Άρθρο 96 – Υποβολή προσφορών – Χρόνος ισχύος

1. Στην Προκήρυξη Διαγωνισμού καθορίζονται ρητά ο τόπος, η καταληκτική ημερομηνία και η ώρα λήξης υποβολής των προσφορών.
2. Οι προσφορές υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους, όπως ειδικότερα ορίζεται στην Προκήρυξη:
α) παράδοση της προσφοράς από τον ίδιο τον Προσφέροντα ή νόμιμο εκπρόσωπό του,
β) αποστολή της προσφοράς ταχυδρομικώς επί αποδείξει ή με εταιρεία ταχυμεταφορών,
γ) με ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον τούτο προβλέπεται στη Προκήρυξη.
2. Οι Οικονομικοί Φορείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής. Οι εκπρόθεσμες προσφορές δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη, ενώ οι Προσφέροντες ειδοποιούνται εγγράφως από την Υπηρεσία για την παραλαβή του φακέλου Προσφοράς μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ομοίως δε γίνεται δεκτή υποβολή προσφοράς από Οικονομικούς Φορείς, οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί από τις συμβάσεις του Ν.Π.Ι.Δ. για το χρονικό διάστημα που ισχύει ο αποκλεισμός.
3. Οι προσφορές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που καθορίζονται στην Προκήρυξη, και να υποβάλλονται μέσα σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ο οποίος περιέχει κατά κανόνα τρεις (3) άλλους σφραγισμένους φακέλους με τα διακριτικά Α, Β και Γ.
α) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Α περιέχει τα νομιμοποιητικά στοιχεία του Προσφέροντος και άλλα απαιτούμενα στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται στη Προκήρυξη.,
β) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Β περιέχει την «τεχνική προσφορά», και άλλα απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται στη Προκήρυξη.
γ) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Γ περιέχει την «οικονομική προσφορά», όπως αυτή καθορίζεται στη Προκήρυξη.
4. Η γλώσσα στην οποία συντάσσονται οι προσφορές είναι η προβλεπόμενη στη Προκήρυξη.
5. Οι προσφορές υποβάλλονται σε ένα (1) πρωτότυπο και σε όσα όμοια αντίγραφα προβλέπονται στη Προκήρυξη. Όλες οι σελίδες του πρωτοτύπου φέρουν την υπογραφή του Προσφέροντα ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου υπερισχύει το πρωτότυπο της προσφοράς.
6. Οι προσφορές, κατά την παραλαβή τους καταχωρίζονται στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας. Σε κάθε φάκελο προσφοράς σημειώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία και ώρα παραλαβής.