‘Αρθρο 41:Δικονομική Αντιμετώπιση του Δικηγόρου

1. Απαγόρευση έρευνας και κατάσχεσης. Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση εγγράφων ή άλλων στοιχείων και κατάσχεση τους στο σπίτι ή στο γραφείο ή στην κατοχή δικηγόρου για υπόθεση που χειρίζεται ως πληρεξούσιος δικηγόρος.
2. Ειδική Δωσιδικία. Οι κατηγορούμενοι για πλημμέλημα δικηγόροι δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο σε πρώτο βαθμό και από το Πενταμελές Εφετείο σε δεύτερο βαθμό.
3. Αυτόφωρη διαδικασία. Δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος. Δικηγόρος που συλλαμβάνεται οποιαδήποτε μέρα και ώρα οδηγείται άμεσα και χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
4. Απαγόρευση σύλληψης δικηγόρου κατά τη διάρκεια δίκης. (α) Δεν επιτρέπεται η σύλληψη δικηγόρου, για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ή στο στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας και μέχρι το πέρας αυτής. (β) Στην περίπτωση, που δικηγόρος κατηγορείται για εξύβριση και δυσφήμηση του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εκτελεί τα καθήκοντά του, ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 117 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η πράξη εκδικαστεί αμέσως η απόφαση, που εκδίδεται σε βάρος του δικηγόρου, εκτελείται μόνο όταν αυτός εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά του στη δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγορήθηκε κατά το προηγούμενο εδάφιο.
5. Άρνηση μαρτυρίας. (α) Όταν ο δικηγόρος καλείται με απόφαση του δικαστηρίου ή διάταξη του εισαγγελέα να προσέλθει να καταθέσει ως μάρτυρας είτε κατά την προδικασία είτε κατά την κυρία διαδικασία οφείλει να αρνηθεί να καταθέσει για όσα του έχει εμπιστευθεί ο εντολέας του, ανεξάρτητα αν στο μεταξύ έχει λυθεί η εντολή. (β) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανήκει στο δικηγόρο η απόφαση να καταθέσει και μέχρι ποιο βαθμό και μέτρο για πράγματα που του εμπιστεύθηκε ο εντολέας του ή προέκυψαν κατά το χειρισμό της υπόθεσης αφού σταθμίσει ότι η τήρηση του απορρήτου είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κατά την άσκηση του υπερασπιστικού λειτουργήματος του.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:32 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕΛΩΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΗΣ Ή ΕΓΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ Η ΓΙΑ ΨΙΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΩΝ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ!!!ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΨΩΜΙ ΝΑ ΦΑΝΕ!!!!!ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΝΥΤΗ ΟΤΑΝ Η ΜΗΝΥΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΗΛΩΣ ΒΑΣΙΜΗ ΟΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΝΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ!!!!!!

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ!!!ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ (ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ) ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΜΕΛΗΜΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ???????????????

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 12:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΜΗΝΥΣΗ Ή ΕΓΚΛΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΕΛΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ Ή ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΥΜΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΜΗΝΥΣΗ Ή ΕΓΚΛΗΣΗ ΑΤΕΛΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ.ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ.

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:59 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η παρ. 4 έχει διαμορφωθεί με βάση την ποινική δίκη. Στην πολιτική και διοικητική δίκη όμως είναι εξίσου σημαντική η μετά την συζήτηση κατάθεση προτάσεων, υπομνήματος ή προσθήκης-αντίκρουσης.
    Η παρ. 5 έχει διατύπωση διαφορετική από αυτήν των ΚΠολΔ 400 – 401 και ΚΠοινΔ 212, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερμηνευτικά προβλήματα, αν και το άρθρο 167 του νομοσχεδίου χαρακτηρίζει τις διατάξεις του νέου κώδικα ως ειδικές.