Άρθρο 86 – Κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων

1. Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η ανάθεση των συμβάσεων μεταξύ των προσφορών εκείνων που κρίθηκαν τεχνικά και οικονομικά αποδεκτές, είναι:
α) Αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή.
Η χαμηλότερη τιμή προκύπτει μετά από σύγκριση των τιμών όλων των προσφορών αναχθέντων στην ίδια βάση σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στη Προκήρυξη, έτσι ώστε να τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και μη διακριτικής αντιμετώπισης των προσφερόντων.
Η κατακύρωση θα γίνεται τελικά στον οικονομικό φορέα εκείνον που προσέφερε την χαμηλότερη τιμή εκ των οικονομικών φορέων των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν ως αποδεκτές με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους της σχετικής Προκήρυξης.
β) Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά προκύπτει από τη συνεκτίμηση διαφόρων παραμέτρων καθοριζομένων σε συνάρτηση με το αντικείμενο της σύμβασης, καθώς και της τιμής που έχει αναχθεί κατά τα ανωτέρω, στην ίδια βάση. Συνεκτιμώμενες κατά τα ανωτέρω παράμετροι είναι ενδεικτικά:
Η τιμή, οι όροι πληρωμής, η ημερομηνία παράδοσης ή ολοκλήρωσης, το κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης, όταν και όπως αυτά καθορίζονται συγκεκριμένα στην Προκήρυξη, η αποδοτικότητα επενδεδυμένου κεφαλαίου, η ποιότητα, η συμφωνία των προσφερόμενων υλικών και υπηρεσιών με συγκεκριμένα ουσιώδη τεχνικά χαρακτηριστικά των προδιαγραφών που καθορίζονται στην Προκήρυξη, η καταλληλότητα των προσφερόμενων υλικών και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο προορίζονται, η τυχόν απαιτούμενη ομοιογένεια των υλικών ή υπηρεσιών προς άλλα που ήδη χρησιμοποιούνται από το Ν.Π.Ι.Δ., τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, η τεχνική αξία, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση και η τεχνική συνδρομή, η τυχόν απαιτούμενη ιδιαίτερη ικανότητα, πείρα, ειδίκευση και ο διατιθέμενος εξοπλισμός εκ μέρους του προμηθευτή/παρόχου για την τεχνική υποστήριξη των ειδών ή της υπηρεσίας, η παρεχόμενη εγγύηση καλής λειτουργίας ή διατήρησης κλπ.
Οι συνεκτιμώμενες κάθε φορά παράμετροι και η σχετική βαρύτητα κάθε μιας εξ αυτών για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς καθορίζονται συγκεκριμένα και περιλαμβάνονται στη Προκήρυξη ή στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Η κατακύρωση γίνεται τελικά στον προμηθευτή που ικανοποιεί τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της Προκήρυξης και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, του οποίου η προσφορά κρίθηκε οικονομοτεχνικά ως η πλέον συμφέρουσα.
2. Όταν η ανάθεση της σύμβασης γίνεται με βάση το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, μπορούν να ληφθούν υπόψη εναλλακτικές προσφορές που υποβάλλονται από τους Προσφέροντες, εφόσον οι προσφορές αυτές ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί από το Ν.Π.Ι.Δ.. Στην Προκήρυξη ή στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αναφέρεται η δυνατότητα ή μη εναλλακτικών προσφορών, και προσδιορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν, καθώς και οι ειδικές απαιτήσεις για την παρουσίαση τους.