Άρθρο 76 – Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων

1. Ο έλεγχος των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και στοιχείων γίνεται από ορκωτό ελεγκτή. Ο ορκωτός ελεγκτής είναι φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τη σχετική διαπίστευση του ορκωτού ελεγκτή. Μπορεί να ανήκει σε εταιρία ορκωτών ελεγκτών ή να είναι ανεξάρτητος επαγγελματίας.
2. Ο ορκωτός ελεγκτής διορίζεται κάθε χρόνο από το ΔΣ. Ο διορισμός γίνεται στην αρχή κάθε ετήσιας χρήσης. Οι δαπάνες έλεγχου βαρύνουν το Ν.Π.Ι.Δ.
3. Ο ορκωτός ελεγκτής ελέγχει την αρτιότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη συμβατότητά τους με τις σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την λογιστική απεικόνιση. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους συντάσσει την έκθεσή του και αναφέρει τα πορίσματά του. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Δ.Σ. από τον ίδιο τον ορκωτό ελεγκτή.
4. Στην έκθεση που υποβάλει ο ορκωτός ελεγκτής θα περιλαμβάνονται παρατηρήσεις που αφορούν στη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. ανεξάρτητα από το αν αυτές αφορούν αυστηρά θέματα λογιστικής απεικόνισης ή και άλλες λειτουργίες του Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν και τα λογιστικά του μεγέθη.
5. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή υποβάλλεται και στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
6. Οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν οποτεδήποτε έκτακτους ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης του Ν.Π.Ι.Δ..