Άρθρο 25 – Καταλογισμοί

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνο απέναντι των τρίτων για υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας ή και μετά και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη, που προξενήθηκαν σε αυτούς από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του προσωπικού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Το προσωπικό καμία αστική ευθύνη δεν έχει έναντι τρίτων, αλλά μόνο έναντι του Ν.Π.Ι.Δ..
2. Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Ν.Π.Ι.Δ. για κάθε θετική ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Ν.Π.Ι.Δ. σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια. Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Ν.Π.Ι.Δ. ευθύνονται εις ολόκληρο κατά τις διατάξεις του αστικού δικαίου.
3. Ο καταλογισμός της ζημίας και ο καθορισμός του ποσοστού αυτής που καταλογίζεται γίνονται με βάση το βαθμό της υπαιτιότητας του εργαζόμενου και των συνθηκών που μεσολάβησαν.
4. Αρμοδιότητα καταλογισμού έχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής για όλο το προσωπικό.
5. Αυτός, στον οποίο καταλογίστηκε η ζημία έχει δικαίωμα μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της σχετικής απόφασης, να ζητήσει με γραπτή αίτησή του την αναθεώρησή της από το Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, προσκομίζοντας και κάθε χρήσιμο για την προκείμενη περίπτωση στοιχεία. Η αίτηση υποβάλλεται ιεραρχικά μέσω του οργάνου που εξέδωσε την απόφαση καταλογισμού. Σε περίπτωση εκδόσεως της πράξεως καταλογισμού από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της αρμοδιότητα αναθεώρησης ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο.
6. Η απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου επί της αίτησης αναθεώρησης πρέπει να εκδοθεί το αργότερα μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης, διαφορετικά θεωρείται ότι η αίτηση έγινε σιωπηρά αποδεκτή.
7. Το ποσό που καταλογίσθηκε με τελεσίδικη απόφαση παρακρατείται τμηματικά σε μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί το ένα δέκατο (1/10) των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
8. Τα δικαίωμα για καταλογισμό δεν μπορεί να ασκηθεί μετά την παρέλευση ενός έτους, το οποίο αρχίζει, στη μεν περίπτωση άμεσης ζημίας του Ν.Π.Ι.Δ. από τότε που διαπιστώθηκε, στη δε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης σε τρίτους, από τότε που την κατέβαλε το Ν.Π.Ι.Δ..
9. Η αξίωση του Ν.Π.Ι.Δ. για αποζημίωση έναντι υπαλλήλων του παραγράφεται σε δύο (2) έτη. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, η διετία αρχίζει αφότου το Ν.Π.Ι.Δ. κατέβαλε την αποζημίωση και στην περίπτωση της παρ. 2, αφότου επήλθε η ζημιά.