Άρθρο 140: Γενικές Αρχές.

1. Η πειθαρχική δίκη είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη.
2. Οι πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
3. Η ποινική διαδικασία δεν αναστέλλει την πειθαρχική. Ο πειθαρχικός δικαστής δύναται να διατάξει την αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας, έως ότου περατωθεί η ποινική. Σε περίπτωση αθώωσης στη ποινική δίκη, δύναται να επαναληφθεί η πειθαρχική διαδικασία. Πάντως, οι διαπιστώσεις που εμπεριέχονται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή αμετάκλητο βούλευμα, για την ύπαρξη ή μη ορισμένων γεγονότων, γίνονται δεκτές και στην πειθαρχική δίκη.
4. Κανένας δεν διώκεται για δεύτερη φορά για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο και επιβάλλεται μόνο μία πειθαρχική ποινή. Νέα πειθαρχική δίωξη για το ίδιο παράπτωμα είναι απαράδεκτη. Διαφορετική νομική υπαγωγή των ίδιων περιστατικών δεν καθιστά την πειθαρχική αγωγή νέα.
5. Περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ιδίου παραπτώματος θεωρούνται ως ενιαίο σύνολο, η βαρύτητα του οποίου λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό και την επιμέτρηση της ποινής.
6. Η χάρη, η αποκατάσταση, καθώς και η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο άρση του ποινικώς κολάσιμου της πράξης ή η ολική ή μερική άρση των συνεπειών της ποινικής καταδίκης δεν αίρουν το πειθαρχικώς κολάσιμο της πράξης.
7. Αν από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, διατάξεις κωδίκων δεοντολογίας και εσωτερικοί κανονισμοί του οικείου δικηγορικού συλλόγου, αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου και αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Χώρας, εφαρμόζονται εκείνες οι διατάξεις που είναι ευμενέστερες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για το διωκόμενο.
8. Παραίτηση ή μετάθεση του δικηγόρου πριν από την έναρξη ή κατά την διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας για την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης ούτε την εμποδίζει ούτε την καταργεί.

  • 14 Φεβρουαρίου 2013, 12:33 | Κώστας Δημητρίου

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ :
    Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ (6ΜΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΒΑΝ).
    Η ΜΗ ΛΗΨΗ ΥΠΟΨΗ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ.
    Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.

    ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ , ΑΝ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ Ή ΚΑΤΟΠΙΝ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:39 | Αναστασία Γιογλή

    Στην παρ 8 μετά τη λέξη οριστικής να προστεθεί η φράση «ή της προσωρινής»

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 13:31 | Κ.Ν.ΚΑΡΛΗΣ

    Η πειθαρχική ποινή είναι σε κάθε περίπτωση ποινή κατά την έννοια του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ κρινόμενη με βάση τα κριτήρια που έχει καθιερώσει η νομολογία του ΕΔΔΑ. Οι παρ.3-6 του άρθρου 140 εκ πρώτης όψεως γεννούν αμφιβολίες για την συμβατότητά τους με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Έστω και αν προβλέπεται έφεση ενώπιον του ανωτάτου πειθαρχικού συμβουλίου, ο εν συνεχεία δικαστικός έλεγχος είναι ακυρωτικός και όχι έλεγχος ουσίας. Κατά συνέπεια κατά την πειθαρχική διαδικασία πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 6 και 7 της ΕΣΔΑ (βλ. επί της αρχής της δημοσιότητας των συνεδριάσεων ΣτΕ Ολομ 3319-3320/2010). Εξάλλου δεν είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις του ΔΣ και της ΓΣ να δημιουργούν δεσμεύσεις η παράβαση των οποίων να συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα (βλ . Ολ.ΣτΕ 2512/1997).