‘Αρθρο 40:Απόρρητο και Εχεμύθεια

Ο δικηγόρος οφείλει να τηρεί αυστηρά εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύεται ο εντολέας του κατά την ανάθεση και εκτέλεση της εντολής ή πληροφορείται κατά τη διάρκεια χειρισμού της υπόθεσης.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 20:48 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 §2, 39, 44, 63, 91 §1, 92 §1 και 94 του ν.δ. 3026/1954 «Περί του Κωδικός των Δικηγόρων» σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 713 επ. ΑΚ, η σχέση δικηγόρου-εντολέως, στην οποίαν προέχει το στοιχείον της προσωπικής εμπιστοσύνης είναι «εντόνως εμπιστευτικού χαρακτήρος». Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ΚπΔ, ‘’ο Δικηγόρος υποχρεούται να τηρή απαραβίαστον την απαιτούμενην υπέρ του εντολέως αυτού εχεμύθειαν, περί όσων ούτος ενεπιστεύθη αυτώ’’.
    Υπό των ανωτέρω διατάξεων, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις των άρθρων 371 ΠΚ, 212 §§1 και 2 ΚΠΔ και 400, 401 και 402 ΚΠολΔ, οριοθετείται και προστατεύεται απολύτως το δικηγορικό απόρρητο, το οποίον, είναι θεσμός δημοσίας τάξεως και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, εκτείνεται και πέραν των χρονικών ορίων ισχύος της μεταξύ εντολέως-δικηγόρου σχέσεως εντολής, καλύπτει ολόκληρο το εύρος της καθ’ οιονδήποτε τρόπον γενομένης επικοινωνίας του εντολέως – κυρίου του απορρήτου με τον δικηγόρο του, υπό την επαγγελματική του αυτή ιδιότητα, αλλά και της με τρίτα πρόσωπα ή άλλες πηγές γενομένης επικοινωνίας του δικηγόρου στα πλαίσια χειρισμού νομικής υποθέσεως του εντολέα.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

    – Στα πλαίσια σχέσεως δικηγόρου- εντολέως, να μην νομιμοποιείται ο δικηγόρος να γνωστοποιεί το περιεχόμενο των μεταξύ του εντολέως διαλόγων – συζητήσεων ή και στοιχείων των υποθέσεων του σε άλλους δικηγόρους, με τους οποίους απλώς συστεγάζεται στο ίδιο γραφείο, δίχως να έχουν συστήσει δικηγορική εταιρεία ή να έχουν από κοινού συμμετοχή στη σχέση με τον εντολέα.
    – Να εκτείνεται το δικηγορικό απόρρητο και σε ασκούμενο δικηγόρο, ο οποίος κατά την άσκηση του στο γραφείο του δικηγόρου του, έλαβε γνώση των υποθέσεων του εντολέα , οι οποίες διακατέχονται.
    Προτείνονται τα παραπάνω καθώς συστεγασμένοι δικηγόροι και ασκούμενοι χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες υπεράσπισης σε αγωγές αμοιβών δικηγόρων επικαλούμενοι την παρουσία και νομιμοποίηση της κατάθεσης τους

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:46 | ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    Πρέπει να προσδιοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος τήρησης του ΑΡΧΕΙΟΥ των υποθέσεων για τους δικηγόρους. Ήτοι για πόσο χρονικό διάστημα, πρέπει να τηρείται το αρχείο μετά την ολοκλήρωση-διεκπεραίωση των υποθέσεων. Επίσης ο αντίστοιχος σεβασμός του απορρήτου της επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και εντολέα από τις διοικητικές και δικαστικές αρχές.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 21:17 | Κ. Ταμπάκης

    Να εξηγηθεί πώς θα συμπορευτεί η διάταξη αυτή με τις διατάξεις στο νόμο περί παράνομης νομιμοποίησης εσόδων, που επιβάλλει υποχρεώσεις στον δικηγόρο αντίθετης κατεύθυνσης