‘Αρθρο 36: Υποχρέωση σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου

. Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται και απολαμβάνει τον σεβασμό και την τιμή που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο ή Αρχή που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου.
2. Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό.
3. Η παράβαση των πιο πάνω αρχών και κανόνων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και 2 του παρόντος άρθρου αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπαίτιο.

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 23:57 | ΑΜ

    Να γίνει σαφές ότι οι δικηγόροι δικαιούνται κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση στις δημόσιες υπηρεσίες (όχι για λόγους πρεστίζ) αλλά γιατί η δουλειά τους απαιτεί συνεχή παρουσία σε αυτές και η εξυπηρέτησή τους με το υπόλοιπο κοινό (ιδιώτες) επιφέρει απώλεια χρόνου και επαύξηση της αμοιβής τους, την οποία μετακυλύουν στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να είναι όλοι χαμένοι.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν προβλέπονται κυρώσεις. ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 09:58 | Γεώργιος Βαναρούδης

    Καλό θα ήταν να συμπληρωθεί ότι: «… και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα». Η προτεραιότητα αυτή του Δικηγόρου σε μια Δημόσια Υπηρεσία έναντι του πολίτη που παρίσταται χωρίς Δικηγόρο, εδράζεται στο ότι ο Δικηγόρος συνεχώς και καθημερινά παρίσταται σε Δημόσιες Υπηρεσίες για πληθώρα εντολέων του, σε αντίθεση με τον πολίτη ο οποίος περιστασιακά εμφανίζεται σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:46 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    Αρθρο 36: Στην παρ. 2 να προστεθεί: «Ο δικηγόρος δικαιούται να ερευνά σε κάθε δημόσια υπηρεσία για την διακρίβωση της περιουσιακής κατάστασης προσώπων προς εκτέλεση διαταγών πληρωμής, προσωρινών διαταγών και αποφάσεων δικαστηρίων στα οποία έχει παρασταθεί ή προς λήψη δικαστικών μέτρων κατ’αυτών καθώς και να λαμβάνει γνώση κάθε είδους εγγράφων ή στοιχείων, ακόμα και φορολογικών, που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι απαραίτητα για την προάσπιση δικαιωμάτων του εντολέα του, εφόσον αποδεικνύει εγγράφως τη νομιμοποίησή του και το ειδικό έννομο συμφέρον του εντολέα του». Πρέπει επιτέλους να δοθούν στον δικηγόρο τα δικαιώματα που χρειάζονται για να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του πολίτη-εντολέα του που θίγεται. Ο Δημόσιος Τομέας τομέας και οι τράπεζες έχουν ανεξάντλητα μέσα πληροφόρησης και ιδιαίτερα προνόμια έναντι των απλών πολιτών, που θα πρέπει να εξισορροπηθούν για λόγους ισονομίας και αναλογικότητας με τέτοιες προβλέψεις. Αρκετά ισοπεδώνεται και μειώνεται η δικαστική προστασία του πολίτη με το υψηλό κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη (αυξημένα παράβολα, επιβάρυνση με ΦΠΑ για το σπουδαιότερο κοινωνικό αγαθό της δικαιοσύνης κλπ.). Τουλάχιστον ας του δοθούν κάποια όπλα. Γιατί το Δημόσιο και οι τράπεζες να ξέρουν τα Ε9 των οφειλετών τους και ο απλός πολίτης που έχει πέσει θύμα απάτης και υποφέρει οικονομικά να μην μπορεί ουσιαστικά να κυνηγήσει τους οφειλέτες του ; Γιατί να είναι επιλεκτικό το φορολογικό απόρρητο υπέρ των κακοπληρωτών κλπ. ;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:36 | Δημήτρης

    Δηλαδή τελικά παραμένει η μια ώρα επιπλέον ή όχι; Η διάταξη είναι ασαφής.

    Όσον αφορά τα του σεβασμού η διάταξη είναι αόριστη.
    Να καταργηθεί ρητά η υποχρέωση παροχής εξουσιοδότησης προς το δικηγόρο (στην ποινική διαδικασία και σε μερικές πτυχές του αστικού πχ στην αίτηση για κατάσταση οφειλών στον 3869/2010).

    Ο δικηγόρος, αφού επιδεικνύει ταυτότητα, ή έχει εντολή ή δεν έχει. Αφού υπογράφει ή δηλώνει τα στοιχεία του, αναλαμβάνει την ευθύνη.

    Ποιος ο λόγος να εξομοιώνεται ο δικηγόρος με τους διεκπεραιωτές; Όπου ο νόμος απαιτεί αυστηρές διατυπώσεις, να απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

    Από τη μια ο δικηγόρος έρχεται σε άμεση επαφή με τα προσωπικά δεδομένα του εντολέα του, προκειμένου να εκτελέσει την εντολή και από την άλλη του ζητάνε όλες οι υπηρεσίες (αγνοώντας την εγκύκλιο του Παυλόπουλου) εξουσιοδοτήσεις.

    Η υπεράσπιση μιας αρχής ή ενός δικαιώματος, περνάει μέσα από τον ορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας, συγκεκριμένης ενέργειας ή παράλειψης. Η υπό πρόταση διάταξη, για τον σεβασμό προς το πρόσωπο του δικηγόρου, δεν κατοχυρώνει τίποτα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:25 | Αναστάσιος Φράγκος

    «2. Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό.» Επιπλέον να επιτρέπεται η είσοδος στα υποθηκοφυλακεία μέχρι τις 14:30