Άρθρο 44 – Σχέση πειθαρχικής προς ποινική δίκη

1. Η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη δίκη και δεν αναστέλλεται από την ύπαρξή της. Το Διοικητικό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση μπορεί να αναστείλει την πειθαρχική δίκη. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αναστολή της πειθαρχικής δίκης είναι ελεύθερα ανακλητή.
2. Αν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου μετά την έκδοση αθωωτικής πειθαρχικής απόφασης, η πειθαρχική δίωξη επαναλαμβάνεται αν δικαιολογείται η ποινή της οριστικής παύσης. Αν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, η πειθαρχική δίκη επαναλαμβάνεται στην περίπτωση που εκδόθηκε καταδικαστική πειθαρχική απόφαση με την οποία επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή εκτός της ποινής της οριστικής παύσης και ο υπάλληλος απαλλάσσεται από την πειθαρχική ποινή και του επιστρέφονται δε οι τυχόν παρακρατηθείσες αποδοχές.
3. Στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την οριστική παύση του υπαλλήλου και μεταγενέστερα εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική δικαστική απόφαση, η υπόθεση υποχρεωτικά επανακρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, με αίτηση του ενδιαφερόμενου, που μπορεί να αποφασίσει την επάνοδό του στην Υπηρεσία. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) χρόνο από τότε που η αθωωτική ποινική απόφαση έγινε αμετάκλητη. Ο εκτός υπηρεσίας χρόνος λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, χωρίς δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.