Άρθρο 63 – Κατάρτιση και έγκριση Προϋπολογισμού

1. Ο Προϋπολογισμός κάθε οικονομικού έτους του Ν.Π.Ι.Δ. καταρτίζεται κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του αρμόδιου τμήματος του Ν.Π.Ι.Δ. πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και υποβάλλεται για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ. το μήνα Δεκέμβριο, συνοδευόμενος από την Εισηγητική Έκθεση που περιέχει ανάλυση και αιτιολόγηση των επί μέρους κονδυλίων των προβλεπομένων εσόδων και εξόδων και περιλαμβάνει:
α) τις ανάγκες των υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ σε σχέση με τα έσοδα, τα περιουσιακά στοιχεία και το ύψος των διαθεσίμων του Ν.Π.Ι.Δ.
β) τα αποτελέσματα των προηγουμένων οικονομικών διαχειρίσεων, όπως αυτά προκύπτουν από τους απολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσονται αρμοδίως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και
γ) τα καταρτιζόμενα σχέδια δράσεως για την επίτευξη των σκοπών του Ν.Π.Ι.Δ..
2. Ο Προϋπολογισμός με την Εισηγητική Έκθεση και οι Οικονομικές καταστάσεις, μετά την έγκριση του από το Διοικητικό Συμβούλιο, υποβάλλονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την έγκριση του από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εντός του μηνός Δεκεμβρίου.
3. Με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού, επιτρέπεται:
α) να διορθωθούν αθροιστικά λάθη,
β) να εγγραφούν συγκεκριμένα έσοδα που προβλέπονται από το νόμο, εφόσον δεν έχουν εγγραφεί και να αυξομειωθούν εφόσον έχουν υπολογιστεί με τρόπο λανθασμένο,
γ) να αυξομειωθούν δαπάνες, που έχουν υπολογιστεί με τρόπο λανθασμένο.