‘Αρθρο 20:Συμμετοχή στο διαγωνισμό

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό δικηγόρων έχει ο ασκούμενος δικηγόρος που συμπλήρωσε το νόμιμο χρόνο άσκησης.
2. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, όσοι κωλύονται να διορισθούν δικηγόροι ή συντρέχει στο πρόσωπό τους ασυμβίβαστη ιδιότητα.
3. Κάθε ασκούμενος δικηγόρος εξετάζεται στην έδρα της αρμόδιας εφετειακής επιτροπής.
4. Ο ασκούμενος δικηγόρος υποχρεούται να συμμετάσχει στον προσεχή ή τον επόμενο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων μετά τη συμπλήρωση του νόμιμου χρόνου άσκησης. Με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο ασκήθηκε, ο ασκούμενος δικηγόρος εφόσον δεν συμμετείχε στον παραπάνω διαγωνισμό, μπορεί να γίνει δεκτός και σε μεταγενέστερο διαγωνισμό, εφόσον αποδεικνύεται σοβαρός λόγος που δικαιολογεί τη μη συμμετοχή στον προηγούμενο.
5. Για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό ο ασκούμενος δικηγόρος υποβάλλει αίτηση σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 12:19 | Αναστασία Γιογλή

    Κώλυμα συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά και η κατοχή τίτλου σπουδών που δεν έχει αναγνωρισθεί ως «ισότιμος και αντίστοιχος», δηλαδή απαιτείται και πάλι ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό η ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου (βλ ανωτέρω υπό άρθρα 6, 12).

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 22:38 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η διοργάνωση πανελλήνιου διαγωνισμού εξασφαλίζει ότι όλοι οι ασκούμενοι εξετάζονται στα ίδια θέματα. Απαιτεί όμως την δημιουργία κεντρικής οργάνωσης για τον καθορισμό των θεμάτων και την διαβίβασή τους στα εξεταστικά κέντρα. Είναι άραγε αναγκαία η δημιουργία ενός επί πλέον κεντρικού μηχανισμού;
    Η παράγραφος 2 είναι περιττή γιατί τα ίδια κωλύματα ήδη αποτελούν κωλύματα εγγραφής ως ασκουμένου.
    Η παρ. 3 αναφέρεται σε «αρμόδια εφετειακή επιτροπή», δηλαδή σε όρο για τον οποίο δεν υπάρχει ορισμός στο άρθρο 22 ενώ στο άρθρο αναφέρονται οργανωτικές επιτροπές.
    Στην παρ. 4 για συμμετοχή σε μεταγενέστερο διαγωνισμό απαιτεί απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου; Για ποιο λόγο; Η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό ανάγεται σε πειθαρχικό παράπτωμα; Γιατί να μην αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου; Και αν δεν δοθεί η έγκριση αυτή ποια είναι η συνέπεια; Επαναλαμβάνει την άσκηση ή διαγράφεται ο ασκούμενος;

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 18:17 | Χαρλαύτης Ευθ. Χρίστος

    Άρθρο 20 παρ. 4
    Έχει κριθεί με αποφάσεις του Σ.τ.Ε. ότι οι οριζόμενες από τον Κώδικα περί Δικηγόρων προθεσμίες για την εγγραφή των ασκουμένων στα σχετικά βιβλία του Δικηγορικού Συλλόγου και για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ασκουμένων για τη λήψη άδεις άσκησης επαγγέλματος, είναι αντισυνταγματικές. Πρέπει επομένως να διαγραφεί η εν λόγω διάταξη από το σχέδιο νόμου.

  • Προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις των ασκουμένων να είναι:
    α) η παράστασή τους σε 10 σεμινάρια του Συλλόγου, όπου θα καλούνται δικαστές και δικηγόροι να αναπτύξουν και κατόπιν να συζητήσουν με τους ασκούμενους πρακτικά ζητήματα της δικηγορίας, π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, αναγκαστική εκτέλεση, αυτόφωρη διαδικασία, κ.ά.
    β) η συμμετοχή τους σε μια εικονική δίκη, που θα διοργανώνεται από τον Σύλλογο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και στην οποία θα καλούνται οι ασκούμενοι να γράψουν προτάσεις, να εξετάσουν μάρτυρες, κ.ο.κ. (πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία από την απλή παράσταση σε ένα δικαστήριο).

    Ενόψει των ανωτέρω, καταργητέες ως αναποτελεσματικές θεωρούνται οι υποχρεωτικές παραστάσεις, καθώς ως επί το πλείστον στην πράξη είναι «κυνήγι υπογραφών».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 03:25 | panos

    ΘΕΩΡΩ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΡΘΟ!
    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ,
    ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ
    ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ !
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΔΙΚΕΙΚΤΙΚΑ ΩΣ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗ ΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ .