‘Αρθρο 72: Αμοιβή για σύνταξη επιταγής προς εκτέλεση.

1. Για τη σύνταξη επιταγής προς εκτέλεση τίτλων εκτελεστών η νόμιμη αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σε ποσοστό 2% αν ο εκτελεστός τίτλος έχει εκδοθεί από το ειρηνοδικείο, 1,5% αν ο εκτελεστός τίτλος έχει εκδοθεί από το μονομελές πρωτοδικείο, 1% αν έχει εκδοθεί από το πολυμελές πρωτοδικείο ή το εφετείο ή τον Άρειο Πάγο επί του συνολικού ποσού που ορίζεται στην επιταγή.
2. Σε περίπτωση που η απαίτηση δεν είναι χρηματική, η νόμιμη αμοιβή του δικηγόρου για τη σύνταξη της επιταγής ανέρχεται στο ποσό της δικαστικής δαπάνης που επιδικάστηκε και αν δεν επιδικάστηκε σε 100 ευρώ. Στο ποσό αυτό ορίζεται και η αμοιβή για τη σύνταξη της επιταγής για εκτέλεση περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης.
3. Εάν περισσότεροι συνοφειλέτες ή συγκάτοχοι πράγματος επιτάσσονται με χωριστή επιταγή ή με την ίδια, που κοινοποιείται στον καθέναν απ’ αυτούς, οφείλεται μία αμοιβή.

  • 17 Φεβρουαρίου 2013, 12:51 | Μιχαήλ Ρέπουλης

    Tα ποσοστά 2%, 1,5%, 1% είναι υπερβολικά και πλησιάζουν την αμοιβή της σύνταξης της αγωγής.Συνήθως η επιταγή δεν ξεπερνά τη μία σελίδα.
    Το ποσό πρέπει να ορισθεί κατά πάγιο τρόπο αυξανόμενο ανάλογα με το δικαστήριο, με ελάχιστο όριο τα 100 ευρώ. Αλλιώς να ορισθεί σε 1% επί του επιτασσομένου κεφαλαίου, χωρίς τους τόκους. Επίσης να ορισθεί ποσό 100 ευρώ ως αμοιβή για τη σύνταξη της εντολής προς εκτέλεση διότι υπάρχει νομοθετικό κενό.

  • 12 Φεβρουαρίου 2013, 11:12 | nikolaos stavropoulos

    τα ποσοστά πρέπει να υπολογίζονται επί του συνολικού ποσού της επιταγής και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, διότι μπορεί π.χ μία επιταγή απόφασης ειρηνοδικείου να είναι 25.000 ευρώ και μία επιταγή απόφασης εφετείου 5.000 ευρώ ! Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2, να οριστεί σε τουλάχιστον 200 ευρώ, 100 ευρώ είναι πολύ λίγα, αν π.χ πρέπει να πάει ο δικηγόρος, από Αθήνα στο ειρηνοδικείο Σαλαμίνας, 100 ευρώ είναι σχεδόν τα έξοδα

  • 10 Φεβρουαρίου 2013, 23:20 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Μήπως είναι ιδιαίτερα υπερβολικό το ποσοστό αμοιβής για σύνταξη επιταγής προς εκτέλεση του άρθρου 72.1? Αυτό θα έπρεπε να είναι πάγιο κατά βαθμό δικαστηρίου. Αλλοίμονο αν η επιταγή κοστολογείται όσο και η αγωγή.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:32 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    παρ.1: Να τεθεί και ελάχιστο όριο 100 ευρώ και το ίδιο ποσό να οριστεί και για την εντολή προς εκτέλεση που δίδεται στον δικαστικό επιμελητή μετά την επιταγή προς εκτέλεση, αλλιώς θα υφίσταται πάλι νομοθετικό κενό αυτή τη φορά για την αμοιβή της εντολής προς εκτέλεση.