Άρθρο 77 – Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι κάθε είδους προμήθειες υλικών, η κάθε είδους υπηρεσία και τα έργα ή οι μελέτες που συνάπτονται από το Ν.Π.Ι.Δ..
2. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμηθειών υλικών, υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών διενεργούνται από το Ν.Π.Ι.Δ. κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τις κρατικές προμήθειες και κάθε άλλης συναφούς γενικής ή ειδικής διάταξης εθνικού δικαίου.
3. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμηθειών υλικών, υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών με προϋπολογισμό άνω των ορίων που. εμπίπτει στο ν. 4412/2016 (Α΄147) όπως κάθε φορά ισχύει
4. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμηθειών υλικών, υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών με προϋπολογισμό κάτω των ορίων που. εμπίπτει στο ν. 4412/2016 (Α΄147) όπως κάθε φορά ισχύει υπάγονται στα άρθρα έως και – του παρόντος.
Στο πλαίσιο αυτό:
α) Οι συμβάσεις προμηθειών υλικών ή υπηρεσιών που διενεργούνται από το Ν.Π.Ι.Δ. δεν αποτελούν «δημόσιες συμβάσεις προμηθειών» ή «δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών».
β) Οι συμβάσεις εκτέλεσης έργων ή ανάθεσης μελετών που διενεργούνται από το Ν.Π.Ι.Δ. δεν αποτελούν «δημόσια έργα» ή «διοικητικές συμβάσεις έργων ή μελετών» ή «δημόσιες συμβάσεις έργων» ή «δημόσιες συμβάσεις μελετών» κατά την έννοια της σχετικής ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας.
γ) Οι κάθε είδους προμήθειες υλικών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων ή ανάθεσης μελετών που συνάπτονται από το Ν.Π.Ι.Δ με τον παρόντα Οργανισμό δεν υπόκεινται στις προβλεπόμενες για τα νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης και του Δημοσίου Τομέα διαδικασίες προσυμβατικού ελέγχου (άρθρο 68 παρ. 3 του ν. 4235/2014, Α΄32, όπως κάθε φορά ισχύει).
5. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμήθειας υλικών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων ή ανάθεσης μελετών είναι συμβάσεις από επαχθή αιτία που συνάπτονται εγγράφως μεταξύ ενός προμηθευτή ή παρέχοντος υπηρεσίες ή εκτελούντος έργα ή εκπονούντος μελέτες και του Ν.Π.Ι.Δ..