‘Αρθρο 49:Παροχή Υπηρεσιών προς Δικηγόρους και Δικηγορικές Εταιρίες

Δικηγόροι μπορούν να απασχολούνται από άλλους δικηγόρους ή από δικηγορικές εταιρίες για ορισμένη ή ορισμένες υποθέσεις ή αποκλειστικά. Η σχετική συμφωνία δεν θίγει την επιστημονική ανεξαρτησία τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους ακόμη κι όταν ενεργούν συντονισμένα με άλλους δικηγόρους ή στην περίπτωση συνεργασίας με δικηγορική εταιρεία με τους εταίρους και λοιπούς συνεργάτες της εταιρείας.
2. Όταν η συνεργασία του δικηγόρου με άλλο δικηγόρο ή με δικηγορική εταιρεία είναι αποκλειστική, η σχετική συμφωνία είναι έγγραφη και πρέπει να κατατεθεί μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή της στο Δικηγορικό Σύλλογο του απασχολούντος δικηγόρου ή στο Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας της εταιρείας. Διαφορετικά η ρύθμιση της σχέσης δεν υπάγεται στο παρόν άρθρο.
3. Η έγγραφη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον :
(α) τη διάρκεια της συνεργασίας,
(β) την συμφωνούμενη αμοιβή που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αμοιβή δικηγόρου, ο οποίος με αντίστοιχο χρόνο δικηγορίας προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο,
(γ) τον τρόπο καταβολής της αμοιβής,
(δ) τον τρόπο λύσης της συνεργασίας και την οφειλόμενη αποζημίωση, όπως αυτή θα συμφωνείται ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους.
4. Η εντολή χειρισμού υπόθεσης στο πλαίσιο της ρύθμισης της παραγράφου 1 λογίζεται ότι έχει δοθεί στον εντολέα δικηγόρο ή στην εντολέα δικηγορική εταιρεία.
5. Κάθε άλλη διάταξη ουσιαστικού ή τυπικού νόμου, αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργείται.

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 14:23 | Χαρούλα

    Για την περίπτωση αποκλειστικής συνεργασίας πρέπει να προβλέπεται και υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών του συνεργάτη, όπως στην περίπτωση των εμμίσθων δικηγόρων, αφού στην ουσία και στην πράξη το καθεστώς εργασίας είναι το ίδιο.

  • 18 Φεβρουαρίου 2013, 11:53 | Έλενα Κοτάκη

    Στην περίπτωση ύπαρξης αποκλειστικής συνεργασίας δικηγόρου με άλλο δικηγόρο ή με δικηγορική εταιρεία εκτός των ανωτέρω που χρειάζεται να περιλαμβάνει η έγγραφη συμφωνία δεν γίνεται σε κάνενα σημείο του άρθρου αναφορά στον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κατ’ αναλογία με τη σχέση έμμισθης εντολής. Δεδομένου ότι επί της ουσίας υπάρχει «εξαρτημένη σχέση εργασίας» με τον εντολέα -εργοδότη θεωρώ ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοσθούν και στο συγκεκριμένο άρθρο οι διατάξεις που ισχύουν και στην έμμισθη εντολή (άδειες, επιδόματα, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 14:32 | Αλεξιος Θεοδωροπουλος

    Εάν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να βελτιώσουμε την δικηγορία και να την προσαρμόσουμε στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα η έγγραφη συμφωνία πρέπει να καταστεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ έτσι ώστε να υπάρχει μια ελάχιστη προστασία για τον, νέο κυρίως, δικηγόρο. Άλλωστε ακόμα και το Μνημόνιο προβλέπει την δυνατότητα ύπαρξης κανόνων αμοιβής για τους ασκούμενους.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 23:36 | ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

    Η ρυθμιση της συνεργασιας μεταξυ δικηγορου και αλλου δικηγορου και μεταξυ δικηγορου και εταιριας θα επρεπε να γινεται με ξεχωριστα αρθρα γιατι προκειται για απασχοληση σε δυο εντελως διαφορετικα μεγεθη «επιχειρησεων»με διαφ διορετικες συνθηκες διαφορετικες απολαβεςκλπ.Πιστευω οτι η συνεργασια με εταιρια πρεπει να ειναι εγγραφη σε καθε περιπτωση (και μη αποκλειστικη συνεργασια).

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:12 | Δημητριος Κυριακαράκος

    Εμμέσως προκρίνονται και άλλα πιο χαλαρά είδη συνεργασίας Δικηγόρων.

  • Το (μη νομικό) σχόλιο δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά προφανώς και σε κάθε άρθρο που γίνεται αναφορά σε εταιρεία ή εταιρείες.
    Με μια πρόχειρη ανάγνωση διαπίστωσα ότι αλλού αναγράφεται εταιρεία και αλλού εταιρία (ακόμα και μέσα στο ίδιο άρθρο). Προτείνεται να τεθεί σε όλες τις περιπτώσεις η ορθή γραφή που είναι αυτή με «ει» (όπως άλλωστε συναντάται και σε όλα τα ετυμολογικά λεξικά).

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 22:45 | Γεώργιος Νικολαϊδης

    Δυστυχώς αυτή η διάταξη δεν τηρείται και πρέπει οι δικηγορικές εταιρίες να ελέγχονται με κάποιον τρόπο. Οι δικηγορικές εταιρίες προσλαμβάνουν δήθεν ανά υπόθεση ενώ επί της ουσίας υπάρχει σχέση «εξαρτημένης εργασίας» αφού οι δικηγόροι αποδέχονται και προσχωρούν στον εσωτερικό κανονισμό του εργοδότη (δεν τον χαρακτηρίζω εντολέα) τους, υποκείμενοι σε ορισμένο ωράριο, καθώς και σε εποπτεία του εργοδότη τους. Οι δικηγορικές εταιρίες πληρώνουν τους εμμίσθους με 800 Ευρώ το μήνα μεικτά, δηλ. χωρίς να συμμετέχουν στις δαπάνες για τα ασφ. ταμεία. Με δεδομένο ότι οι δαπάνες αυτές είναι ανά μήνα 200-400 Ευρώ απομένει στους εργαζομένους δικηγόρους σε τέτοιες εταιρίες ποσό 400 Ευρώ το μήνα επί του οποίου διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%. Δηλ. πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και πως θα καλυφθούν τα ταμεία;

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 20:24 | Sofoklis

    Θα έπρεπε να προβλέπονται: α) φορέας που θα ελέγχει τα γραφεία που απασχολούν δικηγόρους για το αν έχουν συνάψει σύμβαση και β) ποινές ποσοτικοποιημένες στις δικηγορικές εταιρείες/δικηγόρους εργοδότες αλλά και στους εργαζόμενους δικηγόρους για παράβαση σύναψης συμφωνίας ως αναφέρει το άρθρο.