Άρθρο 90 – Υλοποίηση Συμβάσεων

1. Ο Ανάδοχος υλοποιεί τη σύμβαση σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται σ’ αυτή, και είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ο Ανάδοχος κατά την εκτέλεση της σύμβασης έχει, ιδίως, την υποχρέωση για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, των διατάξεων και κανονισμών για την πρόληψη ατυχημάτων στο προσωπικό του ή στο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. ή σε οποιονδήποτε τρίτο, για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή ζημιών σε εγκαταστάσεις του Ν.Π.Ι.Δ. ή και τρίτων, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Η υλοποίηση κάθε σύμβασης, παρακολουθείται και ελέγχεται από το Ν.Π.Ι.Δ. μέσω των αρμοδίων οργάνων της, οι ειδικότερες αρμοδιότητες και καθήκοντα των οποίων καθορίζονται στη σύμβαση.
Η παρακολούθηση αυτή δεν αναιρεί ούτε μειώνει τις ευθύνες του Αναδόχου κατά την ανωτέρω παράγραφο 1.
3. Η υλοποίηση της σύμβασης γίνεται, όπου απαιτείται, με βάση το Πρόγραμμα Εκτέλεσης Σύμβασης, το οποίο καταρτίζεται από τον Ανάδοχο και εγκρίνεται από το Ν.Π.Ι.Δ..
4. Ποινικές ρήτρες επιβάλλονται στον Ανάδοχο για υπέρβαση προθεσμιών με υπαιτιότητά του, αποκλίσεις από εγγυημένα μεγέθη, και γενικά παραβίαση από αυτόν κάθε άλλου, προβλεπόμενου από τη σύμβαση, όρου ή υποχρέωσής του.
5. Ο τρόπος προσδιορισμού και επιβολής των ποινικών ρητρών και τα εκάστοτε μέγιστα όρια αυτών, σε σχέση με το συμβατικό τίμημα, καθορίζονται στην Προκήρυξη και τη σύμβαση.
6. Αναπροσαρμογές των συμβατικών τιμημάτων είναι δυνατές εφόσον τούτο επιβάλλεται από το χαρακτήρα της σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι τούτο θα αναφέρεται στην Προκήρυξη με σαφή καθορισμό του τρόπου αναπροσαρμογής .
7. Στη σύμβαση προβλέπονται διαδικασίες επίλυσης διαφωνιών και εξέτασης αιτημάτων ή απαιτήσεων του Αναδόχου. Επίσης στη σύμβαση καθορίζονται :
α) οι όροι και προϋποθέσεις λύσης της σύμβασης με υπαιτιότητα του Ν.Π.Ι.Δ. ή του Αναδόχου, καθώς και οι τυχόν αποζημιώσεις,
β) οι διαδικασίες έκπτωσης του Αναδόχου σε περίπτωση μη τήρησης των συμβατικών του υποχρεώσεων.