλευση σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων φαίνεται ότι καταργούνται τα αρ. 94 παρ. 1 (αποζημίωση καταγγελίας) και 94 παρ. 2 (αποζημίωση παραιτήσεως), καθώς δεν αναφέρεται τίποτα περί αυτών και πλέον οι έμμισθοι δικηγόροι θα στερούνται οποιασδήποτε αποζημίωσης σε περίπτωση λύσης της έμμισθης εντολής.
    Τούτο αποτελεί απαράδεκτη και άδικη διάκριση εις βάρος των εμμίσθων δικηγόρων έναντι των λοιπών απασχολούμενων στον ίδιο εντολέα. Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει άμεση πρόβλεψη και ρύθμιση, στο υπό διαβούλευση νέο σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων, η οποία θα ορίζει ρητά το δικαίωμα αποζημιώσεως των εμμίσθων δικηγόρων σε περίπτωση καταγγελίας της έμμισθης εντολής από τον εντολέα, καθώς επίσης και σε περίπτωση λύσης της έμμισθης εντολής κατόπιν παραίτησης του δικηγόρου.
    Η ολοσχερής απάλειψη από το άρθρο 47 της προβλεπόμενης στο άρθρο 49 του αρχικού σχεδίου του Κώδικα αποζημίωση με ανώτατο όριο τις 30 μηνιαίες παροχές προσλαμβάνει διάσταση τραγική ιδίως για τους Δικηγόρους εκείνους που υπηρετούν ήδη πολλά χρόνια και δικαιολογημένα είχαν πιστέψει ότι αποχωρώντας από την υπηρεσία θα ελάμβαναν την αποζημίωση του άρθρου 94 του Κώδικα Δικηγόρων ακέραιιη. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη στη διάταξη όπως ακριβώς στο αρχικό σχέδιο».

    ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 1222
    ΑΥΓΕΡΗ ΑΝΝΑ Α.Μ. Δ.Σ.Θ.6797
    ΕΡΕΪΛΙΑΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 4999
    ΗΛΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 10100
    ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 4319
    ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 7052
    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 5413
    ΠΑΓΩΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 6169
    ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 6500
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ Α.Μ. Δ.Σ.Θ.4405
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 5283
    ΨΑΡΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α.Μ. Δ.Σ.Θ. 3558

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 13:50 | ΟΜΑΔΑ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

    Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των συναδέλφων και προσυπογράφουμε τις παρατηρήσεις τους. Ας μη ξεχνάμε ότι ο έμμισθος δικηγόρος σήμερα – στον ιδιωτικό τομέα κυρίως – εξομοιώνεται με υπάλληλο ως προς τις υποχρεώσεις του έναντι του εντολέα-εργοδότη (καθημερινή προσέλευση, τήρηση ωραρίου, κλπ) χωρίς δυνατότητα υπό τις συνθήκες αυτές άσκησης ελεύθερης δικηγορίας. Συνεπώς με τις επικείμενες ρυθμίσεις η σχέση του με τον εντολέα βρίσκεται «στον αέρα» χωρίς ειδική νομοθετική πρόβλεψη για τους όρους εργασίας του, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται σε υπάλληλο χωρίς θεσμοθετημένα δικαιώματα (ελάχιστη αξιοπρεπή αμοιβή ή αποζημίωση απολύσεως). Επιβάλλεται να εξετασθούν σοβαρά τα θέματα αυτά πριν τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου και να μην αρκεστούμε σε «λεόντειες συμφωνίες» με τους εντολείς, διαφορετικά ο νέος ΔικΚωδ θα οδηγήσει στην εξαθλίωση – εξόντωση του μέσου δικηγόρου.

    ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΒΕΡΜΙΔΗ ΑΜ ΔΣΑ 25663
    ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ ΑΜ ΔΣΑ 21153
    ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΑΜ ΔΣΑ 10291
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ ΑΜ ΔΣΑ 19038
    ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΓΙΑΚΟΥ ΑΜ ΔΣΠ 3175
    ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΑΜ ΔΣΑ 13953
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΟΥΣ ΑΜ ΔΣΑ 13700
    ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜ ΔΣΑ 17994
    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΙΚΑΡΗ ΑΜ ΔΣΑ 15041

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 23:25 | Ελένη Σταθάκη

    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια της Ομάδας Εμμίσθων Δικηγόρων, των Δικηγόρων Eurobank και των λοιπών συναδελφων που τάχθηκαν υπέρ της ρητής ρύθμισης περί του δικαιώματος αποζημίωσης. Οι συνάδελφοι ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

    Σχετικά με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου, όπως αναφέρει η κ. Ι. Παπαδοπούλου στο από 13 Φεβρουαρίου 2013, 11:27 σχόλιο, «σαφείς διατάξεις πρέπει να υπάρχουν για την προστασία της μητρότητας των εμμίσθων δικηγόρων χωρίς αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί των υπολοίπων υπαλλήλων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα και με ρητή πρόβλεψη περί του ακριβούς ύψους των αποδοχών που δικαιούνται να λάβουν σε περίπτωση τοκετού και λοχείας. Αυτή τη στιγμή, ναι μεν ο ΔΣΑ παρέχει γνωμοδότηση περί του ύψους των αποδοχών έμμισθης δικηγόρου σε περίπτωση τοκετού και λοχείας (5 μήνες ή τουλάχιστον 117 μέρες πλήρων αποδοχών), πλην όμως, πολλοί εργοδότες την αγνοούν με διάφορα επιχειρήματα».

    Περαιτέρω, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να διευκρινισθεί και το θέμα του μειωμένου ωραρίου σε περίπτωση μητρότητας. Το θέμα αυτό υποτίθεται ότι δεν υφίσταται λόγω του ότι οι έμμισθοι δικηγόροι δεν είναι υπάλληλοι και συνεπώς δεν υπόκεινται σε ωράριο – θεωρητικά. Στην πράξη, αυτό είναι δυσκολότερο να εφαρμοστεί και είναι ακόμη ένα σημείο που κάποιοι εργοδότες θα αγνοήσουν με διάφορα επιχειρήματα. Ως έμμισθη δικηγόρος 12 χρόνια σε μεγάλες επιχειρήσεις και μητέρα δύο παιδιών, θεωρώ παράλειψη να μην προβλέπεται ένα καθεστώς μειωμένου ωραρίου – ιδίως τη στιγμή που γίνεται δεκτή άδεια μητρότητος ανάλογη προς αυτή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι σαφές από τη διατύπωση στο σχέδιο («Εφαρμόζονται επίσης στους έμμισθους δικηγόρους όλες οι κείμενες διατάξεις για χορήγηση αδείας λόγω ασθενείας, αναρρωτικής άδειας και προστασίας της κύησης και της λοχείας») εάν εφαρμόζονται στους εμμίσθους και οι διατάξεις περί μειωμένου ωραρίου, αν και είναι προφανώς προστατευτικές της μητρότητας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 21:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταρχάς, συγχαρητήρια στους συναδέλφους, δικηγόρους EUROBANK για την εμπεριστατωμένη ανάλυσή τους.
    Το παρόν άρθρο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Ενώ στον τίτλο του αναφέρει και τη λέξη «αποζημίωση», στο περιεχόμενό του δεν γίνεται πουθενά λόγος για εκείνη !!
    Πού το πάτε κύριοι νομοθέτες; Με δόλιες μεθοδεύσεις στοχεύετε να οδηγήσετε στην εξαθλίωση τους εμμίσθους; Καταργείτε το προηγούμενο άρθρο 94 παρ. 1 και 2, χωρίς να γίνεται ρητή μνεία στο νέο Κώδικα περί Δικηγόρων, το κατεξοχήν δηλαδή, νομοθέτημα που μας αφορά, τέτοιου κεφαλαιώδους ζητήματος όπως η αποζημίωση; Και μετά τί;; Δεν θα δικαιούμαστε αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή θα εξομοιωνόμαστε, βάσει ερμηνείας, με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα; Θα πρέπει να καταφύγουμε, εν τέλει, στα Δικαστήρια επειδή αρνείσθε να ρυθμίσετε τα αυτονόητα;
    κ. Ρουπακιώτη, Υπουργέ Δικαιοσύνης και τέως Πρόεδρε του Δ.Σ.Α.,έχεις υπόψη σου τί συμβαίνει; Θα συνδέσεις το ονομά σου και την υστεροφημία σου με τέτοιο νομοθετικό έκτρωμα – λαιμητόμο των κεκτημένων δεκαετιών;
    Θέλω να ελπίζω ότι απλώς αγνοείς τί πάνε να επιφέρουν «από την πίσω πόρτα» και ότι δεν είσαι συνεργός στο έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων σου … Μην παίζεις το παιχνίδι του κεφαλαίου, των ισχυρών εργοδοτών, τραπεζιτών και μεγάλων δικηγορικών γραφείων, επιτρέποντάς τους να μετατρέψουν τους δικηγόρους σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Προλαβαίνεις, έστω και την ύστατη ώρα, να παρέμβεις και να αποτρέψεις το μοιραίο.
    Ρυθμίστε ρητώς στο παρόν άρθρο την αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλεται στους εμμίσθους δικηγόρους σε περιπτώσεις απόλυσης ή παραίτησής τους, κατά το ορθό πρότυπο του προηγούμενου νόμου.