Άρθρο 88 – Περάτωση Διαδικασίας

1. Κάθε διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση του Δ.Σ. για κατακύρωση της σύμβασης στον οικονομικό φορέα που κρίθηκε μειοδότης, και ο οποίος καλείται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
Η εγκριτική απόφαση περιλαμβάνει και τυχόν βελτιώσεις της προσφοράς που έχουν γίνει αποδεκτές από τον Μειοδότη.
2. Σε περίπτωση πλειόνων Μειοδοτών λόγω ισοτιμίας ή ισοδυναμίας προσφορών:
α) στις προμήθειες, η ανάθεση γίνεται με κατανομή των ποσοτήτων του αντικειμένου της σύμβασης μεταξύ των Μειοδοτών, εφόσον το αποδεχτούν όλοι, διαφορετικά η ανάθεση γίνεται σ’ έναν από τους Μειοδότες, μετά από κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία τους,
β) στις μελέτες και τις υπηρεσίες, η ανάθεση γίνεται σε έναν από τους Μειοδότες, μετά από κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία τους.
3. Το Δ.Σ. μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση του, και αζημίως για αυτό, να ματαιώσει οιονδήποτε διαγωνισμό σε κάθε στάδιο της διαδικα¬σίας, για τους παρακάτω ενδεικτικούς λόγους:
α) για παράτυπη διεξαγωγή, εφ’ όσον από την παρατυπία επηρεάζεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας,
β) εάν το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται αιτιολογημένα μη ικανοποιητικό,
γ) εάν ο ανταγωνισμός υπήρξε ανεπαρκής ή εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έγινε συνεννόηση των διαγωνιζομένων προς αποφυγή πραγματικού αντα¬γωνισμού,
δ) εάν υπήρξε μεταβολή των αναγκών του Ν.Π.Ι.Δ. σε σχέση με την υπό ανάθεση σύμβαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει την πραγματοποίηση νέας διαδικασίας ανάθεσης με τους ιδίους ή τροποποιημένους όρους ή σε ανάθεση καθ’ οιονδήποτε άλλον προβλεπόμενο τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 81.
4. Το Δ.Σ. μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση του, να αποφασίσει:
α) τη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του αντικειμένου της σύμβασης, μετά τη σύναψή της, με ανάλογη μεταβολή του συμβατικού τιμήματος,
β) τη χρονική παράταση εκτέλεσής της, στο πλαίσιο άσκησης από το Ν.Π.Ι.Δ. αναλόγου δικαιώματος προαίρεσης, το οποίο έχει προβλεφθεί στη Προκήρυξη και στο κείμενο της σύμβασης, χωρίς ο Ανάδοχος να δικαιούται να ζητήσει αύξηση των τιμών μονάδας ή να εγείρει άλλες απαιτήσεις.
Στη Προκήρυξη και στη Σύμβαση καθορίζονται τα συγκεκριμένα ποσοστά της κατά τα ανωτέρω μεταβολής, τα οποία δε μπορούν να υπερβαίνουν το 50% σε ότι αφορά στην αύξηση και το 30% σε ότι αφορά στη μείωση, καθώς και τα χρονικά όρια άσκησης των δικαιωμάτων αυτών.
γ) τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων προμήθειας υλικών ή υπηρεσιών ή εκπόνησης μελετών που δεν περιλαμβάνονται στην αρχικά συναφθείσα σύμβαση, αλλά οι οποίες έχουν καταστεί απαραίτητες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Τα υλικά, τις υπηρεσίες ή τις μελέτες ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τις εκτελέσει με τις συμβατικές τιμές, εάν υπάρχουν, ή με νέες τιμές μονάδος προσδιοριζόμενες όπως καθορίζεται στη σύμβαση.