‘Αρθρο 58:Δικαίωμα σε αμοιβή – Ανάλογη Προκαταβολή.

Ο δικηγόρος δικαιούται να λάβει αμοιβή από τον εντολέα του για κάθε εργασία του, δικαστική ή εξώδικη, καθώς και για κάθε δαπάνη δικαστηριακή ή άλλη που κατέβαλε για την εκτέλεση της εντολής που του ανατέθηκε. Δικαιούται επίσης να εισπράξει από τον εντολέα του προκαταβολή έναντι της αμοιβής ή των δαπανών του, κατά την έναρξη ή την πρόοδο της εργασίας

  • 16 Φεβρουαρίου 2013, 12:24 | Μαρία Μαγγιρίδου, Προϊστ. Δικηγόρος Δικαστικού Γραφείου Α.Π.Θ.

    Θα πρέπει να προβλεφθεί πενταετής παραγραφή για τις αξιώσεις από αμοιβές των δικηγόρων. Δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο νέο Κώδικα, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις περί παραγραφής των πειθαρχικών αδικημάτων των δικηγόρων και των αγωγών αποζημίωσης των δικηγόρων προς τους εντολείς τους. Αν δεν προβλεφθεί, υπάρχει κίνδυνος να ισχύσει η διετής παραγραφή, ιδίως όταν εντολέας μας είναι το Δημόσιο (σε εναρμόνιση με τις πρόσφατες αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων και του ΑΕΔ), με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό. Μήπως για το λόγο αυτό δεν προβλέπεται διάταξη περί παραγραφής???

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:20 | Αναστασία Γιογλή

    Άρθρα 58 έως 88: α) οι παραπομπές σ’ άλλα άρθρα είναι προφανώς εσφαλμένες
    β) Στο εδαφ β της παρ 5 πρέπει να απαλειφθεί η φράση «άλλως και σε κάθε περίπτωση»
    γ) να προβλεφθεί για λόγους ισότητας νόμιμη αναλογική αμοιβή και στις χρηματικού περιεχομένου διοικητικές διαφορές.
    δ) Να ορισθεί ρητά ότι η παραγραφή των αξιώσεων των Δικηγόρων για τις δικηγορικές αμοιβές είναι 10ετής, ή, τουλάχιστον, 7ετής, λαμβανομένου υπόψη ότι δύσκολα οι Δικηγόροι αποφασίζουν να στραφούν δικαστικά κατά εντολέα τους , λόγω της προσωπικής σχέσης εμπιστοσύνης, που τους συνδέει.

  • 11 Φεβρουαρίου 2013, 11:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΕΙΡΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ- ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ -ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 11:11 | Πάνος

    Ο δικαιότερος τρόπος δικηγορικής αμοιβής είναι η χρονοχρέωση. Αυτός είναι ο κανόνας στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες και στις Η.Π.Α. όπου το επάγγελμα του δικηγόρου έχει εξελιγχθεί και προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Αυτός ο τρόπος αμοιβής είναι ο δικαιότερος και για τον πελάτη. Απλά χρειάζεται το δικηγορικό γραφείο να έχει τα τεχνικά μέσα να καταγράφει τις ώρες που βάζει ένας δικηγόρος σε μια υπόθεση και να μπορεί έτσι ακολούθως να παρουσιάζει με στοιχεία την εργασια του αυτή στο πελάτη. Η δικηγορικοί σύλλογοι δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν συμφωνίες δικηγόρων – πελατών. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να προετοιμάζουν κατάλληλα τα μέλη τους να κατοχυρώνουν την οικονομική συμφωνία με τον πελάτη και να παρεμβαίνουν σε βάρος δικηγόρων που λειτουργούν αθέμιτα απασχολούμενοι σε υποθέσεις με πολύ χαμηλές αμοιβές, οι οποίοι και ευθύνονται για τη διαμόρφωση συμπεριφορών των πελατών στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών, οι οποίοι αναζητούν φτηνή δικηγορική υπηρεσία, και οι οποίοι επίσης ευθύνονται για την έλλειψη ποιότητας της δικηγορικής υπηρεσίας, η οποία για να είναι ποιοτική θέλει ώρες και ανάλογη αμοιβή. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι: ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ή ΦΤΗΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:31 | Κωνσταντίνος Ξενάκης

    Όλα τα άρθρα που αφορούν σε αμοιβές Δικηγόρων πρέπει να εκλείψουν.
    Δεν πρέπει να εμπλέκεται κανείς στα οικονομικά δικαιώματα και συμφωνίες με πεάτες ενός ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος μάλιστα -κατά τεκμήριο- είναι ικανός να πεοστατεύει τα οικονομικά του συμφέροντα.
    Είπαμε να προχωρήσουμε μπροστά, με ανταγωνιστική αγορά και να μη μείνουμε στους αδόκιμους προστατευτισμούς του παρελθόντος.