Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής

1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτιμώνται με 45 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αξιολογείται με 17 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι σπουδών: 9 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα: 6 μονάδες.
ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες.
γγ) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 3 μονάδες.
εε) Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 1,5 μονάδες.
Η κατοχή περισσότερων του ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αξιολογείται κατ’ ανώτατο όριο με 5 μονάδες και στην περίπτωση αυτή δεν μοριοδοτείται η κατοχή τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης.
Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες.
Η κατοχή των τίτλων της παρούσας περίπτωσης αξιολογείται εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πτυχίου που οδήγησε στο διορισμό στην εκπαίδευση.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).
β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 1,50 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,80 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου δεν μοριοδοτούνται σύμφωνα με την παρούσα υποπερίπτωση.
ββ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,40 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου μοριοδοτούνται για την πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 με 0,80 μονάδες, ενώ για τη γνώση και τρίτης ξένης γλώσσας του ίδιου επιπέδου μοριοδοτούνται με 0,40 μονάδες.
γγ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα.
δδ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 0,50 μονάδες.
Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Επιμόρφωση: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) / Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.): 0,5 μονάδες.
ββ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας: 0,5 μονάδες.
Οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά της παρούσας περίπτωσης αξιολογούνται εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ε) Διδακτικό – επιμορφωτικό έργο: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι. ή στα Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,5 μονάδες ανά εξάμηνο.
ββ) Συμμετοχή ως επιμορφωτής σε επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες.
στ) Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.): 0,5 μονάδες για κάθε εξάμηνο συμμετοχής και έως 1 μονάδα.
ζ) Συγγραφικό έργο και εισηγήσεις σε συνέδρια: 2,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων: 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά: 0,25 μονάδες για κάθε άρθρο και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
γγ) Εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α.Ε.Ι. ή άλλους εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό φορείς ή επιστημονικούς φορείς ή επιστημονικά περιοδικά: 0,2 μονάδες για κάθε εισήγηση και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής εισήγησης λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
δδ) Συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών του Ι.Ε.Π. ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.): 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα και έως 0,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας αξιολογείται με 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διοικητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 1 μονάδα ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε.: 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) Άσκηση καθηκόντων υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.: 0,25 μονάδες ανά έτος και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
β) Διδακτική εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.
ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου ή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, του Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων, του υπεύθυνου και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Σ.Σ.Ν., του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.), καθώς και του Διευθυντή και Υποδιευθυντή Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
4. Το κριτήριο της διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας αποτιμάται με 5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
α) Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διατελέσει σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, αποτιμάται με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄.
β) Για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, αξιολογείται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής στο πλαίσιο της προσωπικής συνέντευξης που προβλέπεται στην παρ. 5.
5. Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Η συνέντευξη περιλαμβάνει παρουσίαση από τον υποψήφιο σχεδίου προβληματισμού και δράσης με αναφορά σε θέμα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τύπος συνέντευξης με τη χρήση έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε μέλος του συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και αιτιολογημένη βαθμολογία. Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προσαρτάται στα σχετικά πρακτικά.
6. Το συμβούλιο επιλογής μπορεί με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που από τη συνέντευξη διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης.

  • 18 Μαρτίου 2018, 23:07 | Βασίλης

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η τόσο μεγάλη πριμοδότηση στους παλιούς εκπαιδευτικούς με 10 μόρια.

    Μια απλή σύγκριση αρκεί για να γίνει κατανοητή η αδικία!

    Ένας παλιός εκπαιδευτικός με 20 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας και ΚΑΝΕΝΑ άλλο προσόν παίρνει 10 μόρια.

    Ένας νεότερος εκπαιδευτικός με 10 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας, που δεν είναι καθόλου λίγα για να πεις πως είναι άπειρος και επιπλέον διδακτορικό, 3 μεταπτυχιακά & 2ο πτυχίο παίρνει 9 μόρια!

    Αν πιστεύετε αξιότιμοι νομοθέτες πως από τους 2 πρέπει να έχει μεγαλύτερη μοριοδότηση ο παλιός επειδή απλά ΕΠΕΙΔΗ είναι παλιος, χωρίς καν να έχει αξιολογηθεί αν ακόμα και αυτά τα 10 επιπλέον χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας έκανε κάτι πρωτοποριακό/καινοτόμο ή ίδρωσε την φανέλα στην τάξη και όχι απλά έγραφε χρόνια, προσωπικά λυπάμαι πολύ.

    Ευχαριστώ για το βήμα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη.

  • 18 Μαρτίου 2018, 22:54 | Νταή Α.

    Με ποια λογική σε περίπτωση που κάποιος έχει δυο μεταπτυχιακά και διδασκαλείο δεν μοριοδοτείται το διδασκαλείο, δηλαδή ένα από τα πτυχία του που σε άλλους μοριοδοτείται, και μάλιστα όταν οι τομείς των σπουδών του είναι σε διαφορετικά πεδία.

  • 18 Μαρτίου 2018, 22:37 | Νικος

    Ερώτημα:
    α)Ένα μεταπτυχιακό 3,5 . Πέραν του ενός μεταπτυχιακού +1,5.Άρα συνολο 5.
    αα)Ένα διδακτορικό 6. Πέραν του ενός διδακτορικού +?
    β) Ένα μεταπτυχιακό 3,5 . Και ένα διδακτορικό +6 σύνολο =9,5=9
    ββ) Ένα διδακτορικό 6. Και ένα ακόμη διδακτορικό πόσο πρέπει να δίνει?
    Παράδοξο.
    Ο Α έχει ένα μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά και ένα διδακτορικό στα Θεωρητικά Μαθηματικά.Παίρνει 9μορια
    Ο Β έχει ένα διδακτορικό στα παιδαγωγικά και ένα διδακτορικό στα Θεωρητικά Μαθηματικά . Θα πάρει 6?
    Δηλ. στο ίδιο αντικείμενο το μεταπτυχιακό μετράει 3 μόρια ενώ το διδακτορικό τίποτα.
    Προφανώς πρέπει με το δεύτερο διδακτορικό να πιάνει κάποιος το 9!!

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:57 | ΔΗΜΟΣ

    Για τους υποδιευθυντές ΣΔΕ δεν αναγνωρίζεται υπηρεσία ούτε διοικητική ούτε διδακτική παρότι διδάσκουν 9 ώρες εβδομαδιαία. Στα ΙΕΚ που δεν διδάσκουν καθόλου αναγνωρίζεται!

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:55 | Ολια

    ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Εφ’όσον πρόκειται για επιλογή στελεχών εκπαίδευσης δεν θα’πρεπε να μοριοδοτείται διαφορετικά ένα μεταπτυχιακό Οργάνωσης & Διοίκησης της Εκπαίδευσης ή ένα δεύτερο πτυχίο Ψυχολογίας από ένα οποιουδήποτε άλλου γνωστικού αντικειμένου, όπως για παράδειγμα οι (!!)ιχθυοκαλλιέργειες το οποίο μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρον αλλά δεν σχετίζεται ουδόλως ως προς τη συνάφεια με την άσκηση διοικητικού έργου από στελέχη εκπαίδευσης;

    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Γιατί η διδακτική εμπειρία ενός εκπαιδευτικού είναι τόσο σημαντική και μοριοδοτείται με 10 μονάδες, ενώ ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός μπορεί να διδάσκει με ακατάλληλο τρόπο για 20 χρόνια αφού κανείς ποτέ δεν αξιολόγησε τον τρόπο που διδάσκει και δεν τον βοήθησε να διορθώσει πιθανά λάθη τα οποία επαναλαμβάνει εδώ και 20 χρόνια και που του δίνουν το δικαίωμα να κάνει αίτηση απ’ το γεγονός και μόνο πως βρίσκεται μέσα στην τάξη τόσα χρόνια;

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:31 | Σπύρος

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η εμμονή με το διδασκαλειο απ την στιγμή που δεν υφίσταται δυστυχως αδικούνται πάρα πολύ συνάδελφοι…

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:28 | ΛΙΝΑ

    Tο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών επαγγελματικής ισοδυναμίας(ΦΕΚ 527/Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ.-18.11.2012).
    Θα πρέπει να μετράει στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής.

    Οι επιμορφώσεις από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ)του ΕΚΔΔΑ το οποίο είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να υπολογίζονται.

  • 18 Μαρτίου 2018, 20:48 | ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
    δ) Επιμόρφωση
    Να μοριοδοτείται και η βεβαίωση πιστοποίησης από το ΕΚΔΔΑ για πάνω από 100 ώρες με 0,50 μονάδες
    ζ) Συγγραφικό έργο
    αα) Να μοριοδοτείται και η συγγραφή επιστημονικών βιβλίων σε σχέση με την ειδικότητα και όχι μόνο η συγγραφή σχολικών εγχειριδίων
    δδ) Να μοριοδοτείται και η συμμετοχή σε ομάδες αξιολόγησης Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών και όχι μόνον η συμμετοχή σε ομάδες συγγραφής ΑΠΣ.
    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
    γγ) Να μοριοδοτείται η άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού έργου με 0,5 μονάδες ανά έτος και ως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
    Διδακτική εμπειρία
    Να μοριοδοτείται με 0,5 μονάδες ανά έτος, πέραν των 10 ετών, με ανώτατο όριο τις 5 μονάδες
    και να μοριοδοτηθεί και η εκπαιδευτική προϋπηρεσία με 0,5 μονάδες ανά έτος, πέραν των 12 ετών, με ανώτατο όριο τις 5 μονάδες.

  • 18 Μαρτίου 2018, 20:19 | Christos

    στην παράγραφο

    ββ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας: 0,5 μονάδες.

    να προστεθούν και τα πιστοποιητικά ετήσιας επιμόρφωσης από φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας και τα Ερευνητικά Κέντρα.

  • 18 Μαρτίου 2018, 20:10 | Christos

    να προστεθούν και τα πιστοποιητικά ετήσιας επιμόρφωσης από φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας και τα Ερευνητικά Κέντρα.

  • 18 Μαρτίου 2018, 20:08 | Απόστολος Σπαθής

    Στο Σ/Ν υπάρχει μόνο ένας συμψηφισμός μορίων για κατοχή πτυχίων «Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες». Για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να αποσυρθεί ή να προστεθούν συμψηφισμοί μορίων και σε άλλους συνδυασμούς πτυχίων όπως «Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιολογείται με 4,5 μονάδες».

  • 18 Μαρτίου 2018, 19:55 | Ιωάννης

    Η διδακτική εμπειρία πρέπει να είναι ξεκάθαρα διδακτική εμπειρία. Έχουμε φτάσει στο σημείο να προσμετράται ως διδακτική εμπειρία αλλ αντ αλλων. Άνθρωποι για παράδειγμα που υπηρετούν στα ΚΕΔΔΥ και ουδέποτε υπήρξαν σε τάξη μοριοδοτούνται έναντι ατόμων που υπηρέτησαν στον ιδιωτικό τομέα σε σχολικές μονάδες,τους αναγνωρίστηκαν ως μισθολογική εξέλιξη στο δημόσιο αλλά δεν προσμετρώνται ούτε καν ως εκπαιδευτική πόσο μάλλον διδακτική.Χρειάζεται διευκρινήσεις και διαβουλευση από μόνη της αυτόν η κατηγορία.Η διοικητική εμπειρία ως προισταμενος/η σε ολιγοθέσια σχολεία γιατι δεν μοριοδοτείται;Δεν είναι θέση ευθύνης;Δεν υπάρχει επίδομα θέσης ευθύνης;Αδικία, μη ισότιμη μεταχείριση και διόρθωση χρειάζεται εκ μέρους του υπουργείου.

  • 18 Μαρτίου 2018, 19:50 | Ηλίας

    Αρνητικά Σημεία
    1. Η θεσμοθέτηση δύο συνεχόμενων θητειών και ο αποκλεισμός υποψηφίων είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στις αρχές της ισότητας, αξιοκρατίας και ελεύθερης πρόσβασης του κάθε πολίτη στα αξιώματα της Δημόσιας Διοίκησης.
    2. Τα πολυμελή Συμβούλια Επιλογής που θεσπίζονται για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης ή Περιφερειακών Διευθυντών ( 9 ή 11 μέλη κατά περίπτωση) δεν δημιουργούν εχέγγυα αξιοκρατίας αφού τυπικά ή άτυπα τα 7 μέλη «διορίζονται» από τον εκάστοτε Υπουργό. Ο ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ δεν θα είναι κάποιος αρεστός της εκάστοτε Κυβέρνησης άραγε; Αρκεί μόνο ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ;
    3. Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός, αφού έχουμε και σε άλλη διάταξη επιστροφή στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, με το νέο Σ/Ν οι δηλώσεις προτίμησης των σχολικών μονάδων υποβάλλονται μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας (άρθρο 27, παρ. 4), πριν δηλαδή την κατάρτιση των τελικών ενιαίων αξιολογικών πινάκων των υποψηφίων, ώστε μέσω του ελέγχου των μορίων της συνέντευξης να μοιράζονται τα σχολεία κατά το δοκούν.
    4. Υπάρχουν διατάξεις για την αξιολόγηση των Στελεχών, αλλά απουσιάζει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών! Και μάλιστα οι υφιστάμενοι έχουν το ρόλο αξιολογητή των προϊσταμένων τους με ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Ή θα υπάρξει αξιολόγηση για όλους ή καθόλου, και αν υπάρξει αξιολόγηση αυτή θα γίνεται επώνυμα και με εχέγγυα αμεροληψίας ώστε να αναλαμβάνει ο κάθε αξιολογητής τις νόμιμες ευθύνες του.
    5. Μοριοδότηση των κριτηρίων επιλογής
    Παράδειγμα: 1ος υποψήφιος: Μεταπτυχιακό μαζί με Διδασκαλείο αντί να έχουν 3,5+3=6,5 μόρια, το Σ/Ν δίνει και στα δύο μαζί 4,5 μόρια.
    2ος υποψήφιος: Διδασκαλείο μαζί με 2ο Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ακόμη και τα παλιά 2χρονα ΤΕΙ) δίνουν στον υποψήφιο 3+3=6 μόρια. Μάλλον για φωτογραφικές διατάξεις πρόκειται για να δώσουν μόρια σε δικούς τους υποψήφιους και να κόψουν από άλλους.
    Από αυτό το παράδειγμα διαφαίνεται ότι ο 1ος υποψήφιος θα λάβει για το Διδασκαλείο αντί για 3 μόρια μόνο 1 μόριο, ενώ ο 2ος υποψήφιος θα λάβει και τα 3 μόρια του Διδασκαλείου. Καταφανής αδικία.
    6. Η διοικητική εμπειρία σε θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας θα έπρεπε να έχει αυξημένη μοριοδότηση, όχι μόνο 2 μόρια το ανώτερο, αλλά τουλάχιστον 3 μόρια όπως και στο προηγούμενο νομοσχέδιο.
    7. Η επιλογή των Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων πρέπει να γίνεται μεταξύ των εκπαιδευτικών με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους Διευθυντές Σχολείων ώστε να εξασφαλιστεί κάποιου είδους αξιοκρατία και όχι όπως προβλέπει το Σ/Ν με απόφαση-εκλογές του Συλλόγου Διδασκόντων.
    Θετικά σημεία ως προς τη μοριοδότηση
    1. Μοριοδοτείται η Πιστοποίηση ΤΠΕ Β΄Επιπέδου με 1 μόριο. Εδώ ίσως θα μπορούσε να δοθεί 1,5 μόριο.
    2. Άλλο θετικό σημείο είναι η μοριοδότηση του Συγγραφικού Έργου των υποψηφίων, όπως επιστημονικά άρθρα και εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια όπως άλλωστε γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

  • 18 Μαρτίου 2018, 19:48 | Ιωάννης

    Η διδακτική εμπειρία πρέπει να είναι ξεκάθαρα διδακτική εμπειρία. Έχουμε φτάσει στο σημείο να προσμετράται ως διδακτική εμπειρία αλλ αντ αλλων. Άνθρωποι για παράδειγμα που υπηρετούν στα ΚΕΔΔΥ και ουδέποτε υπήρξαν σε τάξη μοριοδοτούνται έναντι ατόμων που υπηρέτησαν στον ιδιωτικό τομέα σε σχολικές μονάδες,τους αναγνωρίστηκαν ως μισθολογική εξέλιξη στο δημόσιο αλλά δεν προσμετρώνται ούτε καν ως εκπαιδευτική πόσο μάλλον διδακτική.Χρειάζεται διευκρινήσεις και διαβουλευση από μόνη της αυτόν η κατηγορία.

  • 18 Μαρτίου 2018, 18:33 | Κωνσταντίνα

    Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διαθέτουμε δυο μεταπτυχιακούς τίτλους σε συναφή αντικείμενα με τις θέσεις εργασίας.
    Ο 1ος μεταπτυχιακός τίτλος με την απόλυτη συνάφεια με τη θέση απασχόλησης να λαμβάνει την υψηλότερη μοριοδότηση και ο 2ος να λειτουργεί αθροιστικά στον πρώτο τίτλο, εφόσον ο 2ος τίτλος είναι μερικώς συναφής με το αντικείμενο της θέσης και να μην ισχύσει φυσικά το αντίστροφο.
    Πχ Αν κάποιος διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να λαμβάνει το μέγιστο μορίων και εάν διαθέτει και μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία, να λαμβάνει αθροιστικά συν τα μισά μόρια. Οποιος δεν διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Εκπαίδευσης, να μην μπορεί να αιτηθεί της θέσης στελέχους.
    Θεωρώ ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι πρέπει να έχουν απόλυτη συνάφεια με τις προκηρυσσόμενες θέσεις αποκλείοντας τη μερική συνάφεια και αυτό να ισχύει για όλες τις θέσεις στην Εκπαίδευση.

  • 18 Μαρτίου 2018, 17:18 | Νίκος

    1. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η υψηλή μοριοδότηση ενός θεσμού που πλέον δεν υφίσταται και αντικρούει σε νόμους περί ίσων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι στα Διδασκαλεία και υποψιάζομαι δακτύλους παλιού συνδικαλισμού.
    2. Επιτέλους, διαφορετική μοριοδότηση και αποτίμηση τίτλων ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Δεν είναι το ίδιο το μεταπτυχιακό στις καλές τέχνες ή στην Οικιακή οικονομία με ένα στην Ηγεσία και Διοίκηση.

  • 18 Μαρτίου 2018, 17:13 | Στέλλα

    Διαιώνιση των ανισοτήτων στην Πρωτοβάθμια:

    1. Η υπέρμετρη μοριοδότηση της διδακτικής εμπειρίας με 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών, ευνοεί εμφανώς τους «μαθουσάλες» της εκπαίδευσης, αποκλείοντας ουσιαστικά τους νεώτερους, πλην όμως αξιόλογους εκπαιδευτικούς.

    2. Η μοριοδότηση του Διδασκαλείου με 3 μονάδες, καθώς και του ΤΠΕ Β’ με 1, φωτογραφικά ευνοεί τους ΠΕ70, καθώς Διδασκαλείο και ΤΠΕ Β (τουλάχιστον μέχρι πρότινος το δεύτερο) αφορούσαν αποκλειστικά εκπαιδευτικούς ΠΕ70, ενισχύοντας έτσι το κατεστημένο των δασκάλων στην πρωτοβάθμια και αποκλείοντας εμμέσως και με αντισυνταγματικό τρόπο τις ειδικότητες.

  • 18 Μαρτίου 2018, 17:10 | ΟΛΓΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Λ Α Θ Ο Σ ΣΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ

    «αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.»

    ΑΦΟΥ ΤΟ «ΠΛΑΦΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ 10 ΕΤΗ («6. Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ.επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή,οι οποίοι έχουν ασκήσει για ΟΚΤΩ τουλάχιστον έτη ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ καθήκοντα στην πρωτοβάθμια ή/και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνολικά.»)

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟ 9ο ΚΑΙ 10ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ;;
    ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΑ 8 ΕΤΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΠΟ ΑΒΛΕΨΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ, ΕΝΑ ΧΑΣΜΑ 2 ΕΤΩΝ, ΤΟΥ 9ου ΚΑΙ 10ου ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ 8 ΕΤΗ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΩΣ «αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 8 ετών.»

  • 18 Μαρτίου 2018, 16:53 | ΖΩΗ

    Δεν θα έπρεπε να μοριοδοτούνται ως θέσεις διοίκησης και οι θέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών ΠΕΚ, στίς οποίες ασκείται διοίκηση και μάλιστα αμισθί;

  • 18 Μαρτίου 2018, 16:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π

    Αρ. 24/ Κριτήριο 3.ββ.Η θέση του Προϊσταμένου ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου δεν περιέχεται στη μοριοδότηση αν και είναι θέση ευθύνης και σε αυτόν τον Νόμο και έτσι δημιουργούνται διακρίσεις ανάμεσα στους δύο κλάδους (νηπιαγωγούς και δασκάλους)της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί οι νηπιαγωγοί σπανιότατα μπορούν να λάβουν αυτήν τη μοριοδότηση. Μήπως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί όπως και σε προηγούμενο Νόμο;

    Αρ. 24/ Κριτήριο 3,γγ.Επίσης, είναι δυνατόν οι Σχολικοί Σύμβουλοι, θέση στελέχους της εκπαίδευσης υψηλή στην ιεραρχία, που καθοδηγούν και σε θέματα διοίκησης (προγραμματισμό- απολογισμό εκπαιδευτικού έργου, επικοινωνία με συναδέλφους, γονείς, τήρηση βιβλίων, λήψη αποφάσεων κά)τους διευθυντές σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς, να έχουν μικρότερη μοριοδότηση (μέχρι 1,5 μονάδα) και οι διευθυντες σχολικών μονάδων μεγαλύτερη (μέχρι 2 μονάδες). Μήπως πρέπει να αποκαταστθεί και αυτή η αδικία;

  • 18 Μαρτίου 2018, 16:20 | Κωνσταντίνα

    Ως προς τα τυπικά προσόντα και τους τίτλους σπουδών:

    Οι Διδακτορικοί και Μεταπτυχιακοί τίτλοι πρέπει να είναι πάνω από κάθε επιμορφωτικό πρόγραμμα εξειδίκευσης και να μοριοδοτούνται αναλόγως, για όλες τις θέσεις Εκπαίδευσης.

    Διδακτορικό συναφές με τη θέση=6, μερικώς συναφές=5
    Συναφές Μεταπτυχιακό=4, μερικώς συναφές=3
    (επιπλέον, χρειάζεται να γίνεται έλεγχος των κριτηρίων των μαστερς ως προς τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων και της πρακτικής άσκησης)

    Δεύτερο μεταπτυχιακό συναφές με τη θέση=3 , μερικώς συναφές=2
    Δεύτερο πτυχίο=2
    Σεμινάριο ή επιμορφωτικό πρόγραμμα εξειδίκευσης=0,5

  • 18 Μαρτίου 2018, 16:05 | ΙΩΑΝΝΑ

    Β.Κ. έχεις απόλυτο δίκαιο…
    Ρωτήστε αυτούς τους ανθρώπους αν έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την υποστήριξη των σχολείων με τα τόσα προβλήματα…
    Επιμορφώσεις, διαχείριση κρίσεων και τόσα άλλα με μηδενικά μέσα. Με αξιέπαινη θέληση να προσφέρουν. Σχολικοί σύμβουλοι που στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε τόσες αντιξοότητες. Και γιατί η τελική αποτίμηση είναι αρνητική; Δεν έχουν όλοι παράπονα. Ισωπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα. Ο θεσμός αυτός για πολλούς απέτυχε, αλλά και για πολλούς άλλους πέτυχε. Χάρη σε ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά. Αυτούς πρέπει να τους επιβραβεύσετε εκεί στο Υπουργείο.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκμηδενίζονται αυτοί οι συνάδελφοι. Να δοθούν οπωσδήποτε ευκαιρίες αξιοποίησης τους, χωρίς «προκρούστειες» ρυθμίσεις και στεγανά, όπως τα όρια στη θητεία. Οι άξιοι να αξιοποιηθούν.

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:59 | Μαιρη

    Παρατηρώ οτι δεν υπάρχει η μοριοδότηση στους πτυχιούχους των παλαιών Παιδαγωγικών σχολών -διετούς φοίτησης για οσους δεν ηταν απαραίτητο προσόν διορισμού. Τα τελευταία Χρονια η μοριοδότηση του ηταν 0,5 μορια, άδικο βεβαια συγκρινόμενο με το 0,5 μιας επιμόρφωσης του ενος και πλεον ακαδημαϊκού εξαμήνου. Προταση: να μοριοδοτηθεί και πάλι και με τουλάχιστον 1,5 μόριο σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.
    Επισης να διευκρινισθεί αν θα υπολογίζονται δυο επιμορφώσεις είτε αυτές είναι στην περίπτωση αα είτε είναι στην περίπτωση ββ της παραγράφου για την επιμόρφωση διατηρώντας το καθεστώς του 2017, δηλαδή δυο οποιεσδήποτε επιμορφώσεις άνω του εξαμήνου να λαμβάνουν το 1 μόριο.
    Επιπλέον αν επιθυμούμε να εχουμε και εμπειρους διοικητικους εάν ενα μεταπτυχιακό – μεγιστης διαρκειας 2 ετών μοριοδοτείται με 3,5 μόρια τότε μια συνολική διοικητική εμπειρία σε θέση Υποδιευθυντή (εκλεγμένου απο την βαση Χρονια τωρα) Διευθυντή σχολείου που κρίθηκε και Διευθυντή δευτεροβάθμιας θα έπρεπε να πάρει αν μη τι αλλο το 3,5.
    Ευχαριστώ

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:41 | Μάριος Φωτιάς

    Νομικό και ουσιαστικό ζήτημα: Το θεσμικό πλαίσιο επιλογής των στελεχών επί θητεία όριζε ορθώς ως διδακτική την υπηρεσία τους, δεδομένου ότι στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνονταν δειγματικές διδασκαλίες σε μαθητές, επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών σε διδακτικές τεχνικές, συμμετοχή σε διδακτικής φύσης δράσεις και προγράμματα. Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει διάταξη αναδρομικού ακυρωτικού χαρακτήρα, με την οποία μεταβάλλεται αιφνιδιαστικά η υπηρεσιακή κατάσταση της πλειονότητας των στελεχών αυτών, με εξαίρεση, κατά πως φαίνεται, όσους υπηρέτησαν στα ΚΠΕ.

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:40 | Άννα

    Πιο δίκαιο είναι η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων να παραμείνει 4 μόρια, όπως ισχύει για τους αναπληρωτές, με διαφοροποίηση όμως ως προς τη μοριοδότηση των σπουδών μονοετούς και διετούς διάρκειας.

    Μεταπτυχιακό (120ECTS) : 4 μόρια
    Μεταπτυχιακό (90ECTS) : 3 μόρια
    Μεταπτυχιακό (60ECTS) : Ο
    ,δηλαδή να ορίζεται εκ των προτέρων ο απαιτούμενος αριθμός μαθημάτων σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου

    Επιπλέον, να μοριοδοτείται ο 2ος μεταπτυχιακός τίτλος με 3 μόρια εφόσον είναι αυτός συναφής με τον κλάδο απασχόλησης και με 1,5 (το μισό δηλαδή) εάν δεν είναι συναφής με τη θέση.
    Ένα παράδειγμα: εάν κάποιος θέλει να απασχοληθεί ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στην εκπαίδευση, να μοριοδοτείται ο μεταπτυχιακός τίτλος στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας με 4 μόρια και με συν 3 μόρια εάν διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία, αθροιστικά 7 μόρια.
    Η απασχόληση στην Εκπαίδευση (σχολεία, ΚΕΣΥ κ.α.) να μην αποκλείει τους αναπληρωτές που πολλές φορές διαθέτουν πολύ περισσότερο προσόντα από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:30 | Δημοσθένης Κεντεποζίδης

    Θεωρώ πως το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ίσως χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις. Μερικές παρατηρήσεις-απορίες-ερωτήματα:
    1. Ο χρόνος άσκησης καθηκόντων διεύθυνσης σε ολιγοθέσια σχολεία (1/θ, 2/θ και 3/θ) γιατί να μην αποτιμάται και να μοριοδοτείται;
    2. Ο χρόνος άσκησης καθηκόντων διεύθυνσης σε ολιγοθέσια σχολεία (εν προκειμένω 3/θ) τα οποία λόγω αριθμού μαθητών λειτούργησαν (λειτουργικά και όχι οργανικά) ως 4/θ άρα πολυθέσια, γιατί να μην αποτιμάται;
    3. Ενώ προβλέπεται μοριοδότηση επιμορφώσεων που διενεργούν Α.Ε.Ι. ή και της ετήσιας μετεκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε. & Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.)δεν προβλέπεται τίποτε για μετεκπαίδευση- επιμόρφωση που έγινε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Η ανωτέρω μετεκπαίδευση έγινε (με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και υποτροφίας) βάσει του Μνημονίου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας Ελλάδος Κύπρου (άρθρο 5.2.3) όπου δέκα Ελλαδίτες Εκπαιδευτικοί (Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί) μετεκπαιδεύονταν για ένα σχολικό έτος (εννέα μήνες) στο Π.Ι.Κ. (με ταυτόχρονη εκπόνηση Παγκύπριας Εκπαιδευτικής Έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Π.Ι.Κ. και επισυνάφτηκε στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος) και πέντε Κύπριου Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετεκπαιδεύονταν για δύο έτη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:15 | Γιάννης

    Για αρχή θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας για το τόσο σύγχρονο και πλήρες νομοσχέδιο.

    Παρ’ όλα αυτά, έχω να επισημάνω τις εξής αβλεψίες/αστοχίες για τις οποίες πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις:

    1) Όσον αφορά στην αποτίμηση των επιστημονικών κριτηρίων (άρθρο 24, παρ. 2), απουσιάζει παντελώς η μοριοδότηση των πιστοποιημένων επιμορφώσεων του ΕΚΔΔΑ (Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης). Όπως γνωρίζουμε καλά, το ΕΚΔΔΑ είναι ο μόνος κρατικός επίσημος φορέας επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος πιστοποιημένα επιμορφώνει και εκπαιδευτικούς λειτουργούς σε διάφορα ζητήματα (π.χ. στη διοίκηση εκπ/κών μονάδων, στη διαχείριση κρίσεων για τη ασφάλεια και υγεία στις εκπαιδευτικές μονάδες, στο νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων του παιδιού, στους Η/Υ, στις ξένες γλώσσες, κλπ). Οι πιστοποιημένες επιμορφώσεις αυτού του φορέα έχουν μοριοδοτηθεί σε άλλες πολύ απαιτητικές θέσεις π.χ. στις θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού και άρα η παντελής απουσία έστω μιας μικρής μοριοδότησης των πιστοποιημένων επιμορφώσεων του φορέα αποτελεί σημαντική αβλεψία/παράλειψη του νομοσχεδίου που υποβαθμίζει τον φορέα αλλά και τις προσπάθειες επιμόρφωσης και κτήσης ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων.
    Η πρόταση είναι να δίνεται μια -έστω ελάχιστη- μοριοδότηση στα σεμινάρια του ΕΚΔΔΑ (π.χ. 0,30 μόρια για κάθε 50 ώρες επιμόρφωσης αθροιστικά) ώστε να αρθεί η αδικία που δημιουργείται από αυτή την αβλεψία/παράλειψη και να μην υποβαθμίζεται η τεράστια αξία του φορέα.

    2) Ο 1ος μεταπτυχιακός τίτλος μοριοδοτείται με 3,5 μονάδες (άρθρο 24, παρ. 2β). Επίσης, ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μοριοδοτείται λίγο (1,5 μονάδες). Το αποτέλεσμα είναι η αθροιστική διαφορά μονάδων (1ο μεταπτυχιακό+2ο μεταπτυχιακό=5 μονάδες ενώ διδακτορικό+μεταπτυχιακό με συνάφεια διδακτορικού=9 μονάδες) να είναι τεράστια, αν και, οι 2 μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών σε διαφορετικά αντικείμενα αποτελούν πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου η οποία υπερτερεί σε σχέση με τον διδακτορικό + μεταπτυχιακό τίτλο που έχουν ληφθεί πάνω στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
    Η πρόταση είναι ο 1ος μεταπτυχιακός τίτλος να μοριοδοτείται με 4 μονάδες και ο 2ος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να μοριοδοτείται με 2 μονάδες (και αθροιστικά με 6 μονάδες), ενώ διδακτορικός τίτλος +μεταπτυχιακός τίτλος να μείνουν ως έχουν, δηλαδή 9 μονάδες.

    3) Όσον αφορά στην αποτίμηση του συγγραφικού έργου (άρθρο 24, παρ. 2 ζαα) «Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων: 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο», θεωρώ ότι είναι «φωτογραφική» διάταξη και ευνοεί μόνο αυτούς τους ελάχιστους που έχουν συγγράψει σχολικά εγχειρίδια, τη στιγμή που υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν συγγράψει πολύ αξιόλογα εκπαιδευτικά βιβλία.
    Η πρόταση είναι να αρθεί η ανωτέρω αδικία και να δίνεται 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο στη συγγραφή όλων των σχετικών με την εκπαίδευση βιβλίων που έχουν λάβει ISBN (και όχι μόνο στη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων).

    4) Όσον αφορά στην αποτίμηση των κριτηρίων διοικητικής εμπειρίας (άρθρο 24, παρ. 3α), κατά την άποψή μου θα πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ η μοριοδότηση που προκύπτει για όσους έχουν ήδη διατελέσει στελέχη σε θέσεις ευθύνης. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε νεότερους υποψηφίους να μπορούν να συναγωνιστούν αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη διατελέσει στελέχη σε θέσεις ευθύνης, για να υπάρξει επιτέλους μια ουσιαστική ανανέωση στον χώρο της εκπαίδευσης.
    Η πρόταση είναι να δίνεται 1, 5 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο και όχι 3 μονάδες στη διοικητική εμπειρία.

    5) Όσον αφορά στο κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης το οποίο αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο με τη διαδικασία της συνέντευξης (άρθρο 24 παρ. 5),
    Η πρόταση είναι να περιοριστεί στις 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο διότι όπως διαπιστώθηκε από τις κρίσεις των διευθυντών το 2017, η μικρότερη μοριοδότηση αυτού του κριτηρίου λειτουργεί θετικά και σε όφελος της αξιοκρατίας.

    6) Τέλος, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ που προσμετρά 10 μόρια για διδακτική υπηρεσία πέραν των 10 ετών (άρθρο 24, παρ. 3β). Με αυτή τη διάταξη θα υπάρξει ουσιαστική ανανέωση των στελεχών διότι ευνοούνται οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους εντός της σχολικής τάξης και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για την εκπαίδευση. ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ…

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Χ.

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:15 | Γιώργος Νιάουστας

    Θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία να μοριοδοτείται αθροιστικά με 6 μόρια η κατοχή δεύτερου πτυχίου και Διδασκαλείου ενώ η κατοχή Μεταπτυχιακού και Διδασκαλείου να μοριοδοτείται μόνο με 4,5 μόρια. Πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε αυτό και να ισχύσει αντίστροφα. Η απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος απαιτεί απείρως περισσότερη και κυρίως ποιοτικότερη προσπάθεια.
    Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να μοριοδοτείται και η διοικητική προϋπηρεσία στα ολιγοθέσια σχολεία, κάτι που όπως διαπίστωσα δεν προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου τη στιγμή που μοριοδοτείται η προϋπηρεσία ως υποδιευθυντής. Η διεύθυνση ενός ολιγοθέσιου σχολείου είναι πολύ πιο απαιτητική, από τη στιγμή που ο δάσκαλος έχει ταυτόχρονα΄και διδακτικά καθήκοντα..
    Ελπίζω να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα όσα προανέφερα (εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των νεότερων κυρίως συναδέλφων εκπ/κών) και να αρθούν οι ανωτέρω αδικίες.
    Ευχαριστώ πολύ..

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:09 | Β.Κ.

    Κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων (με μικρά αρχικά, έχει κι αυτό τη σημειολογία του). Η αποδυνάμωση είχε αρχίσει νωρίτερα ανεξάρτητα αν η δουλειά και η υποστήριξη των σχολικών μονάδων μεγάλωνε. Αυτό δε γινόταν αντιληπτό σε πρώτο πλάνο αλλά το αποτέλεσμα φαίνονταν από το χαμόγελο των μαθητών/τριών. Διδασκαλίες, τεχνικές, επιμορφωτικές συναντήσεις, συναντήσεις με γονείς, φορείς, μαθητές, δράσεις, διαχείριση κρίσεων, εξατομικευμένα προγράμματα, διαφοροποιημένη διδασκαλία…Κι όλα αυτά υποτιμούνται με δύο χρόνια διδακτικά έτη. Η πόρτα των σχολείων θα κλείσει και για τους Συμβούλους με τον αποχαιρετισμό των μαθητών για το καλοκαίρι. Από εδώ και πέρα ΠΕΚΕΣ!

  • 18 Μαρτίου 2018, 15:03 | Γιάννης Που.

    Oι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων τοποθετήθηκαν πριν έξι χρόνια με μια προκήρυξη που περιέγραφε ως διδακτική την υπηρεσία τους. Αντ
    αυτού το παρόν νομοσχέδιο δίνει μόνο τα 2 από τα έξι χρόνια. Είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.

  • 18 Μαρτίου 2018, 14:36 | Δημήτρης

    Σχετικά με το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης
    1)Τυπικά προσόντα
    Τα μεταπτυχιακά έχουν πιστωτικές μονάδες (ECTS) και επομένως διαφορετική βαρύτητα. Αντί για όλα 3,5 μόρια, θα ήταν πιο δίκαιη η αναλογική μοριοδότησή τους όπως:
    Μεταπτυχιακό (120ECTS) : 4 μόρια
    Μεταπτυχιακό (90ECTS) : 3 μόρια
    Μεταπτυχιακό (60ECTS) : 2 μόρια

    Επίσης, θα ήταν εύλογη η προσθήκη της διάταξης διδακτορικό + μεταπτυχιακό = 7,5 μόρια, αφού στην πλειοψηφία τους τα μεταπτυχιακά αποτελούν προϋπόθεση για διδακτορικά και επειδή θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μοριοδότηση (σύνολο 9 μόρια) για όποιον διαθέτει δεύτερο πτυχίο (ή δεύτερο μεταπτυχιακό).

    2)Ξένες γλώσσες
    Είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να μοριοδοτειται η γλωσσομάθεια για περισσότερες γλώσσες με ένα όριο συνολικής μοριοδότησης της γλωσσομαθειας 3 μόρια, (και με μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του επιπέδου Γ και του Β2) π.χ.
    Γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Γ : 1 μόριο
    Γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 : 0,6 μόρια

    3)Επιμόρφωση
    Δε γίνεται κατανοητή η διάκριση μεταξύ ετήσιας επιμόρφωσης ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλου ΑΕΙ. Ίσως θα ήταν πιο λογική η διατήρηση της διάταξης του 2017 με προσθήκη κάποιου απαραίτητου αριθμού ωρών.

    Διδακτική υπηρεσία
    Ειδικά για τους Δ/ντες σχολικών μονάδων που έχουν προϋπόθεση τα 8 διδακτικά έτη, φαίνεται παράλογο να ξεκινά η μοριοδοτηση από τα 10 έτη. Δηλαδή, μεταξύ 8 και 10 διδακτικά έτη δεν υπάρχει διαφορά;;; Μάλλον κάτι ξέφυγε στο κείμενο.

    Ευχαριστώ.

  • 18 Μαρτίου 2018, 13:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π σε συνεργασία με την Γ.Γ.Δ.Β.Μ & Ν.Γ συνέταξε Οδηγούς Σπουδών και Τράπεζες Θεμάτων που αφορούν τις διάφορες ειδικότητες των ΙΕΚ. Κάποιοι διευθυντές δούλεψαν 4 μήνες για να τους ετοιμάσουν.
    Δεν θα έπρεπε να προστεθεί και αυτό το έργο στο Συγγραφικό έργο, περίπτωση δδ) Συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών του Ι.Ε.Π. ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.): 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα και έως 0,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

  • 18 Μαρτίου 2018, 13:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ Α.

    1)Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται με τον τρόπο μέτρησης της δεκαετίας της προϋπηρεσίας.
    Για κάθε έτος προβλέπεται πάνω από τα 10 έτη ένα μόριο για κάθε έτος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας.
    Οι ισόβιοι διευθυντές που τοποθετούνται διαρκώς στη θέση ΠΑΡΑΝΟΜΑ, άδικα και παράλογα παίρνουν το ένα μόριο κατ΄έτος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας ενώ το διδακτικό τους ωράριο ( στα 12θ) είναι μόλις 8 ώρες. Άρα τους αντιστοιχεί μόλις το 1/3 του 1 μορίου δηλ 0,3 μόρια κατ’ έτος αφού το ΠΛΗΡΕΣ ωράριο στην πρωτ/μια είναι 24ωρο.
    Επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟ επειδή παίρνουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ διπλή μοριοδότηση ΚΑΙ από διδακτικό ωράριο όπως ΚΑΙ από τη θέση στη θητεία τους ως διευθυντές.

    2) Μεγαλύτερο λάθος βεβαίως να λογίζεται το β’ πανεπιστημιακό πτυχίο ως προσόν αφού συχνά δεν έχει σχέση με τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Άρα μεγαλύτερο λάθος να μετράει και 3 ολόκληρα μόρια. Μέγιστο θα έπρεπε να είναι το 1 μόριο και εφόσον σχετίζεται με διδακτικά αντικείμενα στα σχολεία.

    3) Δεν αναφέρεται πουθενά ότι λογίζεται ως διοικητική προϋπηρεσία η θέση του Προϊσταμένου σχολ. μονάδας τόσο για τις θέσεις στα νηπιαγωγεία, όσο βεβαίως και για τα ολιγοθέσια σχολεία. Είναι βέβαιο ότι αποτελεί ξεκάθαρα διοικητική προϋπηρεσία χωρίς αμφιβολία και μάλιστα υπό δυσμενέστερους όρους.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ! Καλώς ίσχυε στις προηγούμενες κρίσεις και κακώς δεν αναφέρεται τώρα.

    4) Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μοριοδοτούνται 2 μεταπτυχιακά ταυτόχρονα πτυχία ίδιας αξίας είναι και είναι ΛΑΘΟΣ…να λογίζονται επί δυο.

    5) Το πτυχίο ΑΕΙ των ΠΤΔΕ που έχει προέρθει από εξομοίωση σαφώς πρέπει να μετριέται ως δεύτερο πτυχίο αφού έχει γίνει κανονικά και νόμιμα με εξετάσεις. Πώς μπορεί να μετράει των ΤΕΙ και να μη μετράει της εξομείωσης ως δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ αφού ΕΙΝΑΙ.

  • 18 Μαρτίου 2018, 13:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στο σχέδιο νόμου υπάρχει το εξής παράδοξο: παρότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δίνουν απολυτήριο Γυμνασίου και οι διευθυντές και υποδιευθυντές τους είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε αυτά που έχουν διδακτικό έργο (3 και 9 ώρες εβδομαδιαία αντίστοιχα), δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους ούτε ως διοικητική ούτε ως διδακτική.
    Συγκεκριμένα στο άρ. 24, παρ. 3, στη διοικητική εμπειρία αναφέρεται ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής σχολικής μονάδας χωρίς να γίνεται αναφορά στα ΣΔΕ! Στο ίδιο άρθρο αναγνωρίζεται η διδακτική υπηρεσία του Διευθυντή και Υποδιευθυντή ΙΕΚ όχι όμως και των ΣΔΕ!
    Αντιθέτως, ο ν. 4473/2017, άρ. 1, προέβλεπε, όπως είναι λογικό, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και ως διοικητικής και ως διδακτικής (ίδια αναφορά υπήρχε στον ν. 4186/2013, άρ. 27). Σχετικές αποφάσεις είχαν λάβει παλαιότερα τα Διοικητικά Εφετεία Θεσσαλονίκης (αρ. 789/2016) και Τριπόλεως (αρ. 198/2017).
    Επειδή πρόκειται προφανώς για αβλεψία, παρακαλείται ο Υπουργός Παιδείας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα, να μεριμνήσει ώστε να διορθωθεί η συγκεκριμένη παράλειψη στο κατατεθέν σχέδιο νόμου και να αποκατασταθεί το πνεύμα ισοτιμίας.

  • 18 Μαρτίου 2018, 13:31 | Ηλίας

    Διοίκηση άρα γνώση του αντικειμένου,βαρύνουσα σημασίας όχι master ή Διδακτορικό άσχετο με τη Διοίκηση σχολικών μονάδων, αυτονόητο λοιπόν να ψάχνεις κάποιον που διαθέτει προσόντα για τη θέση που το θες.
    Αυτό γίνεται παγκοσμίως.
    Αδικία Διδασκαλείο + master στη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων=4,5 μόρια

    Διδασκαλείο + Δεύτερο πτυχίο θεολογίας = 6 μόρια

    Άρα τι στελέχη θέλουμε,τι κρίμα!!!!!!!!!!

  • 18 Μαρτίου 2018, 13:07 | νικος

    Η διδακτική υπηρεσία των Σχολικών Συμβούλων μοριοδοτείται με 2 μόρια. Οι δειγματικές διδασκαλίες, η συμμετοχή σε δράσεις, προγράμματα, διδακτικές τεχνικές… όμως εμπεριέχονται στο ρόλο του!

  • 18 Μαρτίου 2018, 12:57 | Γιώργος Π.

    Θα πρέπει να ξαναδείτε την μοριοδότηση των προϊσταμένων σχολικών μονάδων οι οποίοι άλλωστε θεωρούνται επίσης στελέχη!Σε όλους τους προηγούμενους νόμους υπήρχε, τώρα γιατί όχι;
    Επίσης κάποτε θα πρέπει να πριμοδοτηθούν τα μεταπτυχιακά στη Διοίκηση της εκπαίδευσης αφού αναφερόμαστε σε θέσεις ευθύνης.
    Η μοριοδότηση των ξένων γλωσσών ειδικά αν τη συγκρίνουμε με το ανύπαρκτο πλέον Διδασκαλείο είναι υπερβολικά μικρή, όπως μικρή είναι και η διαφορά μεταξύ των επιπέδων Β2-Γ2.
    Τέλος γιατί δεν μοριοδοτείται η διοικητική εμπειρία των διευθυντών και υποδιευθυντών ΣΔΕ και ΙΕΚ (εκτός εάν περιλαμβάνονται στο «διευθυντής σχολικής μονάδας»; Νομίζω ότι και στον προηγούμενο νόμο είχαν ξεχαστεί και είχε συμπληρωθεί στη συνέχεια.

    Σας ευχαριστώ

  • 18 Μαρτίου 2018, 12:13 | Γιώργος

    Η υπηρεσία των εκπαιδευτικών σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης δε θεωρείται ούτε διδακτική, ούτε διοικητική εμπειρία. Είναι κατάφωρα άδικη η μη προσμέτρησή της τουλάχιστον ως διοικητική εμπειρία. Δηλαδή οι συνάδελφοι που καθοδηγούν, διορθώνουν, δίνουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την εκπαιδευτική νομοθεσία και την εφαρμογή της στη διοίκηση του σχολείου, στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων δε θεωρείται ότι έχουν διοικητική εμπειρία;
    Πιο λογικό είναι να θεωρείται προαπαιτούμενο για όλους τους υποψήφιους διευθυντές να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια σε Διεύθυνση εκπαίδευσης γιατί είναι το μεγαλύτερο σχολείο.

  • 18 Μαρτίου 2018, 12:03 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    1)ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΗ Τ.Π.Ε ΑΠΟ Β ΕΠΙΠΕΔΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΘΗΚΑ ΚΑΜΙΑ.
    ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΘΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ???
    2)ΜΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ??
    ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ???

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 18 Μαρτίου 2018, 11:34 | Διονύσης

    1.Eξίσωση του διδασκαλείου με το μεταπτυχιακό. Δεν μπορεί να εξισωθεί μια μετεκπαίδευση με ένα μεταπτυχιακό. Ο επιμορφωτικός αυτός θεσμός έχει καταργηθεί προ πολλού.Συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν κατά το παρελθόν να να παρακολουθήσουν την διετή επιμόρφωση του διδασκαλείου να μην μοριοδοτούνται και να μην έχουν δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης ανάλογης μετεκπαίδευσης.
    2.Μεγάλη η μοριοδότηση της διδακτικής προυπηρεσίας 10 μόρια για κάθε χρόνο πάνω από τα 10 και συνολικά. Ευνοούνται οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάδελφοι.Χρειάζεται πιο ορθολογική προσέγγιση ώστε τουλάχιστον στις διευθυντικές θέσεις σχολείων να υπάρξει ανανέωση.
    3.Η θέση του Προϊσταμένου ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου δεν περιέχεται στη μοριοδότηση αν και είναι θέση ευθύνης και σε αυτόν τον Νόμο. Μήπως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί όπως και σε προηγούμενο Νόμο;

  • 18 Μαρτίου 2018, 11:22 | Γιώργος Π.

    Στην παράγραφο 5 του άρθρου αυτού αναφέρεται ότι»Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια». Η διαφάνεια δεν διασφαλίζεται με την μαγνητοφώνηση αν μετα καταχωνιαστεί σε ένα συρτάρι. Προτείνω μετα το πέρας των συνεντεύξεων τα ηχητικά ή έστω τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα να αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Υπουργείου ή της διεύθυνσης ανάλογα. Βεβαία θα πρ’επει η απομαγνητοφώνηση να μην αλλοιώνει το ηχητικό κείμενο.Για αποφυγή αυτού του κινδύνου καλίτερα είναι να αναρτώνται τα ηχητικά. Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι την 1/9/2011 υπέβαλα αίτηση με εισαγγελική παραγγελία για να μου δοθούν τα στοιχεία αυτά διότι στις αλήστου μνήμης κρίσεις του 2011 αδικήθηκα κατάφορα. Ακόμη τα περιμένω…

  • 18 Μαρτίου 2018, 11:21 | Χαρίλαος

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3848/2010 και του ν. 4327/2015, στελέχη επί θητεία είναι (οι Σχολικοί σύμβουλοι, οι υπηρετούντες σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής, Υγείας, Πολιτιστικών θεμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων, οι υπεύθυνοι ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ, ΣΕΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης).
    Οι εκπαιδευτικοί που με βάση τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, υπηρετούσαν ως στελέχη επί θητεία, γνώριζαν ότι το χρονικό αυτό διάστημα της υπηρεσίας τους, θεωρείτο διδακτική υπηρεσία για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί είχαν αυξημένα τυπικά προσόντα και διοικητικές ικανότητες και προσέφεραν ουσιαστικά στην εκπαίδευση μέσα από την εργασία τους.
    Ωστόσο, με το παρόν σχέδιο νόμου, οι εκπαιδευτικοί αυτοί αιφνιδιάζονται ανεπίτρεπτα, καθώς η υπηρεσία επί θητεία δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, χάνουν θεμελιωμένα δικαιώματά τους, αλλάζει η υπηρεσιακή τους κατάσταση όπως σήμερα τη γνώριζαν και ουσιαστικά αποκλείονται από τη δυνατότητα επιλογής τους ως στελέχη, καίτοι διαθέτουν υψηλά προσόντα.
    Για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης και προκειμένου οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν επί θητεία με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο να μην βρεθούν εν μία νυκτί με διαφορετικά προσόντα από αυτά που γνώριζαν ότι διαθέτουν έως σήμερα, προτείνεται να προσμετρηθεί μεταβατικά ως διδακτική υπηρεσία ο χρόνος που οι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν επί θητεία έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

  • 18 Μαρτίου 2018, 11:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Δεν πρέπει να μοριοδοτείται επιπλέον του διδακτορικού το μεταπτυχιακό που είναι προϋπόθεση απόκτησης διδακτορικού τίτλου. Είναι αναγκαία η διαφορά στη μοριοδότηση μεταπτυχικού τίτλου στη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων καιενός οποιουδήποτε άλλου μεταπτυχιακού τίτλου.Πολύ σωστή η μοριοδότηση δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου.

  • 18 Μαρτίου 2018, 10:40 | Αχιλλεας Παπαιωαννου

    στην αναγνωριση τιτλων δε γινεται αναφορα στην αναγνωριση μεσω ΣΑΕΠ.
    η διαδικασια αναγνωρισης μεσω ΣΑΕΠ ειναι νομιμη διδαδικασια του κρατους.

  • 18 Μαρτίου 2018, 10:29 | Νίκος_

    Υπερβολική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας που αποκλείει από διευθυντικές θέσεις τους νεώτερους (δηλαδή πενηντάρηδες με προσόντα και δεκαετή προϋπηρεσία!).

    Η μοριοδότηση των υποδιευθυντών είναι πολύ μικρή ενώ η εμπειρία τους είναι πολύτιμη και ίσως η μόνη σχετική με τη θέση του διευθυντή. Σύμφωνα με την προτεινόμενη μοριοδότηση οι υποδιευθυντές καλύτερα να παραιτηθούν και να κάνουν ένα μεταπτυχιακό που προφανώς θα τους δώσει περισσότερα μόρια με πολύ λιγότερη δουλειά και ευθύνες.

  • 18 Μαρτίου 2018, 09:56 | Μέτσικας Παναγιώτης

    Η κατοχή δεύτερου πτυχίου πρέπει να μοριοδοτείται ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιήθηκε για διορισμό ειδικά σε όσους μετατάχτηκαν από κλάδο σε κλάδο. Ένας θεολόγος π.χ. που διορίστηκε με το πτυχίο θεολογίας στην εκπαίδευση αλλα είχε και πτυχίο φιλολογίας και μετατάχτηκε στον κλάδο των φιλολόγων είναι άδικο να μην μοριοδοτείται το πτυχίο θεολογίας, επειδή με αυτό διορίστηκε, όταν με αυτό πήρε δεύτερη ειδικότητα, αυτή του θεολόγου, την οποία άσκησε κιόλας. Αλλωστε το δεύτερο πτυχίο παραμένει ένα τυπικό προσόν.

  • 18 Μαρτίου 2018, 09:41 | Ιωάννης

    Με ποια λογική θεσπίζονται διατάξεις αναδρομικού χαρακτήρα και δεν λογίζεται ως διδακτική η υπηρεσία στελεχών, όταν τα στελέχη αυτά επελέγησαν με θεσμικό πλαίσιο που ανέφερε ρητά ότι η θητεία τους είναι διδακτική; Τιμωρούνται γιατί είχαν υψηλά επιστημονικά προσόντα;

  • 18 Μαρτίου 2018, 09:40 | Γιάννης

    Με ποια λογική θεσπίζονται διατάξεις αναδρομικού χαρακτήρα και δεν λογίζεται ως διδακτική η υπηρεσία στελεχών, όταν τα στελέχη αυτά επελέγησαν με θεσμικό πλαίσιο που ανέφερε ρητά ότι η θητεία τους είναι διδακτική; Τιμωρούνται γιατί είχαν υψηλά επιστημονικά προσόντα;

  • 18 Μαρτίου 2018, 09:04 | Παναγιώτα

    1. Οι εξειδικεύσεις των μεταπτυχιακών και διδακτορικών πρέπει να λαμβάνονται υποψη….ειδικά η εξειδικευση της οργανωσης και διοικησης θα έπρεπε να πριμοδοτείται περισσοτερο εφοσον αυτη η εξειδικευση κατα κύριο λόγο ασχολείται με τα αντικείμενα που εχουν ως αρμοδιότητα οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου…..
    2. επιπλεον γιατι να πριμοδοτείται η γνωση ΤΠΕ Β επιπέδου; ειδικα οταν δεν εχουν προλάβει να το παρακολουθήσουν ολοι και δευτερον το αντικείμενό του κατα κύριο λόγο αφορά τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας…..
    3. επίσης ειναι οτι οι θεσεις των συντονιστών είναι λιγες …θα επιστρέψουμε στο παλιό και αναποτελεσματικό ενας συντονιστής για 1 και 2 νομούς…..

  • 18 Μαρτίου 2018, 07:46 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Χρειάζεται να προστεθεί η μοριοδότηση για την διδακτική υπηρεσία και άσκηση καθηκόντων για χρονική διάρκεια μικρότερου του έτους: «Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων α’ και β’, χρόνος διδακτικής υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ή εκπαιδευτικής εμπειρίας για το Ε.Ε.Π. ή καθοδηγητικής ή διοικητικής εμπειρίας βραχύτερης του έτους μοριοδοτείται με το ένα τέταρτο (1/4) της αντίστοιχης ετήσιας μοριοδότησης για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.».