Άρθρο 43 – Διαδικασία ενώπιον του Δ.Σ.

1. Ο εργαζόμενος, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της υποβάθμισης (στέρηση μισθολογικού κλιμακίου), της στέρησης αποδοχών, της προσωρινής παύσης ή της απόλυσης δικαιούται να προσφύγει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του Προέδρου ενώπιον του Δ.Σ.
2. Το Δ.Σ. συγκροτείται ως δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου. Ο τελευταίος συγκαλεί το Δ.Σ. ως πειθαρχικό όργανο, διορίζει ως εισηγητή ένα μέλος του και καλεί, επί ποινή ακυρότητας της απόφασής του, τον εργαζόμενο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Πρόσκληση κοινοποιείται και στο σωματείο εργαζομένων του Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο δικαιούται να ορίσει ως εκπρόσωπό του μέλος του τακτικού προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο παρευρίσκεται στη συνεδρίαση με δικαίωμα γνώμης. Ο εργαζόμενος που διώκεται πειθαρχικά έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παρουσία του εκπροσώπου του σωματείου. Στην περίπτωση του τελευταίου εδαφίου, ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων δεν παρίσταται. Όταν ο Αντιπρόεδρος έχει ασκήσει την πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό υποκαθιστώντας τον ελλείποντα, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο Πρόεδρο, το Δ.Σ. συγκροτείται ως δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο ύστερα από πρόσκληση του ενός μέλους του Δ.Σ. που έχει οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. για τον σκοπό αυτό.
3. Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος, υποχρεούται να διαβιβάσει τον φάκελο στον εισηγητή και να υποβάλει δήλωση εξαίρεσης, η οποία γίνεται υποχρεωτικά δεκτή από το Δ.Σ.
4. Αν κατά τη συνεδρίαση διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας, το Δ.Σ. συγκαλείται, εκ νέου σε συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται εντός των επόμενων σαράντα οκτώ (48) ωρών. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, υπάρχει απαρτία αν μετέχουν σ’ αυτή τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Δ.Σ. και πάντως όχι λιγότερα από τρία (3) μέλη. Αν και πάλι δεν σχηματιστεί απαρτία, Το Δ.Σ. συνεχίζει να συγκαλείται μέχρι να επιτευχθεί η απαρτία του προηγούμενου εδαφίου.
5. Η απουσία του εργαζομένου που κλήθηκε νομίμως δεν παρακωλύει τη συνέχιση της διαδικασίας. Το Δ.Σ. μπορεί να αναβάλει τη συνεδρίασή του για μια μόνο φορά, αποκλειστικά και μόνον εφόσον ο εργαζόμενος ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος από αυτόν εκπρόσωπός του επικαλεστεί και αποδείξει την συνδρομή στο πρόσωπό του περιστατικών ανωτέρας βίας.
6. Η, καθ΄ οποιαδήποτε λόγο, απουσία του εκπρόσωπου του σωματείου των εργαζομένων δεν παρακωλύει τη συνέχιση της διαδικασίας.
7. Ο εισηγητής συντάσσει σχετική έκθεση, την οποία κοινοποιεί στον Αντιπρόεδρο ή στο μέλος Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παρόντος, και η οποία βρίσκεται στη διάθεση του εργαζόμενου και του σωματείου των εργαζομένων στη Γραμματεία του Δ.Σ. είκοσι τέσσερις (24) τουλάχιστον ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση. Τη συζήτηση διευθύνει ο Αντιπρόεδρος ή το μέλος του Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παρόντος, ο οποίος δίνει τον λόγο πρώτα στον εισηγητή, και αν αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, διαβάζει ο ίδιος την εισήγησή του. Στη συνέχεια δίνει τον λόγο στον εκπρόσωπο του σωματείου των εργαζομένων, εφόσον παρίσταται, και εν τέλει στον διωκόμενο πειθαρχικά εργαζόμενο, ο οποίος εκθέτει τις απόψεις του. Ο εργαζόμενος δικαιούται να παρίσταται ενώπιον του Δ.Σ. δια ή μετά δικηγόρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, όπως ισχύει κάθε φορά, και να εκθέτει τις απόψεις του εγγράφως ή προφορικώς.