Άρθρο 17 – Διαδικασία πρόσληψης

1. Η πρόσληψη του τακτικού προσωπικού διενεργείται με προκήρυξη, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας. Οι όροι, ο τρόπος, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται στην προκήρυξη.
2. Πριν την έκδοση την σχετικής προκήρυξης απαιτείται προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 (Α΄280) όπως ισχύει και η έκδοση απόφασης κατανομής του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 20 και 21 του άρθρου 9 του ν. 4057/2012 (Α΄ 54), όπως κάθε φορά ισχύουν.
3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατά τα διαλαμβανόμενα στην προκήρυξη της παρ. 1 του παρόντος υπογράφεται σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση εργασίας είναι έγγραφη και υπογράφεται και από τους δύο συμβαλλομένους, αφού ο επιλεγείς υποψήφιος προσκομίσει προηγουμένως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που του ζητηθούν. Τις συμβάσεις εργασίας υπογράφει ο Πρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ.
4. Στον προσλαμβανόμενο, με έγγραφο το οποίο επιδίδεται στον ίδιο ή αποστέλλεται στη κατοικία του με απόδειξη, ορίζεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών για ανάληψη υπηρεσίας. Κατ’ εξαίρεση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. έως δεκαπέντε (15) ημέρες,, μόνο μία φορά, για εξαιρετικούς λόγους.
5. Η διαδικασία πρόσληψης διεκπεραιώνεται από το Γραφείο Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, σύμφωνα με τον παρόντα Οργανισμό. Κανείς προσλαμβανόμενος δεν αναλαμβάνει εργασία προτού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες τυπικές αυτές διαδικασίες. Κάθε προσλαμβανόμενος οφείλει, μαζί με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας, να καταθέσει και δήλωση ότι έλαβε γνώση του παρόντος Οργανισμού, ότι συμφωνεί και αποδέχεται το περιεχόμενό του.
6. Η απόφαση πρόσληψης ανακαλείται, εάν ο προσληφθείς δεν αποδέχθηκε την πρόσληψη, ρητά ή σιωπηρά ή παραμέλησε υπαίτια τις προθεσμίες που ορίσθηκαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.
7. Για την ανάκληση παράνομης πρόσληψης έχουν εφαρμογή οι κείμενες διατάξεις.