Άρθρο 50 – Απόλυση

1. Οι τακτικοί υπάλληλοι του Ν.Π.Ι.Δ. απολύονται μόνο :
α) όταν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης
β) για σωματική ή πνευματική ανικανότητα
γ) για αναίτια υπηρεσιακή ανεπάρκεια
δ) λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από το Ν.Π.Ι.Δ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 49.
2. Η λύση της υπαλληλικής σχέσης λόγω επιβολής της οριστικής παύσης, γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου οργάνου.
3. Ο τακτικός υπάλληλος μπορεί να απολυθεί λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη της
οικείας Υγειονομικής Επιτροπής. Κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και κατά της γνωμάτευσης της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής που απαγγέλλει την απαλλαγή του υπαλλήλου από την υπηρεσία λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει ένσταση μέσα σε ανατρεπτική ημερομηνία δέκα (10) ημερών από της κοινοποίησης σε αυτόν της απόφασης. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται η αρμόδια Επιτροπή που προβλέπεται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Η υποβολή ένστασης αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Η λύση της υπαλληλικής σχέσης τακτικού υπαλλήλου, ο οποίος εκτελεί ανεπαρκώς τα καθήκοντά του με υπαιτιότητά του, γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εκδίδεται μετά από έγγραφη κλήση του υπαλλήλου να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινήσεις.
5. Σε περίπτωση κατάργησης κλάδου ή θέσης, το Ν.Π.Ι.Δ. υποχρεούται να εξασφαλίσει την συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων που θίγονται. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποποιείται της διευθέτησης που προτείνει το Ν.Π.Ι.Δ. τότε λύεται η σύμβασή του. Πριν από την έκδοση της απόφασης απόλυσης διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις μετάταξης του υπαλλήλου σε άλλη υπηρεσία εκτός αυτού, μετά από αίτηση του υπαλλήλου και σύμφωνα με τις γενικότερες διατάξεις περί κινητικότητας.
6. Οι τακτικοί υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
7. Το Ν.Π.Ι.Δ. καταβάλλει στους απολυόμενους τακτικούς υπαλλήλους των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αποζημίωση σύμφωνα με τις κείμενες εργατικές διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν. Την αυτή αποζημίωση δικαιούνται και οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχωρούντες τακτικοί υπάλληλοι από το Ν.Π.Ι.Δ. και συνταξιοδοτούμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
8. Η αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται στον ή στην σύζυγο και τα παιδιά του τακτικού υπαλλήλου που απεβίωσε, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.