Άρθρο 38 – Εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας

1.Το τακτικό και έκτακτο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. μετακινείται εκτός έδρας για την εκτέλεση υπηρεσίας με απόφαση του Δ.Σ.. Η εντολή μετακίνησης υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
2.Το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ., που μετακινείται, μετά από εντολή, εκτός έδρας για την εκτέλεση υπηρεσίας δικαιούται οδοιπορικά έξοδα και ειδική αποζημίωση παραμονής εκτός έδρας, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.
3. Ως οδοιπορικά έξοδα νοούνται αυτά που καταβάλλονται στον μετακινούμενο για το αντίτιμο του εισιτηρίου σιδηροδρόμου, πλοίου, αυτοκινήτου, αεροπλάνου ή το κόμιστρο κλπ., για τις μεταβάσεις και επιστροφές από πόλη σε πόλη ή χωριό ή συνοικισμό ή αγροτική τοποθεσία κ.λπ., και για τις λοιπές μικροδαπάνες του ταξιδιού.
4. Το μετακινούμενο τακτικό προσωπικό δικαιούται, εφόσον μετακινείται :
α) με σιδηρόδρομο Α’ θέση
β) με πλοίο Α’ θέση
γ) με δημόσιας χρήσης Λεωφορεία ή ΚΤΕΛ
δ) με αεροπλάνο σε οικονομική θέση.
5. Εφόσον δεν υπάρχει συγκοινωνία με τα συνήθη κοινόχρηστα μέσα ή δεν είναι τακτική ή δεν εξυπηρετεί, επιτρέπεται η μίσθωση άλλων μεταφορικών μέσων.
Μετακίνηση του προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας μπορεί να γίνεται με ενοικιαζόμενα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα κλπ.), μετά από έγκριση του Προέδρου του Δ.Σ.. Στην περίπτωση αυτή, καταβάλλεται η σχετική δαπάνη για την ενοικίαση του μεταφορικού μέσου.
6. Το προσωπικό που διαθέτει ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα κλπ.), μπορεί να το χρησιμοποιεί για τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται στο προσωπικό αυτό χιλιομετρική αποζημίωση, της οποίας το ύψος ορίζεται κατά τις κείμενες διατάξεις. Επίσης αποδίδονται τα διόδια που καταβάλλονται και κόμιστρα μεταφοράς του μεταφορικού μέσου με πορθμείο.
7. Οι μετακινούμενοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη συντομότερη οδό. Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ορίζονται, σε κάθε περίπτωση μετακίνησης του υπαλλήλου, με την απόφαση της μετακίνησης.
8. Στην περίπτωση διανυκτέρευσης εκτός έδρας αποδίδεται στον μετακινούμενο η δαπάνη που καταβάλλεται για ενοικίαση δωματίου, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. και με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση του αντίστοιχου παραστατικού.
9. Στην περίπτωση διανυκτέρευσης εκτός έδρας αποδίδεται στον μετακινούμενο ημερήσια αποζημίωση το ύψος της οποίας και οι λεπτομέρειες καταβολής της καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ..
10. Το προσωπικό που μετακινείται εκτός έδρας για εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικών, Εισαγγελικών, Ανακριτικών ή Δικαστικών Αρχών με οποιαδήποτε ιδιότητα για υποθέσεις που έχουν σχέση με την υπηρεσία, θεωρείται ότι μετακινείται για εκτέλεση υπηρεσίας. Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του υπαλλήλου εκτός των άλλων, καταλογίζονται σε βάρος του και τα τυχόν έξοδα μετακίνησης που κατέβαλε σε αυτόν το Ν.Π.Ι.Δ..
11. Το προσωπικό που εκτελεί υπηρεσία μέσα στη πόλη που είναι η έδρα του Ν.Π.Ι.Δ. και υποβάλλεται σε δαπάνες μετακίνησης διά συγκοινωνιακών μέσων, δικαιούται τις δαπάνες αυτές.
12. Η αναγνώριση και η εκκαθάριση των δαπανών που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, τα ποσά, οι δαπάνες και οι μετακινήσεις για τις οποίες δεν απαιτείται υποβολή δικαιολογητικών κλπ., καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
13. Στο μετακινούμενο για εκτέλεση υπηρεσίας του Ν.Π.Ι.Δ. προσωπικό, μπορεί να χορηγείται, με απόφαση του Διευθυντή, προκαταβολή για κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και παραμονής εκτός έδρας.
14. Οδήγηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Ν.Π.Ι.Δ., από το προσωπικό ή έκτακτους οδηγούς, παράλληλα με την άσκηση των κύριων καθηκόντων τους, επιτρέπεται, εφόσον το προσωπικό αυτό έχει ειδική έγγραφη εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ., είναι κάτοχος άδειας οδήγησης κατάλληλης για τον τύπο του αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται και η κίνηση γίνεται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
15. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ρυθμίζονται κάθε φορά τα θέματα που προκύπτουν από την οδήγηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Ν.Π.Ι.Δ. (ασφάλιση αυτοκινήτων και προσωπικού, συντήρηση, δαπάνες συντήρησης και κίνησης, εξουσιοδοτήσεις, προγραμματισμός κίνηση κλπ.).
16. Οι μετακινήσεις των τακτικών υπαλλήλων στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους γίνονται μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ.. Με απόφαση του Δ.Σ. καθορίζονται τα έξοδα διανυκτέρευσης και μετακίνησης σε οικονομική θέση καθώς και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης.