Άρθρο 118 – Ειδικά θέματα συμβάσεων έργων

1. Το Δ.Σ.. μπορεί να αναθέτει, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, σε Ανάδοχο, στον οποίο το Ν.Π.Ι.Δ. έχει αναθέσει προγενέστερη σύμβαση εκτέλεσης έργου, νέα έργα που συνίστανται στην επανάληψη παρόμοιων εργασιών, με την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά είναι σύμφωνα με μια βασική μελέτη, στα πλαίσια σύμβασης που έχει συναφθεί μετά από προηγούμενη Προκήρυξη Διαγωνισμού.
Στην εν λόγω Προκήρυξη Διαγωνισμού πρέπει απαραίτητα να επισημαίνεται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης για νέα έργα, σύμφωνα με τη βασική μελέτη, χωρίς Προκήρυξη Διαγωνισμού, το δε ποσό του συνολικού προϋπολογισμού λαμβάνεται υπόψη από το Ν.Π.Ι.Δ. για τον υπολογισμό της συνολικής προϋπολογιζόμενης αξίας της σύμβασης.
2. Κατά την εκτέλεση του έργου ο ανάδοχος:
α) τηρεί χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του Έργου,
β) τηρεί ημερολόγιο του Έργου,
γ) συντάσσει και υποβάλλει, μηνιαίως και με δαπάνες του, στο Ν.Π.Ι.Δ. επιμετρήσεις κατά διακριτά μέρη του έργου για τις εργασίες που εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια του οικείου μήνα.
3. Σε κάθε σύμβαση εκτέλεσης έργου μπορεί να ορίζονται και τμηματικές προθεσμίες περάτωσής του.
4. Σε κάθε σύμβαση εκτέλεσης έργου μπορεί να προβλέπεται αναθεώρηση των τιμών βάσει όρων και τύπων εφόσον αυτές καθορίζονται στην Προκήρυξη.
5. Ο ανάδοχος δεν δικαιούται καμιά αποζημίωση από την Εταιρεία για οποιαδήποτε βλάβη επέρχεται στα έργα, για οποιαδήποτε φθορά ή απώλεια υλικών και γενικά για οποιαδήποτε ζημία του που οφείλεται σε αμέλεια, απρονοησία ή ανεπιτηδειότητα αυτού ή του προσωπικού του ή σε μη χρήση των κατάλληλων μέσων ή σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, εκτός από τις περιπτώσεις βαριάς αμέλειας ή δόλου του Ν.Π.Ι.Δ. ή ανωτέρας βίας. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις βλάβες που τον βαρύνουν με δικές του δαπάνες.
6. Σε περίπτωση που το Ν.Π.Ι.Δ. διαπιστώσει, μετά από έλεγχο, ότι ο ανάδοχος κατά την κατασκευή του έργου χρησιμοποιεί υλικά που δεν πληρούν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ή γενικά είναι ακατάλληλα ή ελαττωματικά, διατάσσει τη μη χρησιμοποίηση των υλικών αυτών. Αν ο ανάδοχος διαφωνεί, τα υλικά δεν χρησιμοποιούνται αν δεν κριθεί η καταλληλότητά τους από εργαστηριακό έλεγχο. Η δαπάνη για τις εργαστηριακές έρευνες προκαταβάλλεται από τον ανάδοχο και τον βαρύνει τελικά, αν αποδειχθεί η ακαταλληλότητα των υλικών. Στην αντίθετη περίπτωση, η δαπάνη βαρύνει το Ν.Π.Ι.Δ. και αποδίδεται στον ανάδοχο από τις πιστώσεις του έργου. Το Ν.Π.Ι.Δ., σε κάθε περίπτωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει εξ ολοκλήρου την πληρωμή των εργασιών για τις οποίες, κατά την κρίση του, χρησιμοποιήθηκαν υλικά ελαττωματικά ή ακατάλληλα ή εκτός των απαιτήσεων των προδιαγραφών. Η αναστολή αυτή μπορεί να γίνει έως και οριστική, εάν ο ανάδοχος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ν.Π.Ι.Δ..
7. Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος του Ν.Π.Ι.Δ. και απόφαση του Δ.Σ., μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών ή και διάλυση της σύμβασης. Στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση κοινοποιείται στον ανάδοχο. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης για διακοπή ή διάλυση της σύμβασης, ο ανάδοχος υποβάλλει εγγράφως αίτησή του, με στοιχεία υπολογισμού της αποζημίωσης που αξιώνει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ευθύνεται αυτός για την υπόψη διακοπή ή διάλυση. Η αρμόδια Διεύθυνση του Ν.Π.Ι.Δ. ερευνά το βάσιμο των απαιτήσεων του αναδόχου και εκτιμά το ύψος των θετικών ζημιών που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση έναρξης ή τη διακοπή των εργασιών. Η διάλυση της σύμβασης και η σχετική αποζημίωση εγκρίνονται οριστικά με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ..
8. Σε κάθε σύμβαση εκτέλεσης έργου καθορίζεται διαδικασία ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής, η οποία, κατά κανόνα, διενεργείται σε δύο (2) στάδια και ειδικότερα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη σύμβαση:
α) πρώτο στάδιο είναι αυτό της Προσωρινής Παραλαβής από αρμόδια προς τούτο επιτροπή του Ν.Π.Ι.Δ., η οποία ελέγχει το έργο από τεχνική άποψη ποσοτικά και ποιοτικά, και συντάσσει το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής,
β) δεύτερο στάδιο είναι αυτό της Οριστικής Παραλαβής από αρμόδια προς τούτο επιτροπή του Ν.Π.Ι.Δ, μετά την παρέλευση του διαστήματος υποχρεωτικής συντήρησης ή εγγύησης του έργου από τον Ανάδοχο. Η επιτροπή ελέγχει, εκ νέου, την αρτιότητα του έργου και συντάσσει Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής. Η Οριστική Παραλαβή οδηγεί στο κλείσιμο της σύμβασης τεχνικά και οικονομικά.
9. Σε περίπτωση που η φύση του έργου και οι ανάγκες του Ν.Π.Ι.Δ το επιβάλλουν, μετά την τμηματική ή συνολική ολοκλήρωση του έργου, και πριν από την Προσωρινή Παραλαβή, είναι δυνατό να διενεργείται «Παραλαβή για Χρήση» του συνόλου ή μέρους του έργου. Η Παραλαβή για Χρήση δεν αναπληρώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Προσωρινή ή Οριστική Παραλαβή.